Pretraga

Provjerite tko je najmlađi dobitnik Oscara u povijesti

A- A+

Najmlađa dobitnica Oscara u povijesti je Tatum O’Neal. Tada 10-godišnja glumica, 1973. godine je nagrađena za najbolju sporednu ulogu u filmu Paper Moon. Do danas, sada već 41 godinu poslije, nitko nije uspio prestići njen rekord. U tekstu donosimo i najmlađe dobitnike Oscara u nekoliko najpopularnijih kategorija.

Tatum O’Neal u filmu Paper Moon

Najmlađa dobitnica Oscara u povijesti je Tatum O’Neal. U dobi od 10 godina i 148 dana, davne 1973., ova je glumica nagrađena za najbolju sporednu ulogu u filmu Paper Moon. Tatum O’Neal je i danas aktivna glumica, ali nikada od te 1973. nije niti snimila tako kvalitetan film, niti dobila neko tako veliko individualno priznanje.

Adrien Brody i Marlee Matlin najmlađi dobitnici za glavne uloge

Kako smo u prvom paragrafu napomenuli, dotaknut ćemo se i najmlađih dobitnika u nekoliko glavnih kategorija Oscara. Tako je Adrien Brody najmlađi dobitnik Oscara za glavnu mušku ulogu. To mu je uspjelo 2002. s 29 godina i 343 dana starosti, a radilo se o filmu Pijanst.

Marlee Matlin je pak najmlađa dobitnica ‘zlatnog kipića’ u kategoriji glavne ženske uloge. Ona je 1986. godine u dobi od 21 godinu i 218 dana, nagrađena za rolu u filmu Children of a Lesser God.

Kada je riječ o priznanjima za sporedne uloge, već smo spomenuli Tatum O’Neal, dok je najmlađi Oscarovac u kategoriji muške sporedne uloge Timothy Hutton. On je nagrađen za rolu u filmu Ordinary People, u dobi od 20 godina i 227 dana.

Izdvojeni članak

Mladi redatelj koji filmovima mijenja društvo

Najmlađi dobitnik Oscara za režiju drži rekord već 83 godine!

Fascinantan je podatak da najmlađi dobitnik Oscara za režiju drži taj rekord već 83 godine. Naime u dobi od 32 godine i 260 dana, Norman Taurog je davne 1931. godine dobio nagradu Akademije za režiju filma Skippy.

Treba naglasiti u kontekstu ovog podatka da su se Oscari počeli dodjeljivati samo dvije godine prije, odnosno 1929.

Na kraju recimo i da je najstariji dobitnik Oscara Christopher Plummer. Nagradu je zavrijedio 2011. u dobi od 82 godine i 75 dana, za najbolju sporednu ulogu u filmu Beginners.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap