Pretraga

Najbolje trilogije u filmskoj povijesti

A- A+

Snimanje filmova u nastavcima zna biti dvosjekli mač. Pozitivan rasplet može se dogoditi ukoliko redatelj dočara priču gledateljima s puno više detalja nego što stanu u jedan dio. No često nastavci budu toliko lošiji od prvog dijela, da onda gledateljima i kritici ostane u svježijem sjećanju neuspješni nastavak, nego dobra početna ideja. Međutim, u tome i leži virtuoznost pojedinih autora, da su uspjeli stvoriti ne samo jedan genijalan film, nego trilogiju koja je tematski usko vezana. U tekstu donosimo neke od najboljih trilogija u filmskoj povijesti.

Filmovi u nastavcima sve su češća pojava, pa se tako u hollywoodskim krugovima mogu čuti glasine da prijestolnici sedme umjetnosti lagano ponestaje ideja. Međutim osim promašenih filmskih bilogija, trilogija, kvadrologija, nastale su i neke sage, koje su svakako zaslužile biti podijeljene u nastavke. Evo neke od najboljih trilogija u povijesti filma.

Izdvojeni članak

Najpoznatije pogreške u filmovima

Kum

Davne 1972. Francis Ford Copolla snimio je prvi dio velike trilogije o mafijaškoj obitelji u SAD-u, koja je podrijetlom sa Sicilije i postavio standarde kriminalističkog filma, koji po mnogima do danas nisu dosegnuti. Kum je adaptacija knjige Maria Puza. Kako je sam redatelj Copolla podrijetlom iz Italije, u potpunosti je shvatio odanost prema obitelji koju gaje Talijani, seobu u SAD, te postizanje boljeg života kroz razne kriminalne radnje. No, unatoč visokoj kvaliteti trećeg dijela Kuma, koji je sniman desetljeće i pol nakon drugog, opći je dojam da nije dosegao nivo prva dva dijela.

Vitez Tame

Ova trilogija o Batmanu, pod redateljskom palicom Cristophera Nolana, zaslužila je visoke ocjene od kritike, a i publike obzirom na zaradu koja je proizašla iz posjećenosti kina diljem svijeta. Drugi nastavak osvojio je dva Oscara, uključujući i onaj za najbolju sporednu ulogu, koju je sjajnom interpretacijom Jokera zaslužio pokojni Heath Ledger.

Izdvojeni članak

Veliko istraživanje: Ovo su najpopularniji glumci među mladima

Gospodar prstenova

Odjednom snimljena trilogija, gledateljima je predočena u razmacima od po jednu godinu. Unatoč virtuoznosti Petera Jacksona, postojala je sumnja među obožavateljima djela J. R. R. Tolkiena da će uspjeti ovako složenu maštovitu priču, pretočiti na filmsko platno. No, Jackson ne samo da nije podbacio nego je neke dijelove knjiga u potpunosti izmijenio, osvojivši na kraju ukupno 17 Oscara za trilogiju, od čega je posljednji dio ‘Povratak kralja’ nagrađen s čak 11, čime se izjednačio s Titanicom i Ben Hurom, odnosno filmovima koji su dobili najveći broj ‘zlatnih kipića’.

Oceanovih 11, 12, 13

Filmovi o ‘uglađenim’ pljačkašima, koji se ne libe izvesti akcije koje nikome do tada nisu uspjele. Trilogija obiluje zvučnim imenima iz svijeta filma, a predvođena je Georgeom Clooneyom, Bradom Pittom te Matt Damonom. Danny Ocean (Clooney) je mozak operacija, pa tako u prvom dijelu ima 11 pomagača, a u drugom i trećem nastavku dodaje još po jednog.

Izdvojeni članak

Sedam popularnih filmova koji su besramni plagijat

Povratak u budućnost

U filmu se radi o tinejdžeru Martyu Mcflyu (Michael J. Fox) koji slučajno otputuje 30 godina u prošlost u vremenskom stroju koji je inovacija njegova prijatelja. Sve što će Marty napraviti na svom putovanju kroz prošlost imat će posljedice za budućnost, pa i njegovu vlastitu. Trilogiju je režirao Robert Zemeckis, a producirao Steven Spielberg. Prvi nastavak nagrađen je i Oscarom, a samo u američkim kinima, zaradio je 210 milijuna dolara.

Trilogija o Jasonu Bourneu

‘Bourneov identitet’, ‘Bourneova nadmoć’ te ‘Bourneov ultimatum’ čine vrlo uspješnu akcijsku trilogiju, o opasnom špijunu kojeg tumači Matt Damon. Sva tri filma su ujednačene kvalitete, prepuni preokreta, akcije i avanture. Prvi dio počinje tako što ribarski brod pronalazi tijelo muškarca u moru, koji ne zna ništa o svom identitetu, budući da je doživio amneziju, nakon što je pogođen u pucnjavi. Zatim se kreće razmotavati klupko. Postojala je ideja o snimanju četvrtog nastavka, međutim Damon je odbio tumačiti glavnu ulogu, vjerojatno ne želeći upropastiti, izvrsnu filmsku trilogiju.

Najbolje trilogije u filmskoj povijesti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap