Pretraga

[Intervju sa Sassjom] Britka reperica iz Tuzle munjevito osvaja regiju

A- A+

Sanela Halilović umjetničkog imena Sassja, 26-godišnja je magistra farmacije te sve popularnija reperica iz Tuzle, koja ubrzano osvaja publiku u regiji. Prve korake u muzici napravila je 2010. godine, a njen potencijal vrlo je brzo prepoznat, o čemu svjedoči nastup 2011. na uglednom festivalu Exit u Novom Sadu. Nedavno je objavila svoj prvi album ‘Taktički praktično’, koji će sutra promovirati koncertom u zagrebačkom KSET-u, na kojem će gostovati Remi i Frenkie.

Povodom svega toga, Sassja nam otkriva kako je sve počelo, što je slušala u mlađim danima, što joj je ostalo u pamćenju iz studentskih dana i druge zanimljive pojedinosti iz karijere i privatnog života.

S: Magistrirala si farmaciju. Kako to da si se odlučila za muziku, a ne za laboratorij i propisivanje lijekova?

Sassja: Muziku volim više od svega. Da sam rođena na drugom mjestu, možda ne bih ni upisala taj studij. Za vrijeme studija sam i zavolila farmaciju, a vjerovatno ću se nekada u budućnosti baviti i tim poslom.

S: Otkada se baviš repom i kako je to počelo? Sama govoriš u tekstovima da se mnogi u BiH ne mogu naviknuti na ženu britkog jezika u ulozi reperice?

Sassja: Počelo je sasvim slučajno, imala sam slobodnog vremena jer sam obnavljala godinu na fakultetu, a muzika je nekako uvijek bila dio mog života. Pokušavala sam napraviti bend, ali nije išlo pa sam odlučila sama sve raditi.

Sjećam se da smo još u osnovnoj školi drugarica i ja htjele imati rep grupu i sanjala sam o tome kao djevojčica. U međuvremenu odrastaš, govore ti da se snovi ne ostvaruju, pa nisam ni vjerovala da će se to nekada zaista desiti.

Pravila sam muziku jer me to opuštalo i činilo sretnom , a sve ovo ostalo je došlo nekako samo. U Tuzli je hip hop u svemu prisutan, išla sam na partyje, malo crtala grafite, malo pisala tekstove i eto, snovi se stvarno ostvare.

Izdvojeni članak

Video: Nova reperska radionica High5 izbacuje samo hitove

S: Što ti inače slušaš od muzike? Je li netko posebno utjecao na to da se počneš baviti repom?

Sassja: Vrijeme kada sam bila nečiji ‘ludi fan’ je bila osnovna škola, ali nikada nisam slušala samo rap i danas mi je jako drago zbog toga. Nemam starijeg brata ili sestru niti neke starije rođake pa me nitko nije ‘uputio u neku vrstu muzike. Slušala sam ono što je 90-tih bilio aktuelno na MTV-ju,pa sam skupljala postere od Eminema, Christine Aguilere, Michael Jacksona, a kada sam čula Edu Maajku saznala sam za domaći rap i počela to pratiti.

Sjećam se da tada nije bilo nikako cool slušati Eminema, a o 50 centu da ne govorim, Puff je postao P. Diddy i svi su ga hejtali, Jah Rule je snimao sladunjave hitove sa Ashanti, a ja sam, kao curica od 10-12 godina sve to slušala. Dial up internet je jedva postojao i slušao se radio i MTV.

Kasnije sam počela sviruckati gitaru pa sam u srednjoj prešla na Led Zeppelin, Korn, Metallicu, Nirvanu i slično, a cijelo vrijeme sam imala tu neku rap ekipu jer se od toga u Tuzli ne bježi. Crtala sam grafite, išla na FMJAM partyje, nosila crninu i starke, a nedjeljom sam bila na metal svirkama.

Istraživala sam muziku i uvijek sam htjela čuti i upoznati nešto novo. Čula sam Defence i Eyesburn i iz te rock/hard core priče pa usporavala na reggae i dub. Rep je ostao uvijek tu, od Eminema, 2 Paca, do Ede i FMJAMa, a danas u kući najčešće slušam dub i ska.

Foto: Maša Gojić

S: Reci mi nešto o svom prvom albumu ‘Taktički praktično’. Gdje si sve pronalazila inspiraciju za pisanje tekstova. Vidim da se nerijetko ističe tvoj rodni grad u pjesmama. Koliko ima autobiografskih elemenata u tvojim tekstovima?

Sassja: Pa sve imaju taj autobiografski momenat. Mislim da nije prirodno pisati tekstove bez toga, sve pjesme su dio mene i određenog perioda mog života. Ja volim reći da svaka pjesma ili dio pjesme ima ime i prezime.

Netko tko me razočarao, rastužio, uveselio… Album sam radila od 2011. godine, mnogo pjesama se promijenilo i izbacilo i došlo je vrijeme da konačno prestanem s tim i objavim ono što sam do sada napravila. Mislim da se inspiracija ne može tražiti ili si inspiriran ili nisi i jednostavno pišeš o onome što je danas u tebi izazvalo neku emociju.

Izdvojeni članak

Proveo veliko istraživanje: Ovi se reperi mogu pohvaliti najširim vokabularom

S: Što očekuješ od zagrebačkog koncerta u kultnom studentskom klubu KSET? Vidim da si još 2011. nastupala i na Exitu, kako pamtiš to iskustvo? Možeš li u svojoj dosadašnjoj karijeri izdvojiti neki koncert, koji ti se posebno urezao u pamćenje?

Sassja: Čast mi je biti tu i znam da će biti super! Svi ćemo se fino isplesati i dobro zabaviti, a to je valjda i cilj.

Da, na Exitu je bilo odlično, super je jer nisam nikada prije bila na tom festivalu, pa sam prvi put došla upravo kao izvođač.
Moj posljednji nastup u zagrebačkom Mastersu je bio odličan. Tada sam upoznala Ilku Ćulića koji je velikim dijelom odgovoran za moju suradnju sa Menartom, a ekipa na DubLabu u Ljubljani je uvijek divna.

S: Za kraj nam reci po čemu su ti studentski dani ostali u sjećanju?

Sassja: Najviše ću zapamtiti biblioteku u kojoj sam provodila dane i učila, a vikendi su bili za putovanja i zezancije.

[Intervju sa Sassjom] Britka reperica iz Tuzle munjevito osvaja regiju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap