Pretraga

Modeli mobitela koji su obilježili 20. stoljeće

A- A+

Prije 40 godina, točnije 3. travnja 1973. godine, Martin Cooper je obavio prvi telefonski razgovor putem mobilnog uređaja. Tadašnji djelatnik Motorole smatra se jednim od najvećih inovatora 20. stoljeća te je svojim izumom promijenio svijet. Zahvaljujući Cooperu danas mobitele koristi preko 6 milijardi ljudi te većina ne bi mogla zamisliti život bez spravice koja se više ne koristi samo u svrhi razgovora. U nastavku se prisjetite nekoliko najpoznatijih mobitela koji su obilježili vaše djetinjstvo.

Martin Cooper

Martin Cooper je 84-godišnjak koji je svojim izumom promijenio svijet. Naime, kao bivši djelatnik Motorole izumio je prvi mobilni uređaj DynaTAC, a prvi razgovor putem istoga obavio je 3. travnja 1973. godine. Smatra se jednim od vodećih inovatora 20. stoljeća, a mobiteli se nakon 40 godina više ne koriste isključivo za razgovore. Prisjetite se nekoliko mobilnih uređaja koji su obilježili vaše djetinjstvo.

Izdvojeni članak

Trinaestogodišnjak dobio novi iPhone, ali pod majčinih 18 uvjeta

Nokia 3310

Dok se danas o njemu priča kao o neuništivom mobitelu, te je glavna inspiracija za internetske meme, u 2000. godini Nokiu 3310 imale su sve najveće face. Riječ je o jednom od najpopularnijih modela ikada proizvedenih, a pojedinci još uvijek spomenu kako se radilo o ‘blaženom mobitelu’ koji se nikada nije kvario. Budući da se u posljednje vrijeme proizvode mobiteli s rokom trajanja do oko dvije godine, pokoji sretnik još uvijek može uživati u igrici Snake na spomenutom Nokijinom modelu.

Siemens C45

Odmah nakon prethodno spomenute Nokije, drugo mjesto najpopularnijeg modela mobitela je svakako Siemens C45. Narančasto svjetlo i manji te pomalo neobičan dizajn, zaslužni su za veliku potražnju ovog uređaja. Baterija je trajala čak 200 sati, no još uvijek nije imao Infrared niti Bluetooth. Budući da je podržavao monofone melodije te nije imao kameru, spomenuti dodaci i nisu bili potrebni.

Izdvojeni članak

Prodala sina kako bi kupila mobitel

Motorola V3

Kada se radi o preklopnim mobitelima, najprodavaniji i najpopularniji mobitel te kategorije je definitivno Motorola V3. Prvi put je proizveden 2004. godine, a njegov dizajn i danas kopiraju pojedni proizvođači mobilnih uređaja. Budući da se radilo o jako tankom modelu, uskoro je postao popularniji pod imenom RAZR (od riječi britva).

Sony Ericsson T610

Sony Ericsson je 2003. godine proizveo model pod imenom T610. Imao je integriranu digitalnu kameru, Bluetooth, ekran u boji te joystick za navigaciju. Upravo zbog navedenih karakteristika, kao i GPRS-a te polifonih melodija, našao se među najpopularnijim mobitelima ikada.

Modeli mobitela koji su obilježili 20. stoljeće
Share via
Copy link
Powered by Social Snap