Pretraga

Veslačice i veslači zagrebačkog Sveučilišta osvojili dvostruku krunu na međunarodnoj regati

A- A+

U Dubrovniku je prošli vikend održana tradicionalna međunarodna studentska veslačka regata Semper Primus po 14. put. Na natjecanju su sudjelovale muške i ženske posade iz Hrvatske, Slovenije i Poljske, u disciplini osmerac, koji je standardna studentska disciplina. Prva mjesta u obje konkurencije osvojili su studenti zagrebačkog Sveučilišta.

Veslači pobjedničkog Sveučilišta iz Zagreba u pripremi za utrku (privatna arhiva)

Po 14. je puta prošlog vikenda u Dubrovniku održana međunarodna studentska veslačka regata Semper Primus. I u muškoj i ženskoj konkurenciji prvo mjesto su osvojili veslači Sveučilišta u Zagrebu. Na natjecanju su sudjelovali studenti iz triju zemalja, odnosno s poljskih sveučilišta Vroclav i Varšava, sa slovenskog Sveučilišta u Ljubljani, te veslačice i veslači iz hrvatskih gradova Dubrovnika, Vukovara, Splita, Rijeke i Zagreba.

Izdvojeni članak

Kitesurfing – najekstremniji i najatraktivniji vodeni sport, sve popularniji na Jadranu

Dvije medalje gostima

Od ukupno šest medalja koje je bilo moguće osvojiti, hrvatski su studenti prepustili dvije gostima. Jednu u muškoj, a jednu u ženskoj konkurenciji. Srebro kod snažnijeg spola su odnijeli gosti s Universea u Ljubljani. Treći su pak kod veslača bili studenti Sveučilišta u Splitu.

– Osovinu naše ekipe činili su studenti s Kineziološkog i Medicinskog fakulteta, a nakon što smo ostvarili pobjedu u predkvalifikacijskoj utrci, na kraju smo i u finalu došli do zlata, rekao nam je Filip Rendulić, student RGN-a u Zagrebu i jedan od članova pobjedničkog osmerca.

Inače je u muškoj konkurenciji sudjelovalo osam posada, a u ženskoj šest.

Uz Zagrepčanke, odličjem su se ovjenčale veslačice Sveučilišta u Rijeci, koje su osvojile srebro te studentice Wroclaw Universitya, broncu.

Izdvojeni članak

Tinejdžerica srušila svjetski rekord u plivanju i osvojila drugo zlato na Paraolimpijadi

Veslanje u krugu sportova koji pobuđuje najviše interesa među hrvatskim studentima

Uz osmerce, koji su u studentskim propozicijama standardna disciplina, u Dubrovniku su na regatnom polju od Kantafiga do Velikog mola u Gruškom zaljevu, svoju formu iskušali i sveučilišni profesori iz Splita i Dubrovnika, koji su se natjecali u četvercima. Pobjedu su odnijeli Splićani.

Inače veslanje je u globalnim okvirima, sport koji ne privlači veliki broj interesanata i publike, te je stoga pomalo gurnut na rub. No, kada je riječ o studentskom sportu u Hrvatskoj malo je drugačija situacija.

– Veslanje je jedan od najpopularnijih studentskih sportova kod nas, privlači veliki broj zainteresiranih te puno fakulteta ima svoj veslački tim. Samo na našem fakultetu trenutno ima 30-ak članova, od čega ih je samo 12 za sada kročilo na vodu, dok su ostali još u fazi priprema na suhom, objasnio nam je voditelj velsačkog kluba na RGN-u Filip.

Dodajmo da veliki broj veslača kao i dugogodišnji predan rad hrvatskih studenata, polučuje i niz značajnih rezultata. Od 5. do 8. rujna ove godine je u Poznanu u Poljskoj održano Europsko sveučilišno prvenstvo u veslanju. Muški osmerac Sveučilišta iz Zagreba i tamo se okitio zlatom.

Veslačice Sveučilišta iz Zagreba u putu prema regatnoj stazi (privatna arhiva)

Veslačice i veslači zagrebačkog Sveučilišta osvojili dvostruku krunu na međunarodnoj regati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap