Pretraga

Video: 19-godišnji Amerikanac srušio rekord u slaganju Rubikove kocke, a Indijac oduševio brzim tipkanjem nosom

A- A+

Ljubitelje neobičnih rekorda ovih dana su oduševila dva mlada entuzijasta s različitih strana svijeta. Dok je Indijac Kurshid Hussain srušio rekord u brzom tipkanju nosom, četiri godine mlađi Amerikanac Kevin Hays je na YouTubeu objavio video u kojem nevjerojatnom brzinom slaže čak šest Rubikovih kocki različitih veličina.

Ovih dana su internetsku publiku očarala dva sasvim različita, a opet zanimljiva rekorda. Naime, 19-godišnji Amerikanac Kevin Hays je oborio svjetski rekord u slaganju Rubikove kocke, a četiri godine stariji Indijac Kurshid Hussain je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda zahvaljujući činjenici da nitko na svijetu nosom ne tipka brže od njega.

Mladi majstor zahvaljujući speedcubingu postao zvjezda

Slaganje Rubikove kocke golica maštu i potiče na vježbanje ljude diljem svijeta još od 1974. godine kada ju je kreirao mađarski kipar i arhitekt Erno Rubik. Prvo je natjecanje održano već sedam godina kasnije u Munchenu, a rekord je iznosio 38 sekundi. Danas klasičnu kocku 3X3 oni najbolji slažu za oko osam sekundi.

Usprkos dovođenju vještine slaganja ‘mađarske kocke’ do savršenstva jedva punoljetni Kevin Hays iz Seattlea je uspio očarati svojom spretnošću.
On je, naime, slagao kocke veličina od 2X2 do 7X7 te mu je sveukupno trebalo šest minuta i 23 sekunde. Kako bi argumentirao svoj poduhvat snimio je video i postavio ga je na YouTube. Pojedinačni rezultati slaganja kocaka su izuzetno dobri, a posebno je impresivan onaj u slaganju kocke dimenzija 6X6 koju je složio za samo minute i 45 sekundi.

– Kada sam počeo sa speedcubingom trenirao sam po dva, tri sata na dan, ali s vremenom sam vježbanje intenzivirao, a rezultat je ovo što vidite, priznao je Hays dodavši kako usprkos uvriježenom mišljenju o razvoju inteligencije ovom vještinom, on nije imao koristi. Usprkos skromnosti, riječ je o zbilja pravom majstoru.

Nosom ili rukama, svejedno je najbrži

Za razliku od mladog Amerikanca, rekord Khurshida Hussaina priznat je i od Guinnessove komisije te će Indijac ući u knjigu rekorda. Ovaj je 23 – godišnjak rečenicu od 102 znaka natipkao za svega 47 sekundi što je za 6 i pol sekundi brže od njegovog prvog pokušaja, navodi IBT. Hussain je dan prije vježbao šest sati i uspješno je oborio rekord koji je od 2008. držao jedan Saudijac zahvaljujući rezultatu od jedne minute i 33 sekunde.

Ovom mladom Indijcu ovo nije prvi rekord jer je već ranije mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda zaslužio tako da je cijelu englesku abecedu otipkao (rukama) za svega 3,43 sekunde.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap