Pretraga

Grafiti pronašli svoj put do školskih udžbenika

A- A+

Duži niz godina Kreativna udruga mladih u Slavonskom Brodu organizira međunarodni ‘SB Graffiti fest’. Udruga svojim radom želi vandalizam pretvoriti u kreativan oblik izražavanja, a ta njihova akcija te grafiti postali su i dio školskih udžbenika.

Foto: Facebook

Kreativna udruga mladih iz Slavonskog Broda svake godine organizira ‘SB Graffiti fest‘, a njihovi grafiti postali su dio udžbenika iz hrvatskog jezika za sedmi razred osnovne škole, piše Večernji list.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Grafiti koji će vas ostaviti bez daha

Grafiti u školskim udžbenicima

Udžbenik pod nazivom ‘Volim hrvatski‘ izdaje Profil, a njegova urednica je Marina Marijačić koja drži da je ‘SB Graffiti fest’ poučan pa ga je uz dopuštenje Udruge uvrstila u knjigu za osnovnoškolce.

Urednica je u potrazi za znamenitostima grada naišla na radove ove male slavonskobrodske udruge kojima ruše barijere i predrasude te pokušavaju promijeniti mišljenje društva o subkulturama.

Članovi Kreativne udruge mladih sigurno će pamtiti 2014. kao godinu najvećeg priznanja za svoj rad, a iskazali su sreću što će o njihovu ‘Graffiti festu’ učiti osnovnoškolci diljem zemlje.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Vrhunski grafiti Bristola

‘SB Graffiti fest’ ovuplja sudionike iz cijele Europe

– Profilova urednica udžbenika hrvatskog jezika za 7. razred Marina Marijačić javila se našoj udruzi s molbom da li bismo bili voljni sudjelovati u realizaciji tog đačkog udžbenika koji se tiska upravo ovih dana. Na nekoliko stranica udžbenika opisana je Kreativna udruga mladih i “SB Graffiti fest”, a tekstom se upućuje osnovce kako grafiti nisu obično šaranje bojama po zidovima, već da se s jednim takvim festivalom grafitima može uistinu prezentirati nešto pozitivno. U udžbeniku su svoje mjesto našli motivi koje su crtali sudionici proslogodišnjeg festivala grafita u Brodu, a to je velika trodimenzionalna slika Tvrđave i višemetarski portreti književnice Ivane Brlić Mažuranić, izjavio je predsjednik Udruge Zlatko Dujmić za Večernji list.

Kreativna udruga mladih svojim radom godinama utječe na mlade Brođane te ih potiče zdrav i kreativan načina života. Kako u Udruzi tvrde, glavni cilj im je sprječavanje nasilja te raznih ovisnosti. Žele naučiti mlade da želju za vandalizmom pretvore u kreativan oblik izražavanja, a organiziraju i radionice putem kojih ih uče kako kvalitetno iskoristiti slobodno vrijeme.

Međunarodni street art festival ‘SB Graffiti fest’ ove godine će se održati početkom lipnja, a iz godine u godinu okuplja sudionike iz gotovo svih Europskih zemalja pa i šire.