Ministarstvo gospodarstva se sjetilo di je ostatak para od učeničkih stipendija

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta se nakon šest dana otkada smo im postavili upit, sjetilo što je s preostalih 4.167.000 kuna, koje nisu dodjeljene unutar projekta ‘Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima’.   

Foto: Ministarstvo poduzetništva i obrta

Prije nego objavimo njihovu cjelokupnu reakciju, naglasit ćemo samo još jednom sve bitne aspekte ove priče, koja je danas završila u mnogim relevatnim medijima, ali i Hrvatskom saboru! 

Ministarstvo poduzetništva povećava broj stipendija za deficitarna zanimanja

Nije isplaćen puni iznos novčanog fonda predviđenog za stipendije

Uglavnom, Ministarstvo poduzetništva i obrta (koje je u međuvremenu pripojeno Ministarstvu gospodarstva, kojemu je sada puni naziv Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta) objavilo je prošle godine javni poziv ‘Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima’, na koji su se učenici mogli prijaviti od 1. rujna do 14. listopada 2016. godine.

Prethodnih godina bila je praksa da se u roku mjesec dana od završetka ovog natječaja objave dobitnici i potpišu ugovori sa stipendistima. No, ne i ovoga puta.

Po prilici četiri tjedna od isteka roka prijava, tada još Ministarstvo poduzetništva smo pitali kada će biti poznati dobitnici stipendija.

Odgovorili su nam da će rezultati biti poznati u prvoj polovici prosinca, što smo podijelili s javnošću.

Međutim, prošla je i druga polovica prosinca (ukupno već dva mjeseca za obradu rezultata), a dobitnici stipendija još uvijek nisu bili poznati.

Di su pare? Ministarstvo gospodarstva zamračilo 4 milijuna kuna na učeničkim stipendijama

Baš 16. prosinca, svjesni da su probili rok, na stranicama Ministarstva
gospodarstva, poduzetništva i obrta osvanula je obavijest, u kojoj je
istaknuto između ostaloga da će ‘rezultati natječaja biti poznati do
kraja 2016. godine te će se objaviti na Internet stranicama Ministarstva
gospodarstva, poduzetništva i obrta www.mingo.hr nakon čega će i
prijavitelji biti pismeno obaviješteni.’

Od tada je na stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta od tog 16. prosinca izašla još samo jedna obavijest vezana za ove stipendije i to tek 13. veljače.

U njoj se tek kaže da je dodjeljeno 1.537 potpora u sklopu projekta ‘Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima’ te da je počela isplata za period rujan-prosincac 2016. Iz Ministarstva gospodarstva smo nakon toga doznali da su za natječaj zaprimili 2.253 prijave.

U spomenutom priopćenju iz veljače, iz ovog Ministarstva su naglasili i kako je više od 700 stipendija dodijeljeno u odnosu na prethodnu, školsku godinu 2015./2016.

E sada dolazimo i do spornog dijela, zbog kojeg su iz Ministarsva gospodarstva, poduzetništa i obrta odlučili reagirati na naš tekst. Ponavljamo reagirati, a ne demantirati nas, s obzirom da su sve navedene informacije točne. 

U javnom pozivu stoji kako su novčana sredstava, predviđena za ove stipendije 18.000,000 kuna. Dodjeljeno je 1.537 stipendija od po 9.000 kuna odnosno 750 kuna mjesečno.

Jednostavnom računicom smo došli do toga da je 1.537 pomnoženo s 9.000 jednako – 13.833.000 kune!

Kako je inače cjelokupni iznos namijenjen za ‘Stipendiranje u obrtničkim zanimanjima’ za tu svrhu bivao i iskorišten, pitali smo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta što je s preostalih 4.167.000 kuna, koje su ostale od predviđenih sredstava.

Bojan Glavašević naše pitanje postavio ministrici u Saboru

Nakon praktički šest dana te objave našeg teksta bez očitovanja Ministarstva, napokon smo dobili odgovor. Dodajmo da je u međuvremenu danas, saborski zastupnik SDP-a Bojan Glavašević, u Saboru postavio zastupničko pitanje ministrici gospodarstva Martini Dalić.  

Ovo su 1.273 učenika deficitarnih struka koji su dobili stipendije Ministarstva poduzetništva

Ono je glasilo ovako:

– Poštovana gospođo Dalić,

Molim Vas da mi dostavite odgovor na sljedeće zastupničko pitanje:

Portal Srednja.hr objavio je 17.ožujka 2017. godine članak pod naslovom „Di su pare? Ministarstvo gospodarstva zamračilo 4 milijuna kuna na učeničkim stipendijama“. U članku navode kako je, nakon nekoliko odgoda i probijanja rokova za objavu rezultata natječaja za stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima, za koji su se učenici i učenice mogli prijavljivati od 1. rujna do 14. listopada 2016. godine, 13. veljače 2017. godine Vaše ministarstvo objavilo kako je dodijeljeno 1537 potpora u iznosu od 9000 kn, bez navođenja imena osoba koje su potporu dobile, te kako je isplata počela. Portal Srednja.hr dalje navodi kako je umnoškom broja dodijeljenih potpora s njihovim iznosom dobiven iznos od 13.833.000 kn. Također navode kako je u javnom pozivu pisalo kako je iznos predviđen za ove potpore iznosio 18.000.000 kn. Pitanje koje su Vam postavili novinarke i novinari s portala Srednja.hr postavljam Vam i ja: molim da objasnite što se dogodilo s 4.167.000 kn razlike između iznosa koji ste predvidjeli za isplatu potpora i stvarnog iznosa koji je učenicima isplaćen.

S poštovanjem,

Bojan Glavašević zastupnik u Hrvatskom saboru.

Ne znamo još uvijek je li Bojan Glavašević dobio odgovor, ali mi u međuvremenu jesmo pa ćemo bez intervencija prenijeti cijelu reakciju Ministarstva gospdarstva, poduzetništva i obrta.

Reagiranje na tekst ‘Di su pare? Ministarstvo gospodarstva zamračilo 4 milijuna kuna na učeničkim stipendijama’ 

U cilju jasnog, objektivnog i potpunog informiranja javnosti, dostavljamo Vam reagiranje na članak novinara Ivana Božića na portalu srednja.hr, te nekoliko činjenica vezanih za projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“.

Za novu školsku godinu 2016./17. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta osiguralo je sredstva iz ESF za projekt Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima u iznosu od 18.000.000,00 kuna.
Zaprimili smo ukupno 2253 prijave, a dodijeljene su 1542 stipendije, što je ujedno i najveći broj stipendija dodijeljenih do sada.

Važno je istaknuti kako je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta za ovu školsku godinu zahvaljujući sredstvima iz fondova Europske unije osiguralo značajno povećanje broja korisnika. Uz to je učenicima po prvi puta dana mogućnost nadopune zahtjeva za dodjelom stipendije (praksa je pokazala da oko 1/3 prijava nije potpuna), što je usporilo proces obrade prijava, ali je na taj način većem broju učenika omogućeno ostvarivanje prava na dobivanje stipendije.

Slijedom navedenoga, svi zahtjevi koji su udovoljavali ključnim kriterijima su pozitivno riješeni i učenici su dobili odluku o dodjeli stipendija. Stipendije nisu dodijeljene samo onim podnositeljima zahtjeva koji se ne obrazuju za deficitarna zanimanja ili za zanimanja iz sustava vezanih obrta, što su bili ključni kriteriji.
Sva osigurana sredstva za projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2016. godinu nisu utrošena jer u predviđenom roku nismo zaprimili dovoljan broj prijava. Obzirom na to da su sredstva za provedbu navedenog projekta osigurana iz strukturnih fondova Europske unije te je zapravo riječ o takozvanim „fluktuirajućim“ sredstvima, ista će biti utrošena za druge projektne aktivnosti predviđene u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Sredstva za učeničke stipendije za period rujan-prosinac 2016. godine isplaćena su svim korisnicima koji su imali potpune zahtjeve, a preostalima, koji su dopunjavali zahtjeve (oko 170 korisnika), bit će isplaćena do kraja ožujka. Isplata drugog dijela sredstava za učeničke stipendije za period siječanj-kolovoz 2017. godine započela je danas.

Stoga, tražimo da objavite reagiranje sukladno člancima 40., 41. i 42. Zakona o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13).

S poštovanjem,

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Odgovori