Pretraga

Alarmantno stanje: Split će ostati bez šest studija

A- A+

Drugo najveće Sveučilište u Hrvatskoj, ono splitsko moglo bi ako se u vrlo skorom roku ne pronađu financijska sredstva ostati bez šest studijskih smjerova. Najugroženije je funkcioniranje Umjetničke akademije kojoj fali 2,5 milijuna kuna za podmirivanje dugova vanjskim suradnicima u protekloj godini. Uz nju, gašenje prijeti još i farmaciji, stomatologiji, studiju mora, sestrinstvu, geodeziji.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Splitskom Sveučilištu zbog financijskih teškoća prijeti gašenje čak šest studija, među kojima je najugroženija Umjetnička akademija.

Izdvojeni članak

Muzička akademija u Zagrebu: Višesatno vježbanje i mnogo nastupa su put do savršenstva

Vanjski suradnici već godinu dana bez honorara za svoj rad

Naime, Umjetničkoj akademiji nedostaje 2,5 milijuna kuna, koliko zapravo duguju vanjskim suradnicima u nastavi, a ima ih stotinu i na njima počiva gotovo polovina studijskih programa, piše Slobodna Dalmacija.

Kako spomenuti profesori nisu za svoj rad već godinu dana dobili ni kune, mnogima se više ne isplati niti dolaziti, obzirom da im nije plaćen ni putni trošak.

Dekan Umjetničke akademije Mateo Perasović već je zatražio hitan sastanak s ministrom Šustarom, budući da izlaz vidi jedino u financijskoj injekciji od strane Vlade. Kako za spomenuti izvor navodi dekan, nije mu daleka ni misao o sanacijskom postupku.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci iz Splita maturalne radove slikali u javnoj garaži

Solidalizirali se s kolegama odrekavši se honorara za višak satnice

Da bi se bar donekle solidalizirali s kolegama koji su vanjski suradnici, stalni zaposlenici Umjetničke akademije su se u prosincu prošle godine odrekli su se potraživanja za višak satnice.  

– Osobno sam, radi orijentacije o kolikom novcu se radi, ostao bez 25 tisuća eura, na koliko bih imao pravo u posljednje četiri godine rada, ali sve kolege profesori su pristali na ovu odluku zbog izvanredne situacije, rekao je dekan Perasović.

Doprinos profesora i studenata Umjetničke akademije u kulturnom životu Splita itekako je osjetan i vidljiv, otkada je 1997. godine osnovana. No, sav taj njihov rad je pro bono, obzirom da po dekanu Perasoviću, studenti i profesori s cjelodnevnim obvezama ne mogu ni biti na tržištu rada.

S tim se ne slaže rektor Sveučilišta i Splitu Šimun Anđelinović, koji smatra da studenti glume primjerice mogu naplaćivati svoje predstave i tako se ujendo vježbati za budući poziv.

Unatoč tomu, priznaje da u ovom trenutku samo Ministarstvo može spasiti stvar jer zatvaranje, zbog nedostatka novca, prijeti i farmaciji, stomatologiji, studiju mora, sestrinstvu, geodeziji.

Alarmantno stanje: Split će ostati bez šest studija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap