Internet preplavili oglasi o ilegalnoj kupoprodaji domova, a cijene ne odstupaju od prošlogodišnjih

Ni nova akademska godina neće proći bez ilegalnih stanara koji će popuniti nekolicinu soba po studentskim domovima. Ako je suditi po broju oglasa na koje smo naišli, bar će nekoliko desetaka stanara na Savi stanovati u ilegalno kupljenoj sobi. Cijene se nisu bitno mijenjale od dosadašnjih pa stare sobe na Savi sežu do 5 500 kuna, a Cvjetno, Šara ili novi paviljoni prelaze taj iznos za 500 do tisuću kuna.

Ilegalna kupoprodaja studentskih soba po domovima godinama je problem s kojim se studentski centri po Hrvatskoj bore, no sudeći po broju oglasa na koje smo naišli, ne utječu na smanjivanje broja ilegalaca po sobama.

I ove će se godine po studentskim domovima useliti deseci ilegalaca koji nisu ostvarili pravo na smještaj u domove, pa su odlučili kupiti svoje mjesto. Iako se radi o ilegalnoj radnji, prema dosadašnjim saznanjima većina studenata ne smatra da rade lošu stvar, a dio ih dijeli mišljenje da bi se takva kupoprodaja trebala legalizirati.

Unatoč sankcijama studenti kupuju i prodaju sobe

Mada su sankcije za prodaju ili kupovinu mjesta u studentskom domu uskraćivanje prava na subvencionirani smještaj za kupca i prodavača do kraja studentskih dana, inspekcije i učestale kontrole ne plaše prodavače, ali ni kupce soba.

Prema riječima pomoćnice ravnatelja za studentski smještaj Ružice Rajšić, iz Studentskog centra u Zagrebu u ovom razdoblju provjeravaju oglase po internetu kako bi s razlogom pojačali inspekcijsku kontrolu te otkrili koje su sobe i paviljoni kritični. – Što se tiče broja prijavljenih studenata na natječaj za smještaj i ove godine je brojka iznosila oko 10 tisuća. Nije bilo značajnijeg odstupanja, a rezultate žalbi studenti će doznati 15. rujna, rekla nam je Rajšić.

Kupovanje domova: Mnogi studenti se prijavljuju na natječaj samo kako bi prodali sobu

Nepromišljeni u oglase stavljaju imena te precizne lokacije soba

Oko pregledavanja oglasa i ove će godine imati dosta posla, međutim studenti poučeni dosadašnjim iskustvom znaju na koji način postaviti oglas bez da ugroze sebe ili ilegalca kojem će prodati smještaj. Većina oglasa sadrži šture informacije, e-mail bez imena i prezimena te nema navedenih paviljona i cijena.

Ponetko objavi i broj mobitela, no samo neoprezni i oni koji se po prvi put upuste u ovakav posao ostavljaju e-mail adrese koje čine njihova imena i prezimena, ili navedu paviljon i kat na kojem se nalazi soba koju prodaju.

Cijene se nisu bitno mijenjale

Što se tiče cijena, one se nisu bitno mijenjale od prošlih unatrag godinu do dvije. Stoga će i ovih dana ilegalci plaćati sobu u starijim paviljonima na Savi oko 5 000 kuna, a smještaj na Cvjetnom, Šari ili u novijim paviljonima do 6 000 kuna. Što se tiče manjih domova, ilegalna kupoprodaja je rjeđa jer se lakše ‘hvataju’ ilegalci.

No Zagreb nije jedini grad koji je pogođen ovakvim nepoštivanjem pravila i zakona. Stoga studenti prodaju i kupuju sobe po Splitu i Osijeku te drugim studentskim gradovima u Hrvatskoj.

Odgovori