8 nevjerojatnih činjenica za koje sigurno niste znali

Ma koliko god vremena provodili čitajući enciklopedije ili surfajući Internetom, uvijek ćete naletjeti na neku činjenicu za koju nikada niste čuli. Mi smo vam stoga odlučili pripremiti 8 nevjerojatnih činjenica o kojima sigurno ništa niste znali. Među njima se nalaze stvari iz opće kulture, botanike, povijesti, ali i poneki zanimljivi statistički pokazatelj vremena u kojem živimo.

Otkad je Interneta, do činjenica nikad nije bilo lakše doći. No, isto tako, mnoge se vješto skrivaju od nas pa bez obzira što svakodnevno surfamo, u želji da upijemo novo znanje, često nam se dogodi da nas pitaju za nešto o čemu nikada nismo čuli.

U Americi ih zovu fun facts, kod nas nema nekog posebnog naziva. Uglavnom se radi o zanimljivim, javnosti nepoznatim činjenicama čiji je cilj ostaviti ljude u čuđenju ili ponekad učiniti da se zapitaju. Bilo kako bilo, uz pomoć Instagram profila Factisito, za vas smo pripremili 8 činjenica o kojima sigurno ništa niste znali.

Jagoda je iz porodice ruža

Pri kupnji voća, u nedostatku željenog, uvijek možemo uzeti neko slično ako znamo da pripada istoj porodici. Tako umjesto breskvi možemo uzeti nektarine, umjesto naranača uzeti mandarine i slično. No, što ako se dogodi da želimo jagode, a upravo njih nema. Kojoj porodici one pripadaju? Sigurno niste znali, ali jagode pripadaju porodici ruža – omiljenog cvijeća. Ako ste stoga popodnevne jagode sa šlagom planirali zamijeniti nečim drugim unutar porodice, to nažalost, neće biti tako lako ni ukusno.

Jeste li znali da se jedna od 200 osoba rađa sa dodatnim rebrom

Moment je srednjovjekovna jedinica vremena

Previše smo puta, naročito kad kasnimo, ljudima oko sebe rekli da nas pričekaju ‘jedan moment’. Oko čega se svi možemo složiti jest da je kod nas to sinonim za trenutak. Upravo iz tog razloga, opravdana je i vika osobe koja nas čeka, a nama taj ‘moment’ traje dulje od minute. No, mi vam danas donosimo pravi as u rukavu. Moment je u srednjem vijeku bio stvarna jedinica vremena koja je trajala cca. 1.5 minuta, što znači da je u jednom satu bilo otprilike 40 momenata. Ako vam netko prigovori zašto vaš ‘moment’ traje dulje od trenutka, samo se poslužite ovom činjenicom.

15% korisnika iPhonea ima iPhone s razbijenim ekranom

Mala zagrižena jabuka u zadnjih je 10-ak godina, osim brenda, postala i pravi modni dodatak. Njihov najpopularniji proizvod, iPhone, jedan je od najpoželjnijih pametnih telefona današnjice. Zbog te silne popularnosti, ali i prepoznatljivosti Apple brenda, cijene novih iPhonea sežu i do gotovo 8 tisuća kuna, ako govorimo o hrvatskom tržištu. Shodno tomu, puno koštaju i njegovi dijelovi. Upravo iz tog razloga čak 15% korisnika iPhonea čine korisnici iPhonea s razbijenim ekranom. Jer je očito preskupo popravljati ga.

Jeste li znali da se u Londonu osmero ljudi utopilo u pivu

Strah da budete zaboravljeni, ignorirani i ostavljeni zove se – athazagorafobija

Među fobijama najpoznatije su nam klaustrofobija i agorafobija – strah od zatvorenog, odnosno otvorenog prostora. To su neke od popularnijih izraza za određene strahove koje se koriste već dulji niz godina. Međutim, za gotovo svaku vrstu straha, odnosno fobije, postoji stručni termin. Tako strah, koji vrlo vjerojatno većina nas osjeća, da budemo zaboravljeni, ignorirani i ostavljeni se zove – athazagorafobija.

Možete preživjeti i ako jedete samo krumpir i maslac

Većina nas uvjerena je da nam je za preživljavanje potrebna raznovrsna hrana kako bismo u svoje tijelo unosili vitamine, minerale, ali i prijeko potrebne šećere, masti i proteine. Baš zato se i, uglavnom, hranimo raznovrsno. No, Factisito kaže da nam ništa od toga nije potrebno. Kako bismo preživjeli, dovoljno je da jedemo samo krumpir i maslac s obzirom na to činjenicu da te dvije namirnice sadrže sve nutrijente potrebite ljudskom tijelu da bi opstalo.

Štikle su zapravo bile muška obuća

Štikle su kroz godine i modu postale simbol ženstvenosti i seksipila. Gotovo da ne postoji žena koja se u barem jedne štikle nije zaljubila, kao što gotovo i ne postoji butik današnjice u kojima ne možete kupiti barem 4-5 modela te vrste obuće. Kada bi nas netko pitao, rekli bismo da su štikle definitivno i isključivo ženska obuća. No, je li uistinu tako? Mnogo vas sigurno se začudilo kad je čulo činjenicu da su štikle osmislili i nosili mesari, kako ne bi gazili po krvi.

Jeste li znali da je olimpijski maraton u Rimu 1960. osvojio bosonogi etiopski vojnik

Marka Zuckerberga ne možete blokirati na Facebooku

Ako vam se netko ne sviđa ili vas maltretira, ili je jednostavno tetka koja uvijek zabada nos tamo gdje joj  nije mjesto – možete ju udaljiti s vašeg Facebook profila tako što ga/ju blokirate. Ta je opcija prekidala veze, prijateljstva i poznanstva, no u određenim je trenucima prijeko potrebna i mnogi su korisnici Facebooka na tome sigurno zahvalni. No, nemaju svi isti tretman. Na Facebooku postoji točno jedna osoba koju je nemoguće blokirati, a radi se o njegovu osnivaču Marku Zuckerbergu.

84% vegetarijanaca ili vegana vrati se na staru prehranu

Sigurno imate nekog prijatelja ili prijateljicu koji je vegetarijanaca ili vegan, odnosno ne jede meso ili u potpunosti izbjegava prehrambene proizvode životinjskog podrijetla. Neki od njih to postanu jer im se meso ili životinjski proizvodi jednostavno ne sviđaju, neki zbog zaštite prava životinja, a neki isključivo iz razloga što je to sada ‘in’. No, vječno je pitanje koliko njih ostane na vegetarijanskoj ili veganskoj prehrani, a koliko ih se vrati na staru. Ako je vjerovati Factisitu, 84% vegetarijanaca i vegana vrati se na konzumiranje mesa ili proizvoda životinjskog podrijetla.

Odgovori