Pretraga

Prvi put u povijesti proveden transparentni natječaj za prilagodbu školske i fakultetske literature

A- A+

Prvi puta u povijesti proveden je natječaj za udruge koje se bave prilagodbom literature za slijepe i slabovidne studente i učenike. U petak su u zgradi MZOS-a potpisani i ugovori između Ministarstva i Udruga, kojima su prihvaćeni projekti, te je za njihovu provedbu dodijeljeno 1.003.742,00 kuna.

foto: Anton Mezulić|www.srednja.hr

Većinu potrebne literature prilagođava Centar za odgoj i obrazovanje ‘Vinko Bek’, a Udruge se uključuju kako bi pokrile onaj dio koji u Centru ne mogu realizirati.

Do sada su se sredstva dodjeljivala kroz različite projekte, a ove je godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta po prvi put u povijesti provelo natječaj za financiranje izrade udžbenika na Brailleovom pismu za potrebe slijepih i slabovidnih studenata i učenika u školskoj godini 2015./2016.

Izdvojeni članak

37 studenata s invaliditetom i dalje nema prijevoz: Udruga ZAMISLI krivi Sveučilište u Zagrebu

Ugovori napisani na Brailleovom pismu

Na samom potpisivanju ugovora, koji su također bili prilagođeni i napisani na Brailleovom pismu, ministar Vedran Mornar istaknuo je kako su se sredstva za prilagodbu udžbenika povećala za čak tri puta te kako je plan da se financije dodatno povećaju i za sljedeću školsku godinu.

– Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta podržava ova nastojanja, prije svega Hrvatskog saveza slijepih, da slijepoj djeci osigura udžbeničku građu na Brailleovom pismu, odnosno, na uvećanom tisku. Ali to je svake godine u nekim ograničenim gabaritima, prije svega u smislu financija. Ove godine je to prvi puta riješeno na način projektnog financiranja, prema kojem se udruge prijavljuju u obliku projekta s određenim naslovima udžbenika koje će adaptirati. To je izuzetno važno za slijepu djecu, učenike i studente, jer bez pristupačne udžbeničke literature vrlo je teško i gotovo nemoguće uspješno završiti školu i kasnije studij u koji idu, rekao nam je Ivica Robić iz Hrvatskog saveza slijepih.

Kroz natječaj, koji je raspisan krajem travnja 2015. godine, Ministarstvo je osiguralo sredstva iz prihoda od igara na 1.150.000,00 kuna, a zbog pogreške tijekom provedbe, sredstva za ovu godinu ipak su umanjena za 150.000,00 kuna.

Izdvojeni članak

Studentice FPZG-a projektom pomažu osobama s invaliditetom

Zbog pogreške u ovoj godini 150.000 kuna manje za prilagodbu udžbenika

Naime, prema prvim rezultatima, sredstva za dva projekta dobila je i tvrtka Tiflo globus d.o.o., koja je osnovana 2012., iako uvjeti jasno nalažu da se na natječaj mogu prijaviti isključivo udruge i to s pet godina iskustva u prilagodbi literature. Uložena je žalba nakon objave te su projekti navedene tvrtke izbačeni iz novih rezultata, ali su na kraju i umanjena sredstva za iznos koji je Tiflo globus do.o.o. trebao dobiti.

– Mi iz Hrvatskog saveza slijepih nismo to ni zamijetili, u rezultatima smo provjeravali samo jesu li prošli naši projekti. Međutim, nama je kao krovnoj organizaciji bitno da ima što više udžbenika tako da nam ne bi smetalo ni da se tu uključi trgovačko društvo. Ali, ako je natječaj bio namijenjen samo udrugama, onda bi bila omaška da se propusti netko tko se ne uklapa u uvjete natječaja, izjavio je Robić.

Slaže se da se novac namijenjen Tiflo globusu mogao preraspodijeliti drugim udrugama, ali s obzirom na to da se natječaj financira iz igara na sreću, smatra da ta sredstva nisu nestala te da će se ona moći priključiti natječaju u idućoj godini.

Sljedeći natječaj počet će dva mjeseca ranije

– Tijekom procesa odabira projekata, dogodio se propust koji je i ispravljen temeljem žalbe, te je za dodjelu sredstava važeća Odluka o izmjeni Odluke o raspodjeli i dodjeli financijskih sredstava projektima udruga za izradu udžbenika za potrebe slijepih i slabovidnih učenika i studenata za školsku/akademsku godinu 2015./2016. od 24. studenoga 2015, rekli su nam iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Budući da se radi o pripremi literature za 2015./2016. godinu, bilo nam je neobično da se rezultati natječaja objavljuju tek krajem 2015., a iz Ministarstva tvrde kako je datum raspodjele sredstava odabran krajem godine, jer se sredstva kumuliraju tijekom godine pa je sada prikupljen najveći iznos.

– S obzirom na ovogodišnja iskustva vezano za dinamiku pristizanja sredstava i njihov obujam, Ministarstvo će za školsku/akademsku godinu 2016./2017., temeljem projekcije, biti u mogućnosti javni poziv za prijavu projekata raspisati već krajem veljače što će udrugama olakšati pravovremenu pripremu udžbenika u tiskanom i digitalnom obliku, na kraju ipak ističu da će ranije krenuti sa sljedećim natječajem.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap