Pretraga

Ministarstvo učenicima umjetničkih škola reže dodatne bodove

A- A+

Ukoliko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta usvoji nacrt o novim kriterijima za upis u srednje škole, učenicima umjetničkih škola od slijedeće godine biti će smanjeni dodatni bodovi za upis u srednje škole.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zaključilo je prekjučer javnu raspravu o Nacrtu prijedloga Odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole u šk. god. 2013./2014. Taj Nacrt predviđa znatno rezanje beneficija učenicima umjetničkih škola pri upisu u srednje škole.

www.klasika.hr

Izdvojeni članak

Pogledajte tko sve ima bolje školstvo od nas

Dodatan bod samo za upis u srednje umjetničke škole

Prema Nacrtu učenici koji su završili umjetničke škole trebali bi slijedeće školske godine dobiti samo jedan dodatan bod. Taj jedna bod računao bi se samo za upis u srednje škole umjetničkog usmjerenja. Prema starim kriterijima dobivali su dva boda za upis u sve srednje škole. Drugačije kriterije Ministarstvo je predvidjelo za darovite sportaše, oni će dobivati dodatne bodove za upis u sve srednje škole.

Prijedlog Ministarstva, očekivano, naišao je kritike među kulturnim radnicima i institucijama. Kako su ostale privilegije za poseban uspjeh u uglavnom sačuvane, Nacrt je kod mnogih izazvao dojam kako u njemu ne vladaju isti kriteriji za sve. – Uspoređujući dosadašnje Odluke o bodovanju za upis kandidata za srednje škole doista je jedina intervencija u ovom Nacrtu prijedloga bila upravo vezana za bodovanje kandidata koji pohađaju umjetničke škole – tvrdi glavna tajnica Hrvatske glazbene mladeži Dubravka Dujmović Kušan.

Ministarstvo popušta, mladim umjetnicima vjerojatno neće rezati beneficije

Zbog tristotinjak prigovora koje su dobili na sporni prijedlog, MZOS na tragu je da ga promijeni. Izjavila je to za Večernji list ministrova pomoćnica za osnovno i srednje školstvo Ankica Nježić.

Nedovoljna briga za umjetnost i kulturu

Glavna tajnica Hrvatske glazbene mladeži  smatra kako su nedovoljno jasno definirani i kriteriji za vrednovanje uspjeha na području umjetnosti. Naime, jedino u umjetnosti natjecanje nije jedino mjerilo uspjeha. – Ovakve parcijalne intervencije izazivaju nepravdu i svojevrsnu diskriminaciju određenih kategorija kandidata – tvrdi Dujmović Kušan.

Kulturni radnici smatraju kako bi država pozitivnim mjerama trebala osigurati kulturni uspon mladih. – Srž ukupnog obrazovnog sustava trebala bi se temeljiti na senzibilizaciji za područje kreativnosti, koje direktno utječe na kvalitetu života, razvoj kulturno osviještenog građanina, slobodnog – estete. Ideal prosvijećenih društava je kulturan građanin, obrazovan u području kulture i umjetnosti. Takav građanin može doprinijeti povećanju kapitala svake zajednice –  uvjerenje je glavne tajnice Hrvatske glazbene mladeži. Najavljeni novi kriteriji za upis u srednje škole teško se mogu smatrati pozitivnim mjerama  za razvoj mladih umjetnika.