Pretraga

Nastavnici nisu zadovoljni rastom plaća: ‘Sindikalni pregovori su loše predstave za javnost’

Prošlog tjedna pregovori Vlade i sindikata javnih službi, u koje spadaju i oni nastavnički, dosegli su svoj vrhunac. Pao je dogovor oko rasta plaća, odnosno osnovice za pet posto, rast božićnice za 70 eura te uskrsnice u iznosu od 100 eura, a uz to će dobiti i dodatno povećanje kroz koeficijente. U prosjeku bi im plaća trebala rasti za oko 17 posto, ali izgleda kako nastavnici s time nisu zadovoljni. U našoj anketi u kojoj je sudjelovalo skoro 2.000 ispitanika, njih 66 posto nije zadovoljno te smatraju kako je ponuda na koju su sindikati pristali preniska.

učiteljica u mraku piše po osvjetljenoj ploči markerom

Foto: Pexels

Od četiri nastavnička sindikata samo je sindikat Preporod odbio Vladinu ponudu vezano uz povećanje plaća, koeficijenata i ostalih dodataka. Članovi Preporoda izjasnili su se kako ne pristaju na rast osnovice od pet posto, odnosno povećanje osnovice za 45 eura što će biti vidljivo već na plaći u studenome, odnosno primijenit će se na plaću za listopad. Uz to ide i povećanje božićnice s 232 eura na 300 eura, uskrsnica od 100 eura te dodatno povećanje plaće kroz koeficijente za 2024. što bi, prema projekcijama Vlade, u prosjeku trebalo biti 12 posto.

Skoro 70 posto ispitanika u našoj anketi je reklo kako nije zadovoljno dogovorom Vlade i sindikata

Ostali sindikati, Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, pristali su na Vladinu ponudu. No, izgleda kako mnogi nastavnici, članovi i nečlanovi sindikata, nisu zadovoljni dogovorenim. U našoj anketi, u kojoj je sudjelovalo skoro 2.000 ispitanika čak je 66,18 posto, što je 1.305 osoba, reklo je kako nisu zadovoljni i da je ponuda na koju su sindikati pristali preniska.

Foto: Screenshot srednja.hr

Da su zadovoljni dogovorenim rastom plaća te da je ponuda bila realna složilo se 25,46 posto ispitanika, odnosno njih 502. Da im je svejedno izjasnilo se 165 ispitanika, odnosno njih 8.37 posto. Nastavnici s kojima smo razgovarali izrazili su nezadovoljstvo oko povećanja plaće, a objasnili su nam i zašto. Također, naveli su i što misle o sindikatima i njihovim pregovorima s Vladom, ali uz uvjet da ostanu anonimni.

– Pregovarački odbor sindikata javnih službi na prvom je sastanku održanom 28. rujna 2023., zatražio rast osnovice za izračun plaće za 15 posto te isplatu božićnice i uskrsnice u visini u ovoj godini isplaćenog regresa. Odnosno, po 300 eura za te prigodne nagrade. Nije loše, reklo bi se! Glede sindikalnih pregovora – iz perspektive zaposlenog u javnoj službi, u sustavu školstva, od kada pratim sindikalnu scenu a pratim je dugo, sindikalni pregovori su loše predstave za javnost. Poznate su uloge, dijalozi i ishodi. Tako se odigralo i ovom prigodom, nakon tri pregovaračka sastanka, sindikalni apetiti čudesno su splasnuli, a Vlada RH se vidovnjački pohvalila postignutim dogovorom i prije nego su se sindikati izjasnili o zadnjoj ponudi, rekao nam je jedan nastavnik.

Izdvojeni članak
učionica i euri u crno bijeloj pozadini

Sindikati prihvatili ponudu Vlade: Očekuje se da će prosječan rast plaća biti oko 17 posto

‘Pogled u svijet kolega tajnika i računovođa pokazuje da je najveća nepravda učinjena baš njima’

Dodao je kako obećanje o koeficijentima ‘nije od jučer’ već da se to vuče već pet godina od zadnjeg velikog školskog prosvjeda. Ističe kako mu je neobično kako se od tada do danas po pitanju koeficijenata nije dogodilo ništa, a da će se do 1. ožujka 2024. to konačno i dogoditi.

– Izjašnjavanje sindikata, uz iznimku jednoga, ponovno se pokazalo, prava su travestija te odraz srozavanja svih kriterija i digniteta. Naime, sindikati su ‘izborili’ povećanje plaća od nekoliko desetaka eura uz obećanje novog rasta plaća kroz nemalo povećanje koeficijenata od 1. ožujka 2024. Obećanje, ludom radovanje – kaže se u narodu, a moja bi kolegica dodala da je s obećanjima čak otišla u mirovinu, komentirao je nastavnik.

Naveo je i situaciju koja se dogodila na javnom savjetovanju o obrascu prethodne procjene za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, a o kojoj smo i mi pisali, a to je da su se tajnici i voditelji računovodstva masovno u komentarima pobunili oko svog statusa.

– Sada je i najvećim optimistima u prosvjetarskim redovima jasno da su ovi i ovakvi sindikati, uz časnu iznimku, toliko otuđeni od članstva da nikoga ne predstavljaju i vrijeme je za provjetravanje. Neobično je u ovom savjetovanju, recimo tako, posvećenom odgojno-obrazovnim radnicima, to što su gotovo svi komentari, njih preko 400, došli od tajnika i voditelja računovodstva škola. Sadržaji komentara precizno i argumentirao popisuju i opisuju enormno povećanje poslova zaposlenih na tim radnim mjestima. Traži se nova regulacija radno pravnog statusa. Komentari rječito ukazuju na sve anomalije unutar školskog sustava, a prema komentarima i prijedlozima – ima ih nemali broj. Ali ministarstvo Vlade RH, bez iznimke, onako kruto, činovnički, nijedan njihov prijedlog u komentarima nije prihvatilo. Doslovno – niti jedan. A riječ je o ljudima koji su duša svake škole, koji škole nose na svojim plećima, koji očito rade pod velikim opterećenjem, koji su naše kolege. Iako sramotni rast osnovice od pet posto ostavlja gorak okus u ustima, pogled u svijet kolega tajnika i računovođa, pokazuje da je najveća nepravda učinjena baš njima jer Vlada RH i sindikati nisu učinili ništa. Sve skupa dozlaboga loše, složili bi se, poručio je nastavnik.

Izdvojeni članak
Željko Stipić

Održani izbori u sindikatu Preporod: Željko Stipić ostaje predsjednik naredne četiri godine

‘Ponuda ni približno ne prati stopu inflacije’

Svoje mišljenje nam je dala i jedna nastavnica koja je također željela ostati anonimna. Ona je također, kao i njen kolega, spomenula tajnike i računovođe škola te je navela kako su oni među najmanje plaćenim u javnim i državnim službama te da zaslužuju puno više od pet posto sada i obećanja približno 12 posto nekada u budućnosti.

– Nisam zadovoljna ponudom Vlade, kao ni velik dio kolega, jer ponuda ni približno ne prati stopu inflacije. Uredba je o koeficijentima prema obećanjima iz 2019. godine već trebala biti donesena, a ako to do sada nije učinjeno, teško je vjerovati kako će se to dogoditi u sljedećih pet mjeseci. Nadalje, novim zakonom o plaćama predviđene su neke promjene koje bi mogle donijeti mnoštvo nepovoljnih posljedica, stoga ovo povećanje od pet posto iliti svega 30-ak eura nije ni približno realno ni značajno. Moja učiteljska plaća s dodacima i naknadom za prijevoz iznosi oko 1.200 eura. Za usporedbu, minimalac u nekim državama EU iznosi 1.600 eura, a da ne govorimo o učiteljskim plaćama. Cijene potrepština u Hrvatskoj trenutno su među najvećima u Europi, istaknula je nastavnica.

Podsjetimo, nedavno smo objavili koliko su iznosile plaće u osnovnim i srednjim školama nakon posljednjeg povećanja ovog ljeta, a analizirali smo i rast plaća od velikog štrajka u 2019. godini. Detaljnije podatke možete pogledati u galeriji ispod.