Kupovanje domova: Mnogi studenti se prijavljuju na natječaj samo kako bi prodali sobu

Objavljen je popis studenata koji ostvaruju pravo na smještaj u studentskim domovima za iduću akademsku godinu, što znači da se već zahuktava priča oko budućih ilegalaca. Čim su doznali da nisu dobili dom, mnogi su se studenti bacili na pretragu oglasa ne bi li pronašli povoljnog prodavača svoje sobe. Studentski centri muku muče s ilegalcima, no nekolicina studenata misli da bi najbolje bilo legalizirati kupo-prodaju domova.

Foto: srednja.hr

Javna tajna je da su studentski domovi po Hrvatskoj puni ilegalaca koji su kupili smještaj od onih kojima nije ni bila namjera stanovati na Savi, Cvjetnom ili nekom drugom domu. Studentski centri se godinama bore da stanu u kraj nelegalnoj kupo-prodaji studentskih soba, no ni pojačane kontrole ne mogu istrijebiti ilegalce. Nedavno je objavljen popis studenata koji su ostvarili pravo na smještaj u domovima za iduću akademsku godinu, a ujedno je krenula i potraga za studentima prodavačima dobivenog smještaja.

Inspekcije u studentskim domovima bit će pojačane, a 'legalni ilegalci' su dozvoljeni

Cijene soba se kreću od 4 000 kuna u starijim domovima pa sve do dvostruko većeg iznosa za sobu u bolje opremljenom i novijem paviljonu studentskih domova po Hrvatskoj. Budući da ilegalaca neće nedostajati ni ove godine, porazgovarali smo s nekoliko studenata kako bismo otkrili kakav je njihov stav o kupovanju i prodavanju smještaja po domovima.

Mnogi se prijavljuju za dom samo kako bi zaradili

– Iako nije po zakonu, imam dosta poznanika koji su kupili sobu i godinama stanovali po domovima bez da su ostvarili pravo na takav smještaj. Nikad ih ne bi prijavio jer soba u cijeloj Hrvatskoj fali, a mnogi studenti se i prijavljuju za dom samo kako bi sobu prodali. Znači nikada nisu ni planirali boraviti u domu, nego na to gledaju kao na unosan biznis, govori nam 24-godišnji Ivan koji je prve dvije godine faksa boravio u SD Stjepan Radić.

Studenti kao ilegalni podstanari: 'Ne bojimo se inspekcije jer znamo kako ćemo s njom izaći na kraj'

Ni 23-godišnja Ana koja će ove godine upisati petu godinu na PMF-u nema negativan stav prema ilegalcima. Kako kaže, svatko se snalazi kako može, a ako je jedini način da završe fakultet tako što žive ilegalno u domu, onda to i odobrava. – Nemaju svi bogate roditelje ili mogućnost da uz faks rade i dobiju dobru plaću kako bi živjeli u stanovima. Previše je studenata, a premalo domova i logično je da će nekolicina kupiti sobu od onih kojima nije bilo ni na kraj pameti stanovati u domu, a dobili su sobu, ističe buduća matematičarka Ana.

Trebalo bi legalizirati prodaju među studentima

Mada zna da se to nikada neće dogoditi, svježe diplomirani ekonomist Petar misli da bi najbolja opcija bila da se legalizira prodaja studentskih soba među studentima. – Kad kažem legalizirati među studentima, to znači da bi studentski centri trebali samo voditi računa da se kupo-prodaja odvija isključivo među studentskom populacijom, a ne da sobu kupi zaposleni 30-godišnjak kojemu se ne da plaćati stan jer štedi za putovanje, objasnio nam je 25-godišnji Petar.

Treba li legalizirati kupovanje soba u studentskim domovima?

Odgovori