Pretraga

Škola počela prati rublje učenicima koji su propuštali nastavu jer nisu imali čiste odjeće

A- A+

Kada je Melody Gunn, ravnateljica osnovne škole u St. Louisu shvatila kako jedan dio učenika slabijeg imovinskog stanja propušta nastavu jer se stide doći u školu s prljavom odjećom, odlučila je kako mora nešto učiniti.

foto: YouTube screenshot

Izdvojeni članak

Tinejdžeri iz siromašnijih obitelji internet uglavnom koriste za igranje

Gunn je prvo krenula u neformalno istraživanje. Posjetila je nekolicinu domova učenika koji su često izostajali i otkrila kako se uglavnom radi o učenicima koji dolaze iz siromašnih obitelji. Mnogi nisu imali struju, a većina je pranje rublja obavljala kod prijatelja ili u praonicama. Ako bi novca nestalo, pranja ne bi bilo, piše Huffington Post.

– Ljudi baš ne pričaju o tome, ali kad nemaš čiste odjeće poželiš plakati i pobjeći kući, izjavio je Logan, učenik šestog razreda.

Ravnateljica Gunn kontaktirala je proizvođača bijele tehnike Whirlpool i zamolila ih da doniraju perilicu njenoj školi. Kompanija je ovaj slučaj vidjela kao dobru mogućnost za promidžbu. Napravili su dodatno istraživanje na čak 600 škola i otkrili kako jedan od pet učenika nema pristup čistoj odjeći svaki dan. Školi ravnateljice Gunn i 11 drugih škola dobile su nove perilice kroz program Care Counts.

U svakoj školi imenuje se jedan nastavnik, pedagog ili drugi službenik kojemu se djeca mogu javiti kako bi im škola prala odjeću, a u program su se uključili i brojni roditelji.

Na kraju godine čak 93% djece koja su sudjelovala u programu popravilo je dolaznost, a kod 84% primijećeno je i poboljšanje u ocjenama.

Škola počela prati rublje učenicima koji su propuštali nastavu jer nisu imali čiste odjeće
Share via
Copy link
Powered by Social Snap