Pretraga

Za upis autoškole morate na liječnički pregled: Evo kako on izgleda i što uključuje

A- A+

Prije nego postanete kandidat za vozačku dozvolu, morat ćete obaviti liječnički pregled. Na tom pregledu ćete doznati imate li sposobnosti potrebne vozačima. Pregled se sastoji od nekoliko dijelova – pregleda specijalista medicine rada, pregleda vida i psihologijskog testa. Autoškolu možete upisati tek nakon što dobijete uvjerenje da ste ove testove prošli.

Za upis autoškole, morate na liječnički pregled: Evo kako on izgleda i što uključuje | Foto: Freepik

Zacrtali ste si cilj – položiti ispit za vozača. Super! Prvi je korak, logično, upisati autoškolu. No, ako vam je proces dobivanja vozačke dozvole nešto posve novo, možda ne znate da ne možete naprosto ušetati u autoškolu i upisati se. Prije toga, morat ćete obaviti liječnički pregled.

Taj pregled služi kako biste se uvjerili da ste zdravi i imate sve sposobnosti potrebne za sigurno upravljanje vozilom što je, složit ćete se, dosta važno. Ove preglede obavljate u ustanovama koje se bave medicinom rada i sporta.

Gdje obaviti liječnički za vozačku?

Ove preglede obavljate u ustanovama koje se bave medicinom rada i sporta. Trošak pregleda za vozačku plaćate sami, a cijena takvog p regleda kreće se između 40 i 60 .

Jedna od takvih ustanova je VivaMed koja, uz preglede za upis u autoškolu, obavlja i preglede sportaša te preglede učenika za upis u škole ili fakultete. Ustanova VivaMed vrlo je fleksibilna oko odabira termina, što je super ako želite obaviti pregled što prije bilo u jutarnjem ili poslijepodnevnom terminu.

Što sve ponijeti na pregled?

Nakon što odaberete gdje želite obaviti svoj pregled i dogovorite željeni termin, morate obaviti još jednu stvar. Od liječnika obiteljske medicine morate dobiti potvrdu o svom zdravstvenom stanju. Tom potvrdom dokazujete da nemate neku bolest koja bi vas sprječavala da upravljate vozilom.

S tom potvrdom, osobnom iskaznicom i eventualnom medicinskom dokumentacijom koju imate odlazite na svoj liječnički pregled. Ako nosite dioptrijske naočale ili leće, obavezno ponesite i njih. Važno je za znati i da potvrda liječnika ne smije biti starija od 30 dana u trenutku kada odlazite na pregled.

Što sve uključuje liječnički za upis autoškole?

Liječnički pregled kandidata za autoškolu sastoji se od nekoliko dijelova, a oduzet će vam otprilike sat vremena. Najprije će vas specijalist medicine rada pregledati tako što će napraviti vašu anamnezu – povijest zdravstvenog stanja i bolesti od kojih ste bolovali vi ili članovi vaše bliže obitelji.

Uslijedit će pregled kojim će se utvrditi oštrina vašeg vida, raspoznavanje boja, širina vašeg vidnog polja i slično. Za kraj, čeka vas psihologijsko testiranje koje se sastoji od tri dijela.

Psihologinja ili psiholog će najprije s vama obaviti kraći intervju, nakon toga ćete riješiti test kojim će se utvrditi osobine vaše ličnosti, a za kraj ćete riješiti i kratki test intelektualnih sposobnosti. On se sastoji od logičkih zadataka za čije rješavanje ne trebate nikakvu pripremu. Iako su slični testovima kojima se utvrđuje kvocijent inteligencije, nisu isti – ovim se zadacima to ne može utvrditi.

Kako se upisati u autoškolu?

Na kraju svega, dobit ćete dokument po koji ste došli, a zove se uvjerenje o tjelesnoj i duševnoj sposobnosti za upravljanje vozilom. S njim odlazite u autoškolu, potpisujete ugovor o upisu i korak ste bliže svojoj vozačkoj dozvoli.

Možda se pitate možete li ovo sve riješiti i prije nego napunite 18 godina, a odgovor je potvrdan, no uz neka ograničenja. Da biste uopće započeli cijeli proces, morate imati najmanje 17 godina i 6 mjeseci. Ako ste maloljetni, na upisu će uz vas morati biti roditelj.

Isto tako, kao maloljetna osoba ćete moći poslušati predavanja iz propisa i prve pomoći, položiti ispite iz teorije, pa čak i odvoziti sve sate vožnje, ali na ispit iz vožnje može tek s napunjenih 18 godina.

Možda vam se čini komplicirano, ali nije. Većina ljudi bezbolno prođe kroz cijeli proces. Zanima li vas više o liječničkom pregledu za upis autoškole, informacije možete dobiti i na stranici VivaMeda.


Tekst je nastao u suradnji portala srednja.hr i Ustanove za zdravstvenu skrb za medicinu rada i sporta VivaMed

Copy link
Powered by Social Snap