Pretraga

WhatsApp uvodi važnu novu značajku koja bi mogla pomoći u borbi protiv koronavirusa

WhatsApp je danas najavio uvođenje značajke pretraživanja weba za sumnjive poruke. Kada vam netko proslijedi poruku koja je proslijeđivana više puta ili čiji je sadržaj sumnjiv, moći čete direktno iz aplikacije pretražiti internet vezano za tu poruku pa tako ustanoviti radi li se o nekom spamu, lažnim vijestima ili pak teorijama zavjera. U kontekstu pandemije koronavirusa, ova bi značajka mogla pomoći u borbi protiv manipulacija i dezinformacija.

Foto: Pixabay

WhatsApp je danas u svoje aplikacije uveo novu značajku. Radi se o jednostavnom načinu dvostruke provjere poruka koje su više puta proslijeđene u chatovima. Dodirom na ikonicu povećala otvorit će se prozor koji će vam omogućiti da pretražite internet vezano za proslijeđenu poruku i tako ustanovite njen izvor i druge bitne informacije.

U kontekstu pandemije koronavirusa koju u stopu prati i svojevrsna pandemija lažnih vijesti vezanih za virus, cjepivo te raznorazne teorije zavjera, ova bi značajka na WhatsAppu mogla pridonijeti boljoj kontroli i medijskoj pismenosti korisnika. Drugim riječima, neke od široko rasprostranjenih zavjera i lažnih vijesti na ovaj se način mogu lakše provjeriti te ustanoviti otkud su potekle i koji je kredibilitet izvora.

POSEBNA OZNAKA ZA PROSLIJEĐENE PORUKE

WhatsApp je uveo i posebnu oznaku (ikonicu) za poruke koje su proslijeđivanu dosta puta, odnosno kroz više različitih chatova. Radi se o ikonici s dvije strelice, a ona pomaže ljudima na način da im daje informaciju kako poruku nije napisao bliski kontakt već se radi o višestruko proslijeđivanom sadržaju. Početkom ove godine WhatsApp je uveo i ograničenje za prosljeđivanje poruka odjednom kako bi zadržao postojeću politiku privatnosti aplikacije.

Nova značajka ‘povećala’ za pretraživanje weba uvodi se od danas u Brazilu, Italiji, Irskoj, Meksiku, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u i to u sklopu najnovijih verzija WhatsAppa za Android, iOS i WhatsApp Web.

WhatsApp uvodi važnu novu značajku koja bi mogla pomoći u borbi protiv koronavirusa
Copy link
Powered by Social Snap