Pretraga

Razmišljate li o svojoj budućnosti? Za ove situacije morate imati plan

A- A+

Koliko vam je važna financijska stabilnost u budućnosti? Biti financijski stabilan ne znači samo planirati situacije poput putovanja ili prvog automobila. Evo što sve možete učiniti da biste se osigurali.

raiffeisen mirovinski fondovi

O financijskoj stabilnosti u budućnosti i što sve možete učiniti da biste ju osigurali | Foto: Unsplash

Na koje sve načine planirate svoju budućnost i planirate li je uopće? Planirate li samo situacije poput putovanja, veće rođendanske proslave, kupnje prvog automobila ili možda prvog stana? Jesu li u vaše planove uključene neke trenutno daleke životne situacije, poput mirovine i koja je uopće vaša percepcija života u mirovini? Bilo da smatrate da ćete živjeti bolje, jednako dobro ili lošije u odnosu na sad, o danima u mirovini krenite razmišljati što ranije kako biste na vrijeme osigurali kvalitetniji život u smislu financijske stabilnosti jednom kada prestanete raditi.

Osnovne informacije o mirovini koje morate znati

Ako već radite, vrlo vjerojatno znate da 20 posto bruto plaće, uz ostale stavke, vaš poslodavac uplaćuje kao doprinose za mirovinu. Točnije, ti doprinosi uplaćuju se u prvi (15 %) i drugi stup (5 %) mirovinskog sustava naše zemlje koji se sastoji od ukupno tri stupa. I dok prvi stup niste u mogućnosti birati jer njime upravlja država jer se iz njega trenutno isplaćuju mirovine građana, drugi stup, iako je obvezan, imate pravo birati i to u roku 30 dana od prvog zaposlenja.

Premašite li rok, državna institucija poznata i kao Središnji registar osiguranika (REGOS), automatizmom će vas učlaniti u jedan od obveznih mirovinskih fondova drugog stupa kojim inače upravljaju mirovinska društva u privatnom vlasništvu. S druge strane, sustav naše zemlje omogućuje vam da dobrovoljno štedite u jednom od dobrovoljnih mirovinskih fondova koji čine treći stup mirovinskog sustava, za što ostvarujete i dodatne pogodnosti koje će vam koristiti u danima u mirovini.

raiffeisen mirovinski fondovi

Mirovinski sustav počiva na tri stupa – ukratko smo objasnili svaki | Foto: Pexels

Izaberite sami svoj obvezni mirovinski fond

Ako ste jedan od onih koji nisu u zadanom zakonskom roku samostalno odabrali drugi stup, odnosno fond u koji vaš poslodavac uplaćuje doprinose za mirovinu, ne morate brinuti. Većina mladih kada uđe na tržište rada ni ne razmišlja o mirovinskim fondovima, stoga im prilika za promjenom fonda ostaje dostupna cijelo vrijeme. Učlaniti se u obvezni fond po želji vrlo je jednostavno. To možete učiniti odlaskom u bilo koju poslovnicu Financijske agencije (Fina) i potražiti šalter REGOS-a te se učlaniti u željeni obvezni mirovinski fond. Za ovaj proces dovoljna vam je osobna iskaznica. Isto možete napraviti i putem sustava e-Građani.

Izdvojeni članak
raiffeisen mirovinski fondovi

Dobili ste prvi posao? Čestitamo! Ovo trebate znati o svojoj plaći

Dodatno, drugi stup temelji se na štednji u obveznim mirovinskim fondovima kategorije A, B ili C koje se razlikuju po načinima i rizičnosti ulaganja te investicijskim strategijama pojedinog fonda kako bi se što je više moguće ostvarili veći prinosi uplaćenih sredstava članova. S obzirom na to da ste mladi i do umirovljena imate još dosta godina, u poziciji ste birati u koju od navedene tri kategorije želite da vaš poslodavac uplaćuje doprinose. Savjeti stručnjaka su da budete članom fonda A kategorije jer, iako je ta opcija možda najrizičnija, imate mogućnost ostvariti najviše prinose i tako si povećati šanse za većom mirovinom.

Na tržištu je, kao što je već spomenuto, više mirovinskih društava koji upravljaju obveznim mirovinskim fondovima. Jedno od njih je primjerice i društvo Raiffeisen mirovinski fondovi, u kojem se možete učlaniti u jednu od tri kategorije obveznog mirovinskog fonda.

raiffeisen mirovinski fondovi

Mirovinska društva upravljaju mirovinskim fondovima, a vi možete birati u kojem ćete fondu štedjeti | Foto: Unsplash

Osigurajte budućnost kroz dobrovoljnu štednju

Vaš poslodavac već uplaćuje doprinose za vašu mirovinu pa se možda pitate je li nužno da i vi štedite dodatno za te dane? Imajte na umu da će vaša mirovina biti uvijek manja od iznosa plaća kojih ćete imati za vrijeme svoje karijere. Stoga, dodatan oblik štednje baš za „te dane“ definitivno neće biti na odmet. Jedan od isplativih oblika štednje je zasigurno onaj u trećem stupu, odnosno u dobrovoljnom mirovinskom fondu.

Zašto štedjeti baš na ovaj način? Kao prvo, imate mogućnost sami birati visinu i dinamiku uplata. Možete slobodno krenuti s manjim iznosima na mjesečnoj, kvartalnoj ili godišnjoj razini pa je dodatno povećavati kada vama to odgovara. Osim toga, štednjom u ovom stupu, ostvarujete pravo na državni poticaj od 15 posto na ukupni iznos koji ste uštedjeli u jednoj godini. Tako se vaša štednja dodatno uvećava, od čega u konačnici ponovno imate koristi jednom kada ćete imati pravo koristiti ta sredstva. Važno je napomenuti da, iako je ovdje riječ o dobrovoljnoj štednji, ušteđeni iznos imate pravo koristiti tek s navršenih 55 godina ili, ako tako želite, jednom kada službeno odete u mirovinu. Neka vas ova informacija ne demotivira za ovim oblikom štednje. Baš suprotno, gledajte na nju kao na dugoročnu isplativu investiciju koju ćete moći koristiti kao dodatan prihod za aktivnosti koje volite jednom kada se umirovite ili za realizaciju nekih drugih projekata.

Dobrovoljno štedjeti također možete u Raiffeisen mirovinskom društvu, koje vam pored štednje u drugom stupu, nudi i štednju u ovom obliku, odnosno trećem stupu. U ovaj fond možete se učlaniti čak i putem online zahtjeva i tako uštedjeti vrijeme koje biste inače utrošili odlaskom na jednu od fizičkih prodajnih lokacija.

raiffeisen mirovinski fondovi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap