Pretraga

Neki su skratili sate, nema izlaska iz učionica ni pod odmorom: Provjerili smo kako škole provode upute

A- A+

U ponedjeljak nas očekuje prvi dan škole, možda nikad neizvjesniji. Zbog epidemioloških mjera, mnogim je školama problem organizirati nastavu. Neki su skratili nastavne sate, a neki po prvi puta rade u više smjena. Prošli smo kroz stranice nekoliko škola kako bismo vidjeli što (pre)poručuju učenicima. Nema izlaska pod odmorima, a u velikim školama se čak ni ne koristi jedan, već različiti ulazi.

Foto: Alexandra Koch/Pixabay

Ekonomska i turistička škola Daruvar objavila je kako uvode niz novosti. Nastavni sat skraćen je s 45 na 40 minuta;
a veliki odmor s 20 na 15 minuta. Prva smjena počinje u 8:00, a završava u 13:20; dok druga smjena počinje u 13:50 i završava u 19:10 sati.

Svaki razred, najavila je škola, ima svoju stalnu učionicu, a maske će se morati koristiti ovisno o broju učenika u razredu. Maske im je osigurala Bjelovarsko-bilogorska županija, a svaki će učenik – za početak – dobiti dvije perive maske.

Ravnatelj Gimnazije Sesvete Slavko Ivanković učencima se obratio pismom.

– Okolnosti i zahtjevi koji se stavljaju pred nas nose puno novog, obvezujućeg, dvojbenog i nepoznatog, ali i želju da uz što manje zdravstvenog rizika ostvarimo zadane ciljeve. Za njihovo ostvarenje važna je mentalna snaga svakog od nas, harmonija u obitelji, potpora na svakodnevnoj razini, razumijevanje, vjera u dobro i vjera u Čovjeka, poručio.

Otkrio je kako će se izborna nastava, fakultativna nastava, sat razrednika, nastava koja se izvodi za skupinu učenika iz različitih razrednih odjela izvodit će se jednim dijelom na daljinu po modelu. Razredni odjeli imat će svoje stalne učionice, a kontakti s drugim učenicima u školi svest će na najmanju moguću mjeru.

Posebne mjere su i u Prvoj gimnaziji Varaždin. Učenike prvih razreda zamolili su da dođu ispred škole, gdje će ih pokupiti njihovi razrednici. Starije učenike uputili su da dođu u svoje učionice te da nose maske.

Krešimir Supanc, ravnatelj zagrebačke Osnovne škole Jure Kaštelana, pismom se obratio roditeljima.

– Normalno je da će djeca, posebno viših razreda koji se možda nisu vidjeli još od ožujka, imati potrebu međusobno se pozdraviti, rukovati ili poljubiti, ali molim vas uputite ih da to u ovoj situaciji predstavlja opasnost od širenja zaraze. Zamolite ih da se pridržavaju mjera i poštuju pravila ponašanja koje smo u školi odredili, piše Supanc.

Napominje da shvaća kako su neki od njih možda nisu previše zabrinuti hoće li se zarazili ili ne.

– Moramo voditi računa jedni o drugima i ponašati se odgovorno kako u školi, tako i u domu, ali i na putu između doma i škole. Na tom putu učenici su nerijetko odlazili u park, igrali se i družili. Nažalost, u novoj školskoj godini neke od tih stvari neće moći više raditi bezbrižno kao do sada, već će morati voditi računa o međusobnoj udaljenosti, o tome koga ili što su dirali, češće prati ruke i pridržavati se ostalih uputa epidemiologa. Sve te stvari, dragi roditelji, možemo djecu naučiti zajedno, zaključio je Supanc.

Zamolio je sve učenike i njihove roditelje da se prilikom dolaska u školu pridržavaju epidemioloških mjera te održavaju razmak. Učenicima od petog razreda i odraslima napomenuo je da za vrijeme boravka u školi nose zaštitnu masku i da se drže ostalih uputa koje će dobiti od djelatnika škole.

PROČITAJTE PISMO:

Najdetaljnije upute koje smo pronašli ima Osnovna škola Lovre pl. Matačića na zagrebačkom Folnegovićevom naselju. U dokumentu na pet stranica, koji su nazvali protokolom za izvođenje nastave, pojašnjavaju i kako se u školu sada ulazi na tri različita ulaza. Učenici stoga moraju provjeriti koji ulaz smiju koristiti.

Učenicima nižih razreda roditelji morjau mjeriti temperaturu svako jutro i zapisati je u informativku.

PROUČITE PROTOKOL:

Zagrebačka Klasična gimnazija, koja svoje prostore dijeli s XVI. gimnazijom, objavila je kako će učenike u hodniku škole dočekati upute. Napomenuli su kako je nošenje maski u prostoru škole obavezno.

MIOC je objavio kako će odmor učenika biti u različito vrijeme za različite razredne odjele, a sve prema definiranom rasporedu. Nastavni predmeti će biti organizirani u blok satima. Isto vrijedi i za učenike Gornjogradske gimnazije koji će zbog potresa ondje pohađati nastavu.

Gotovo sigurno i vaša škola ima zasbene upute pa vam savjetujemo da ih pogledate prije nego što u ponedjeljak krenete na nastavu.

Neki su skratili sate, nema izlaska iz učionica ni pod odmorom: Provjerili smo kako škole provode upute
Share via
Copy link
Powered by Social Snap