Doznali smo kako se za državnu maturu priprema najpoznatiji hrvatski maturant

Do prvog ispita na državnoj maturi ostalo je manje od tri mjeseca. Ni premalo vremena, ali ni previše u kontekstu završnih priprema za maturu. Dakako, svih 12 godina nastave, bile su svojevrsna priprema, no da bi sve sjelo na svoje mjesto važno je dosta toga i ponoviti.

foto: srednja.hr

Zna to dobro i predsjednik Nacionalnog vijeća učenika RH Karlo Horvat, koji nam je u kratkom razgovoru otkrio otkada se i na koje se načine priprema za maturu. Imao je i par ohrabrujućih riječi za sve ostale kolege koje su u istom položaju.     

Učenici nam otkrili otkada se i kako pripremaju za državnu maturu

Prolazi kroz pripreme u školi, ali nije u intenzivnoj fazi

Da biste došli do nekih značajnijih rezultata na maturi, zasigurno nije dovoljno pripremati se onih 20-ak dana između norijade i ispita. Svjestan je toga i Karlo pa je s ponavljanjima slabijeg intenziteta startao puno prije.  

– Lagano sam počeo s pripremama za maturu početkom školske godine. Trenutno se pripremam tako što pohađam pripreme u školi, a za vrijeme proljetnih praznika i poslije njih to će ići intenzivnije, objašnjava nam Karlo Horvat.

Dodaje da planira izaći na četiri ili pet ispita na maturi te se za svaki namjerava temeljito spremiti. U tom kontekstu hvali svoju školu, budući da za raziku od mnogo drugih, svojom organiziranošću uvelike maturantima olakšava pripremu.

– Naša škola po tom je pitanju vrlo dobro organizirana i profesori pripremaju učenike za gotovo sve predmete što nažalost nije slučaj u svim školama i zato ovim putem želim pohvaliti Gimnaziju Daruvar čiji profesori stvarno časno odrađuju svoj posao, srdačan je Karlo prema profesorima u svojoj školi. 

Besplatni probni ispiti za maturante: provjerite svoje znanje dok još nije prekasno

Ako ne upadnem na prvi izbor bit ću razočaran

– Mi učenici želimo misliti svojom glavom, želimo biti kreativni, ne želimo biflati, bubati i samo ponavljati bezglavo. Želimo smisleno i konstruktivno raspravljati, rekao je između ostaloga Karlo pred 40.000 ljudi na prosvjedu potpore Cjelovitoj kurikularnoj reformi, kada je širem auditoriju postao poznat.

Sudeći po izboru studijskog područja, mogao bi ostati blizak javnim pozornicama.

– Planiram studirati društvene znanosti. Imam nekoliko opcija između kojih još nisam točno odlučio koja će biti prva, ali važno mi je da znam što želim. Lako ću to poredati kako vrijeme bude odmicalo. Ukoliko ne upadnem na prvi izbor, koji god bio, vjerojatno ću biti razočaran, ali baš zato smatram da je kvalitetna priprema pola uspjeha, uvjeren je Karlo.

Premda, kao što vidite i sam ima određene strahove u pogledu mature, ipak za kraj daje ohrabrujuću poruku svim kolegama, koji se trenutno nalaze u istoj poziciji kao i on.

– Kolegama maturantima poručujem da ne budu pod stresom. Ovo je samo još jedan izazov u nizu koji je stavljen pred nas. Pristupite predmetima koje pripremate maksimalno ozbiljno i uspjeh neće izostati, zaključuje Karlo.

Odgovori