Pretraga

Znanost pokazala: Ženama je alturizam privlačniji od izgleda i humora

A- A+

Pitanje što žene žele muškarce muči od pamtivijeka. Čak i ako imate sve, izgled, smisao za humor, stil, novac i moć, ne možete biti sigurni da ćete biti privlačni suprotnom spolu. Postoji ipak jedna osobina, za koju znanost tvrdi da je ženama neodoljiva.

foto: YouTube, screenshot

Izdvojeni članak

Izumiru li parovi ‘miješane privlačnosti’?

Više od svega, žene kod muškaraca navodno najviše privlači – altruizam, pomaganje drugome u kojem se ne očekuje neka vrsta nagrade od drugih. Čak i ako niste baš najljepši cvijet na livadi, nemate moćan auto i ne kužite baš fore, ako ste uvijek spremni pomoći bakici da prijeđe cestu ili susjedov auto iskopati iz snijega, curama ćete biti privlačni, kaže istraživanje objavljeno u British Journal of Psychology.

Istraživači su do ovih rezultata došli tako što su ispitanike pitali koliko često čine dobra djela, daju li novac u dobrotvorne svrhe i pomažu li ljudima u nevolji, te ih zatim pitali koliko se često seksaju i koliko su partnera imali. Ispostavilo se da se muškarci koji su skloni altruizmu češće seksaju te imaju više partnerica.

Ovo se istraživanje nastavlja na više sličnih istraživanja koja su postavile slične teze. Jedno je njemačko istraživanje tako ustvrdilo da samci skloni altruizmu brže nalaze partnere, dok je jedno američko istraživanje iz 2013. potvrdilo kako žene cijene altruizam više od ostalih osobina kada procjenjuju s kojim muškarcem žele u vezu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap