Pretraga

Kako je to imati zmiju, štakora, ježa ili sfinks mačku? Razgovarali smo s vlasnicama neobičnih kućnih ljubimaca

A- A+

Pojavom društvenih mreža, nekonvencionalni kućni ljubimci dobili su svojih pet minuta slave. Ljudi, naime, više ne žele imati samo psa ili eventualno mačku, već se sve češće odlučuju i na neke druge, neobične ljubimce. Iz tog smo razloga razgovarali s vlasnicama štakora, zmija, ježa, ali i nesvakidašnje sfinks mačke koja se zahvaljujući svojoj pojavi definitivno može svrstati u tu ‘nekonvencionalnu’ kategoriju.

Foto: Unsplash

Pas, mačka, hrčak, ribice, papagaj, sve su to kućni ljubimci na koje smo odavno navikli. Kada čujemo da netko ima zamorca ili čak činčilu, već se i to čini pomalo ‘egzotičnim’, a kamoli kada se netko pohvali svojom zmijom ili štakorom.

U svakom slučaju, izbor ljubimaca ne mora ni na koji način biti ograničen, što upravo dokazuju naše sugovornice Ana, Jana, Una i Tonka, ponosne vlasnice nekonvencionalnih kućnih ljubimaca.

Zmija kao kućni ljubimac

Iako Jana ima čak dvije zmije, odlučila nam je predstaviti Maricu koja kod nje stanuje već šest mjeseci. Riječ je o morphu kalifornijske kraljevske zmije koja, kako ističe Jana, dozvoljava da ju se ‘navaža’ po rukama, pa svatko odlazi oduševljen nakon susreta s njom.

– Imati zmiju iznenađujuće je jednostavno. Potrebna joj je dovoljna velika nastamba u kojoj se može slobodno kretati, zdjelica s vodom i grijač. Postavljanje nastambe najteži je dio, ali jednom kada se riješi, ostalo je lako, rekla je Jana.

Istaknula je, doduše, jednu činjenicu za koju tvrdi da predstavlja prepreku mnogim ljudima. Zmije su, naime, mesojedi i one sa statusom kućnog ljubimca najčešće se hrane malim glodavcima, što definitivno treba imati na umu.

Zmija Marica. Foto: Jana/Privatna arhiva

– Marica je morph, što znači da je uzgojena s namjerom da ima što zanimljivije šare i boje. Također, valja napomenuti i da je albino, njene oči su žarko crvene, a tijelo je prošarano uzdužnim prugama i pjegama žute te blijedo-roze boje, ponosno će Jana ističući da joj je upravo to najbolja stvar kod Marice.

Da pretjerane brige sa zmijama nema, dokazuje i činjenica da one jedu puno rjeđe od ostalih kućnih ljubimaca, što se pokaže izrazito zahvalnim ako otiđete, primjerice, negdje na more. Zanimljivo je i da ih se može naučiti na ljudski dodir baš kao i druge ljubimce.

– Zmije su često stereotipizirane kao negativci, ali učenjem o njima možemo saznati koliko su zanimljive i zahvalne životinje, zaključuje Jana.

Štakor kao kućni ljubimac

Ana je, baš kao i mnogi, imala stigmu o štakorima dok nije upoznala štakoricu svog dobrog prijatelja. Tada su joj, kako kaže, ta bića nekako prirodno došla u život te su ga ispunile na način na koji niti jedan ljubimac nije.

– Rujan 2020. označio je dolazak prve štakorice Đurđe, a nakon nje stigla je i Manda koja je bila u lošem stanju od mlađe životne dobi, pa je, nažalost, više nema. Đurđi je, doduše, u travnju 2021. u cimerstvo došla Janja te njih dvije i dan danas haraju svojim kavezom, rekla je Ana.

Ana svoje štakorice često uči nove trikove, a dodaje i da znaju otići na kavu u grad te gledati seriju. Najviše vole ‘klopati’, a kako kaže Ana, često predu (bruxing), mašu repom, čiste svojeg vlasnika, maze se, a vole i upoznavati nove ljude te se znaju odazvati na svoje ime.

Ako ste do sad promijenili mišljenje o ovim životinjicama, valja istaknuti da briga za štakore uopće nije zahtjevna, pogotovo financijski. Kavez se čisti jednom tjedno, a Ana nam kaže da su troškovi hrane za Đurđu i Janju oko 40 kuna za dva mjeseca.

– Cijena piljevine i papirnatih peleta varira jer kombiniram kad su popusti i kad mi je koji shop najbliži po lokaciji. Poslastice najčešće radim sama, osim paste od sljeza koja košta oko 50 kuna i traje nekoliko mjeseci, a pomaže im pri probavi. Igračke isto radim sama od ostataka platna, stare odjeće i kartonskih kutija, jer im one kupovne nisu pretjerano zanimljive, objašnjava Ana.

Ani je najdraže kod štakora to što su oni, kako tvrdi, ono najbolje od psa i mačke bez većih obaveza. Tako ih, primjerice, ne mora voditi u šetnju kao što bi trebala psa, a nema ni veću količinu dlaka po stanu kao što bi imala kod mačaka.

Đurđa i Janja. Foto: Ana/Privatna arhiva

‘Kad god sam loše, pod stresom, Đurđa i Janja se sklupčaju u moje ruke’

– Štakor je najprivrženija životinja puna ljubavi za vlasnika, na dodir mekana kao bakina duša, toliko puno suosjećanja, kad god sam loše, pod stresom, Đurđa i Janja se sklupčaju u moje ruke, nježno se maze i igraju sa mnom dok se ne počnem smijati koliko su blesave, rekla je Ana.

Dotakla se, naravno, i stigme vezane uz štakore, koja je prema njenom mišljenju potpuno neopravdana. Naime, oni se čiste češće nego mačke, ne šire bolesti, ne smrde, ne grizu, jedino vole ukrasti zalogaj hrane iz ljudske ruke, što je, ističe Ana, u većini slučajeva simpatično i smiješno.

– Svi koji žele imati štakora, preporučujem da uzmu minimalno dva. Ovisno o željama koje imate, postoje razlike u ponašanju između ženki i mužjaka, pa to valja imati na umu. U kavez se mora uložiti jer je njima izuzetno bitno imati prostran prostor u kojem borave te u kojem se mogu penjati i nesputano kretati, navodi vlasnica Đurđe i Janje.

Ana kao problem ističe da se kod nas za štakore još uvijek prodaju neadekvatni kavezi za hrčke, pa je potrebno uložiti vremena da se pronađe idealan prostor. Također, ukoliko ih se pušta po kući, utoliko je potrebno da su pod nadzorom jer mogu nešto pregristi, a važno je pronaći i dobrog veterinara u blizini ako im se nešto dogodi.

– Ne nabavljajte štakore u pet centrima, jer ih nećete moći fino pripitomiti. Probajte naći dobrog uzgajivača da se ‘štaki’ nauči na ljudski dodir, jer trgovine za ljubimce ne pripitomljuju životinje, a i ne paze na parenje u srodstvu, što dovodi do puno zdravstvenih problema, istaknula je Ana.

Također, kaže da štakorima ne treba kolut kao, primjerice, hrčcima, a ne smiju ni u one lopte za glodavce. Za sve detaljnije informacije, Ana preporučuje YouTube kanale Emiology i Shadow The Rat, kao i Pet Rats Facebook grupu gdje je dobila hrpu korisnih savjeta.

Izdvojeni članak

14 stvari koje su zajedničke prokrastinatorima i mačkama

Sfinks mačka kao kućni ljubimac

Iako bi neki rekli da mačka nije neobičan kućni ljubimac, Tonkina će vas priča razuvjeriti. Naime, Tonka ima bezdlaku, sfinks mačku Horusa, koju je nabavila od uzgajivačice u Srbiji.

– Oduvijek mi se sviđala takva vrsta mačke, a ideja za njenu nabavku došla mi je potpuno spontano kad sam naišla na oglas za prodaju novog legla sfinks mačića. Zbog alergija na mačju dlaku, ova mi se vrsta činila super, jer nemaju dlaku, pa je i šansa za alergiju znatno smanjena, rekla je Tonka.

Iako je nabava Horusa bila odlična ideja, priznala je da su sfinks mačke dosta zahtjevne za održavanje. Treba ih tuširati jednom tjedno, čistiti im uši, a kako nemaju dlaku, pa tako i trepavice, sklone su čestim upalama očiju.

Horus. Foto: Tonka/Privatna arhiva

– Sve te informacije znala sam i prije nabave sfinksa, no tek kad sam se uistinu upustila u to, vidjela sam koliko posla zapravo ima jer je ova vrsta uz sve to izrazito hiperaktivna, znatiželja i stalno želi biti blizu svojih vlasnika, ističe Tonka.

No, upravo je Horusova društvenost ono što Tonka najviše voli kod svog ljubimca. Kako kaže, jako se voli maziti, društven je i jedva čeka ugrabiti priliku da joj se popne na rame poput papige dok radi nešto po stanu.

– Svima koji razmišljaju o ovoj vrsti mačke savjetovala bih da se dobro informiraju i možda probaju čuvati takvu mačku nekoliko dana, pa da vide iz prve ruke kako se snalaze. Dakle, iako su jako slatki i mazni, istovremeno mogu biti i jako zahtjevni ljubimci, poručuje Tonka.

Jež kao kućni ljubimac

Una za kućnog ljubimca ima ženku afričkog patuljastog ježa Kuglicu. To je inače umjetno uzgojena vrsta ježeve za kućne ljubimce, pa ih se ne može naći u prirodi, a veliku popularnost imaju u Africi gdje su jedni od najčešćih kućnih ljubimaca.

– Još sam kao mala obožavala ježeve i spašavala sam ih po cesti. Moja se ježica zove Kuglica jer se stalno prije ‘zatvarala’, budući da joj je trebalo određeno vrijeme da se pripitomi te da se navikne na moj glas i miris, objašnjava Una.

Oko ježeva, kako kaže, nema puno brige. Oni su noćne životinje, što znači da preko dana spavaju, pa su idealan ljubimac za one koji dođu doma tek navečer. Una dodaje i da su ježevi u pravilu dosta uredni te da nužde na istom mjestu, što ipak, govori kroz smijeh, nije slučaj s Kuglicom, jer ona ‘sve obavlja svugdje’.

Ježica Kuglica. Foto: Una/Privatna arhiva

– Svaki dan se malo treba počistiti njihov kavez i nahraniti ih jednom dnevno. Ako se jež nalazi u sobi gdje spavate i imate lagan san, neće vam biti ugodno jer cijelu noć trče u kolutu, ruže i lupaju, poručuje Una.

Una, srećom, nema s tim problema, pa po noći može komotno spavati. Najbolje joj je to što je riječ o izrazito slatkim životinjicama, a i dodaje da je dobro to što ježevima ne treba konstantna briga kao, primjerice, psima.

– S ježom se možete baviti 20 minuta na dan ili dva sata, on će i dalje biti sretan i zadovoljan, zaključuje Una.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap