Pretraga

Video: Pogledajte kako izgleda život u najstarijem učeničkom domu

A- A+

Prvi učenički dom u Zagrebu izgrađen je još u 19. stoljeću, a od samog otvaranja bio je namijenjen isključivo djevojkama pa je tako ostalo i danas. Na početku svake školske godine u ovaj dom u Klaićevoj ulici pristiže preko 200 srednjoškolki koje su svoje obrazovanje odlučile nastaviti u glavnom gradu Hrvatske. Saznajte kako se snalaze te s kojim se problemima susreću u potpuno novoj sredini bez svojih roditelja.

Zbog nedovoljnog izbora brojni srednjoškolci već po završetku osnovne škole dolaze se obrazovati u Zagreb, a s obzirom na to da su još uvijek maloljetni ne mogu si kao studenti iznajmiti stanove pa svoje dane osim u školi provode u učeničkim domovima. Prva takva odgojna ustanova izgrađena je još u 19. stoljeću u Klaićevoj ulici pod nazivom Hrvatski učiteljski konvikt, a do danas je ostao vrlo popularno prebivalište za brojne učenice. Pogledajte naš video i saznajte kako se mlade srednjoškolke snalaze u hrvatskoj metropoli.

Izdvojeni članak

Nakon našeg pritiska provedena dezinsekcija u Učeničkom domu Novi Zagreb

Disciplina nerijetko i veća nego li u roditeljskom domu

Život u studentskom po mnogočemu se razlikuje od života u učeničkom domu. Sigurno najveća razlika je što srednjoškolci koji su se došli obrazovati u Zagreb nisu samostalni te se za njih brinu odgajatelji koji ih umjesto roditelja svako jutro bude te im redovito odlaze na roditeljski sastanak, a disciplina je često i veća nego li kod roditelja.

– Mi moramo pronaći jednu zlatnu sredinu. Kada bi imali isključivo prijateljski odnos onda ne bi mogli od njih zahtijevati nekakve rezultate ili uvjete. Ja uvijek kažem, oni prijateljice imaju i u sobi i u školi, a mi ipak moramo biti profesori, objasnila nam je Ana Čosić koja u HUK-u, odgojnoj ustanovi namijenjenoj isključivo djevojkama, radi već 25 godina.

Izdvojeni članak

E to je pravi ravnatelj: Digao kredit kako bi školovao siromašnu djecu i udomio ih u svojoj kući

Djevojke su vrlo zadovoljne uvjetima u domu

Sve djevojke s kojima smo razgovarali prilikom posjeta Učeničkom domu u Klaićevoj ulici uglavnom su zadovoljne životom u Zagrebu. Iako ih je možda u početku pomalo strah odvojiti se od svojih roditelja, većinom se raduju promjeni sredine. Svojih prvih dana u Zagrebu prisjetila se i Ana Smrzlić koja se prije deset godina preselila u HUK odmah po završetku osnovne te je tamo provela cijelu srednju školu.

– Stvarno nije bilo nikakvih problema. Postojala su ta neka pravila koja smo se morali pridržavati. Sjećam se recimo da smo se morali dizati rano ujutro iako nismo imali školu, morali smo spremati krevete ili pak redovito učiti, ali bilo je tu i puno lijepih trenutaka. Stalno smo imali razne izvanškolske aktivnosti. Dobivali smo jeftine karte za kazališta pa sam s prijateljicama stalno odlazila na predstave, izjavila je Ana koja je sada već i diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Najpoznatija hrvatska spisateljica više je voljela školu nego li vlastiti dom

Brojne izvannastavne aktivnosti

I danas odgajatelji i uprava stalno smišljaju razno razne aktivnosti i izlete. Najviše izvanškolskog programa upravo je u devetom i desetom mjesecu kako bi se novim učenicama olakšala adaptacija na novu sredinu i okruženje. Osim toga, kroz cijelu godinu srednjoškolke koje žive u HUK-u imaju priliku besplatno se baviti streljaštvom, a dom iznajmljuje i dvoranu za tjelesni odgoj.

– Vi biste se iznenadili, ali najčešće ih moramo nagovarati da idu. To vam je ta adolescentska dob u kojoj djeca više odbijaju razno razne sadržaje, ali kad odu negdje onda su pak jako zadovoljni i puni dojmova. Nerijetko ih moramo natjeravati i oko učenja, ali naše djevojke uglavnom nemaju problema s ocjenama, a uspjeh im se uglavnom značajno popravlja kroz godine. Prosječna ocjena svih učenica u prvom je razredu 3.4, a u četvrtom je 4,22. Mislim da je to najbolji dokaz kako se ovdje zaista trudimo i radimo dobar posao, ponosno je istaknula pedagogica Čosić.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap