Pretraga

Studenti zagrebačkog Prava na međunarodnom natjecanju u Oxfordu osvojili nagradu za najbolje pisane podneske

A- A+

Tim koji čini pet studenata Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osvojio je nagradu za najbolje pisane podneske (tužbu i odgovor na tužbu) na međunarodnoj rundi u hipotetskim slučajevima na natjecanju iz medijskog prava održanog u Oxfordu. Međunarodno natjecanje provodilo se od 1. do 4. travnja, a zagrebački pravnici su se, uz navedenu nagradu, u usmenom dijelu plasirali među 16 najboljih timova.

Foto: Ivan Klindić

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Dario Ćorić, Morana Perušić, Teodora Skelin, Hrvoje Škalić i Ana Vitauš osvojili su nagradu za najbolje pisane podneske (tužbu i odgovor na tužbu) na međunarodnoj rundi moot court natjecanja iz medijskog prava Price Media Law Moot Court Competition. Natjecanje se odvijalo u Oxfordu od 1. do 4. travnja kada su se zagrebački pravnici, uz navedenu nagradu, plasirali među 16 najboljih timova u usmenom dijelu.

Izdvojeni članak

Studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu besplatno riješili preko tri tisuće predmeta građanima

U konkurenciji od 30-ak zemalja svijeta Hrvatska među vodećima

Ove je godine na natjecanju Price Media Law Moot Court Competition sudjelovalo preko 70 ekipa iz 30-ak
zemalja svijeta koje su se za finalno natjecanje kvalificirale kroz regionalne runde održane u Delhiju (South
Asia Round), Beogradu (South East Europe Round), New Yorku (Americas Round), Pekingu (China Round)
i Nairobiju (East Africa Round). A pobjednička ekipa je s Jindal Global Law School iz Indije, od kojih su izgubili i Zagrepčani u osmini finala.

Podsjećamo, ekipa s Pravnog fakulteta
u Zagrebu je obranila prošlogodišnju titulu najboljih u na regionalnoj rundi održanoj u Beogradu od 13. do 15. prosinca čime su se kvalificirali za međunarodnu rundu u Oxfordu.

Izdvojeni članak

Studenti zagrebačkog Prava obranili titulu najboljih u regiji te odlaze u Oxford


Kako su se studenti pripremali

Studente je za natjecanje pripremala Katedra za građansko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom asistentice Ive Kuštrak Managić, zajedno s članovima prošlogodišnje ekipe Kristinom Mandić, Dinom Salapić, Antonijom Ivančan i Filipom Kufrinom. U pripremama, kako za pisani tako i za usmeni dio natjecanja, sudjelovali su i profesori, asistenti i znanstveni novaci s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te kolege iz prakse.

Zagrebački pravnici ostvarili veliki uspjeh u medijskom pravu

Središnja pitanja natjecanja iz medijskog prava su hipotetski slučajevi (moot case) zaštite slobode govora i prava na privatnost, a ove su se godine studenti posebno bavili pitanjima neovlaštenog pristupa osobnim podacima i njihovim korištenjem, etičkim standardima za novinare i pravom na neotkrivanje izvora te funkcioniranjem internetskih tražilica.

Tijekom višemjesečnih priprema studenti su morali sastaviti pisane podneske u ime tužitelja i u ime tuženika, dok su na usmenim ročištima zastupali stranke pred sucima i drugim istaknutim stručnjacima iz ovog područja prava.

Medijsko pravo u kontekstu slobode izražavanja na internetu, kao i zaštite privatnosti i zaštite osobnih podataka korisnika online usluga, postaje jedno od ključnih pitanja razvoja društva i ljudskih prava u 21. stoljeću, što uspjeh ovih mladih budućih pravnika čini još značajnijim.