Pretraga

Sindikati otkrili do kad će trajati štrajk na fakultetima

A- A+

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja danas je održao press konferenciju na kojoj su se osvrnuli na izjave premijera Plenkovića o plaćama u prosvjeti. Ponovili su da će štrajk na fakultetima opet biti 22.11. Rekli su da će štrajk trajati dok god postoji spremnost zaposlenika.

Vilim Ribić, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja | screenshot: YouTube

Na press konferenciji su potvrdili da će se štrajk u znanosti i visokom obrazovanju ponovno održati sljedeći tjedan i to u petak, 22.11.

Izdvojeni članak

Najavljen novi štrajk na fakultetima: Pogledajte kada će se održati

– Bez obzira na sve najave koje smo čuli iz Vlade, štrajk će se nastaviti i mi ćemo podržavati štrajk dok god je spremnost za štrajk naših ljudi. Paralelno s tim ćemo, osobito ukoliko nakon nekog vremena bitno oslabe snage za štrajk, prići i nekim drugim oblicima aktivnosti. Krenut ćemo i u neke druge načine zaštite prava naših članova i zaposlenika. Mislimo da je to naša obaveza, rekao je Igor Radeka, predsjednik Velikog vijeća Sindikata.

Pressicu su sazvali zbog izjave premijera Plenkovića o plaćama u obrazovanju koji je rekao da se ne sjeća kada su zadnji put u mandatu neke vlade plaće u javnom sektoru rasle za 18 posto.

– Nakon tri dana štrajka 2006. godine sindikati su potpisali sporazum o rastu osnovice od ukupno 18 posto i još 13,7 posto prosvjednog dodatka, 1997. plaće su rasle za 17 posto, godinu kasnije 19 posto, a 1999. rasle su 23 posto, rekao je Ribić.

Matija Kroflin, makroekonomist Sindikata, analizirao je kretanja bruto plaća prosvjetara od 2009. do 2019. godine. Plaće u tom sektoru usporedio je s plaćama u privredi koje su u istom razdoblju rasle za 23 posto. Njegova analiza pokazuje da samo jedan razred zaposlenih u prosvjeti i obrazovanju sada ima veću kupovnu moć nego prije 10 godina, i to za 0,7 posto.

– Iako politika doživljava da sve s jednim mandatom Vlade počinje i završava, realni život to ne percipira tako. Ljudi su u javnim službama radili i prije vlade Plenkovića, radit će i poslije njega, rekao je Kroflin.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap