Pretraga

Proslavili 13 godina rada: Centar za mlade u Grabriku krenuo u novu fazu rada

A- A+

Prije točno trinaest godina, 8. veljače 2008. otvoren je Centar za mlade u Grabriku, zamišljen kao mjesto informiranja, edukacije te razvoja nezavisne kulture mladih kojeg su postavili upravo mladi kroz radionice o osnivanju mjesta gdje će mladi provoditi svoje slobodno vrijeme, ali i doprinosti razvoju lokalne zajednice i razvoju civilnog društva. Tijekom prošle godine, krenuli su u novu fazu rada. Zbog epidemioloških mjera, pokrenuli su CZM 2 GO te sve aktivnosti održavali na otvorenim prostorima.

foto: CMG

Otvorenju Centra za mlade u Grabriku prethodile su dvije godine razgovora i sastanaka između mladih, udruga mladih i za mlade, osoba koje rade s mladima, Grada Karlovca te ostalih relevantnih dionika koji su kroz nekoliko radionica osmislili ciljeve, misiju i viziju budućeg centra te njegov model upravljanja i financiranja.

Centar za mlade u Grabriku specifičan je po svom modelu upravljanja i tada je bio prvi centar za mlade u RH kojeg je pokrenula jedinica lokalne samouprave, a koji je dat organizacijama civilnog društva na upravljanje. Upravo zato Centar za mlade u Grabriku bio je jedan od projekata zbog kojeg je Grad Karlovac u 2008. nagrađen nagradom ‘Zajedno za bolje’ od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Nagrada se uručuje najboljoj jedinici lokalne i područne samouprave u Republici Hrvatskoj u području razvoja sudioničke demokracije i suradnje s građanima i organizacijama civilnog društva.

Četiri tisuće korisnika godišnje

Centar za mlade u Grabriku okuplja udruge mladih i za mlade, Savjet mladih grada Karlovca, inicijative mladih, ali i ostale udruge i pojedince koji provode svoje aktivnosti u prostoru Centra. Rad Centra za mlade temelji se na suradnji s drugim udrugama, relevantnim službama, javnim institucijama, stručnim pojedincima te na uključivanju volontera.

U ovih 13 godina Centar za mlade u Grabriku postao je prepoznatljivo i neizostavno mjesto za mlade ljude, mjesto u kojem se mladi mogu educirati, informirati, ali i provoditi svoje slobodno vrijeme u zdravom i sigurnom okružju. Kroz Centar za mlade godišnje prođe oko 4.000 korisnika, uglavnom mladih, koji sudjeluju u edukativnim i informativnim aktivnostima, izložbama, prezentacijama, okruglim stolovima, debatama, filmskim večerima, učenju, društvenim igrama, plesu i sl., ali koji sudjeluju i u kreiranju sadržaja za mlade tako da je Centar za mlade u Grabriku pravi inkubator aktivnog sudjelovanja mladih. Zahvaljujući Centru za mlade u Grabriku, posljednjih godina u Karlovcu je primjetno narastao broj različitih inicijativa i događanja u gradu kojeg pokreću i organiziraju mladi.

Odoljeli izazovima

– Centar za mlade u Grabriku odavno je nadrastao lokalne okvire i često nas zovu, kao primjer dobre prakse, da gostujemo na različitim konferencijama, okruglim stolovima i predavanjima u Hrvatskoj kao i u Europi te da ispričamo ovu lijepu i kvalitetnu priču drugima. Također, mnogi gradovi i organizacije civilnog društva iz Hrvatske, ali i iz EU biraju Centar za mlade u Grabriku za studijske posjete kako bi im prenjeli naša iskustva i dali savjete za rad njihovih postojećih ili budućih centara za mlade, poručuju iz centra.

Izdvojeni članak

Mladi Karlovčani ne miruju –sami pokrenuli novi glazbeni festival!

Protekla godina bila je vrlo izazovna, no iz Centra za mlade kažu da su uspješno odoljevali pandemiji uzrokovanoj koronavirusom te su rad prilagodili načinima koji su bili mogući.

– Pokrenuli smo CZM 2.0 te smo aktivnosti provodili online, a kada su epidemiološke mjere popustile krenuli smo sa CZM 2 GO i aktivnosti smo održavali na otvorenim prostorima u našem gradu. Ideja i planova nam ne nedostaje pa se nadamo da ćemo ove godine vratiti aktivnosti u prostor Centra jer s nestrpljenjem očekujemo naše korisnike i rad s njima u fizičkom obliku, kažu iz Centra.

Proslavili 13 godina rada: Centar za mlade u Grabriku krenuo u novu fazu rada
Share via
Copy link
Powered by Social Snap