Pretraga

Foto: Španjolski student arhitekture osmislio koncept lutajućeg grada

A- A+

Lutajući grad je koncept koji futuristi često ističu kao budućnost stanovanja. Do sada je to bila samo ideja obrađivana u SF filmovima i literaturi no mladi španjolski arhitekt Manuel Dominguez je nedavno predstavio nacrte takvog grada za kojeg smatra da bi bio ostvariv i u praksi.

Ljubitelji znanstvene fantastike, pisci i vizionari često se zabavljaju razmišljanjem o tome kako će gradovi budućnosti izgledati. Uz leteće automobile, nove oblike transporta i kretanje nerijetko se javlja ideja i o kretanju samih gradova.

Upravo koncept grada koji luta svijetom je nadahnuo madridskog studenta arhitekture Manuela Domingueza da predstavi svoj rad na izložbi Very Large Structures, piše Huffington Post. Ova ideja nije posve nova već je mladić razvio koncept koju je 60-ih godina predstavio britanski arhitekt Ron Herron.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Kad studenti arhitekture preuređuju stan

Kretanje gusjenicama poput tenka

Ukoliko ovakav grad ikada bude izgrađen bit će visine londonske zgrade Gherkin, odnosno oko 180 metara. No on bi imao mnoštvo sadržaja poput trgovačkih centara, industrijskih postrojenja, stambenih naselja.

Drugim riječima, naseobina bi imala sve funkcije koje imaju današnja naselja osim što ne bi bio prikovan za jedno mjesto. Dominguez je za kretanje ove goleme strukture osmislio posebne gusjenice te bi se grad naseobina kretao poput ogromnog tenka.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Student arhitekture dizajnirao savršenu studentsku sobu od tek 6,9 kvadratnih metara

Traganje za resursima i ekološka opravdanost

Opravdanje za izradu ovakvog utopističkog konstrukta su u prvom redu lakša dostupnost resursa i činjenica da bi se na taj način manje zagađivao okoliš nego što to sad čine statični gradovi. Oni željni vjećnog ljeta složili bi se i kako bi ovakva ideja nudila i tu mogućnost bez da promjene mjesto stanovanja.

Iako projekt mladog Španjolca izgleda nevjerojatan i dalek, činjenica je da je njegova ideja najbliža onome što generacije futurista zamišlja kao budućnost stanovanja na Zemlji.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap