Pretraga

Bosanska glava najtvrđa na svijetu: Srednjoškolac njome razbio 111 blokova

A- A+

Niz stereotipa se veže uz osobine ovdašnjih naroda pa je jedan od takvih ‘da Bosanci imaju izrazito tvrdu glavu, koja može štošta podnijeti’. Kako stvari stoje to je i službeno dokazao 15-godišnji Kerim Ahmedspahić, taekwondoist iz bosanskohercegovačkog gradića Breza. 

Screenshot: YouTube

On je naime, za svega 35 sekundi uspio glavom slomiti čak 111 građevinskih blokova, čime je postavio i novi Guinnessov rekord.  

Izdvojeni članak

Mladi inženjer iz Srbije postavlja bizarne Guinnessove rekorde

Obzirom da je Kerimu rekord priznala i komisija Guinnessovih rekorda, o neobičnom pothvatu mladog taekwondoista pišu mediji diljem svijeta.  

Inače, radi se o izrazito zahtjevnoj disciplini gdje su osim tvrde glave i dobre tehnike razbijanja, potrebne i gimnastičke vještine, budući da je zadatak razbijati ploče glavom sa saltom unaprijed unutar jedne minute. 

Dosadašnji rekord bio je 91 ploča u minuti, pa je novi rekord mladog Ahmedspahića pravi podvig, jer on je za gotovo upola manje vremena, razbio 20 ploča više.

S obzirom da obični smrtnici i za manje udarce u glavu osjećaju posljedice, nametnulo se pitanje ima li ih i Kerim nakon ovog pothvata.  

– Nemam nikakvih zdravstvenih problema. Sve se super završilo. To su ploče debljine oko pet centimetara. Služe u građevinske svrhe, koriste se za izgradnju stepenica, objasnio je Ahmedspahić za source.ba.