Pretraga

Ekskluzivno: Hrvatska domaćin Svjetskog školskog futsal prvenstva

A- A+

Hrvatska će biti domaćin Svjetskog školskog futsal prvenstva 2016. godine! Jedini službeni protukandidat nam je bio Peru, međutim Međunarodna školska športska federacija (International School Sport Federation) se odlučila za nas. Natjecanje u futsalu će se konkretno odigravati u Poreču u konkurenciji srednjoškolaca i srednjoškolki. U obje kategorije će nastupiti po 24 reprezentacije iz svih krajeva svijeta, tako da se očekuje dolazak oko 750 sportaša. Više detalja nam u razgovoru donosi glavni tajnik Hrvatskog školskog športskog saveza Hrvoje Čustonja.

Deseti na Svjetskom školskom futsal prvenstvu u Italiji – Srednja škola Krapina

Hrvatska, konkretnije Poreč će 2016. godine biti domaćin Svjetskog školskog futsal prvenstva. Na natjecanju će nastupiti po 24 muške i ženske srednjoškolske reprezentacije. Prvenstvo traje osam dana, a očekuje se dolazak oko 750 najboljih ‘haklerica’ i ‘haklera’ iz cijelog svijeta.

Izdvojeni članak

Hrvatska će se kandidirati za organizaciju školskih svjetskih prvenstava u futsalu i košarci

Cilj uključivanje većeg broja učenika u sportske aktivnosti

Veliki je interes za domaćinstvima svjetskih školskih natjecanja, ali Hrvatska se već pokazala dobrim domaćinom pa će sada već drugo veliko natjecanje organizirati.

– Izuzetno je teško dobiti organizaciju bilo kojeg svjetskog školskog prvenstva, jer je veliki interes zemalja za domaćinstvima. Hrvatska, kao organizator, relativno dobro kotira, pogotovo nakon vrlo uspješne organizacije Svjetskog školskog rukometnog prvenstva 2012. godine u Varaždinu koje je proglašeno jedno od najboljih u povijesti ISF-a (Međunarodni školski športski savez nap. a.), pojašnjava nam Hrvoje Čustonja, glavni tajnik Hrvatskog školskog športskog saveza.

Futsal je vrlo popularan u Hrvatskoj kao vid rekreacije, a sve su bolji plasmani hrvatskih selekcija na profesionalnoj razini. Međutim organizacija svjetskih školskih nadmetanja ima i općenitije ciljeve.

– Vjerujemo i nadamo se kako će se kvalitetnom organizacijom i promocijom Svjetskog školskog futsal prvenstva dodatno podići svijest o važnosti bavljenja sportom učenika u Hrvatskoj.

Isto tako nadamo se kako će svekolika javnost dodatno upoznati i prihvatiti aktivnosti koje organizira Hrvatski školski športski savez s ciljem povećanja broja učenika uključenih u školske sportske aktivnosti, objašnjava Čustonja.

Izdvojeni članak

Na Studentskom prvenstvu Hrvatske Zagrepčani uzeli četiri, a Splićani tri zlata

Zanemarivi troškovi organizacije

Uz to što organizacija jednog ovakvog natjecanja zasigurno pozitivno utječe na promociju školskog sporta i zemlje domaćina, odlična je stavka i to što gotovo ništa ne košta.

– Svjetska školska prvenstva financiraju sami sudionici, uplaćivanjem kotizacije u iznosu od 44 eura po danu za svakog sudionika. Hrvatski školski športski savez organizirat će cjelokupno prvenstvo od kotizacija i sponzorskih sredstava te neće imati nikakvih vlastitih troškova, govori nam Hrvoje Čustonja.

Kako su financijska opterećenja organizacije minimalna, glavni tajnik Hrvatskog školskog športskog saveza najavljuje još jednu kandidaturu.

– Budući da organizacija svjetskih školskih prvenstava ne iziskuje nikakva dodatna financijska sredstva od strane Hrvatskog školskog športskog saveza, već smo podnijeli kandidaturu za organizacijom Svjetskog školskog košarkaškog prvenstva 2017. godine, a i u budućnosti ćemo svakako podnositi kandidature te se nadamo, i dobivati organizaciju istih, zaključuje Čustonja.

Na kraju dodajmo kako je netom održano Svjetsko školsko futsal prvenstvo u Italiji. Hrvatsku su predstavljali malonogometaši iz Srednje škole Krapina te su osvojili 10. mjesto.

Prvak je u muškoj konkurenciji bio Brazil, a u ženskoj su se zlatom okitile Turkinje. Kako se u Hrvatskoj tek od ove godine igra Državno prvenstvo u futsalu za učenice srednjih škola, nismo imali žensku reprezentaciju na natjecanju u Italiji.

Ekskluzivno: Hrvatska domaćin Svjetskog školskog futsal prvenstva
Share via
Copy link
Powered by Social Snap