Zlatni matematičar s olimpijade: Želim na Cambridge, neću ostati u Hrvatskoj

 

U ovom olimpijskom mjesecu, već i prije OI u Londonu Hrvati imaju jedno zlato. To je zlato s međunarodne matematičke olimpijade u Argentini, a za uspjeh je zaslužan 17-godišnji Domagoj Ćevid. – Riješavali smo šest zadataka za koje nije dovoljno znati nešto, već moraš naučiti misliti i imati ideju, kazao je Ćevid opisujući olimpijadu. 

Zlato i tri bronce – ali i status zabavljača u inozemstvu

Naši talentirani matematičari ostvarili su  zavidan uspjeh na 43. matematičkoj olimpijadi u argentinskoj Mar de Plati. U konkurenciji sa stotinu zemalja i 548 natjecatelja, Hrvatska je odnijela 25. mjesto na ovom najprestižnijem matematičkom natjecanju na svijetu.

Uz zlato Domagoja Ćevida, srebro je osvojio Matija Bucić iz zagrebačkog Mioca, dok su brončane medalje doma ponijeli Matija Milišić, Borna Vukorepa, te jedina djevojka iz Hrvatske, Vlatka Vazdar.

Osim postignutih rezultata, naši natjecatelji ostavili su dojam pravih zabavljača na olimpijadi. – Ekipa iz Srbije, Hrvatske, BIH i Makedonije je sve zabavljala. Imali smo gitaru i bilo je super, kazao nam je zlatni Domagoj Ćevid.

Kad kraj tebe sjednu sve sami Kinezi pitaš se što ja tu radim

Ćevid, inače učenik 3. razreda zagrebačke V. gimnazije kaže kako je kao mali slušao o tim super olimpijcima iz matematike, a sada kad je on jedini koji je osvojio zlato, osjećaj je fenomenalan.

Samo natjecanje trajalo je dva dana, a u 4 i pol sata svaki dan natjecatelji su rješavali po tri zadatka. Misaoni zadaci, koje nije lako riješiti bili su velik izazov, ali i izvor treme. – Uđeš u dvoranu gdje sjedi skoro 600 ljudi, samo pomisliš šta ja tu radim, a još kad tebe sjednu sami Kinezi moraš imati tremu, ispričao nam je Domagoj.

Spremao se cijelu godinu

Iako ide i na natjecanja iz fizike, kemije i informatike, Domagoju je matematika najdraža, jer je najveći izazov riješiti matematički zadatak, pa je u osobni uspjeh nemjerljiv.

Za olimpijadu se pripremao cijelu godinu, a najviše mu je pomogla udruga Mladi nadareni matematičar. 

– Ne možeš se kampanjski spremati tri tjedna prije, za takve olimpijade treba kontinuirano raditi, kazao je naš sugovornik koji već ima iskustva u ovakvim natjecanjima. Naime, prošle se godine na matematičkoj olimpijadi u Amsterdamu okitio srebrom. 

Prosjek 5.0. i pravac Cambridge

Iako niže uspjehe za Hrvatsku, neće nastaviti svoje obrazovanje ovdje. Kani se upisati na Cambridge, jer tamo već ima prijatelja i smatra da je to pravi izbor za njega.

 Sam upis mu neće biti prevelik izazov jer ispite u školi polaže ko od šale s 5.0. No za to treba proći još jedan razred i dugo toplo ljeto koje kani provesti nazdravljajući svom uspjehu na prestižnom natjecanju.

Odgovori