Pretraga

Imate frenda hejtera? Pošaljite ga na ovo sveučilište, pokreću studij ljubaznosti

A- A+

UCLA, jedno od poznatijih svjetskih sveučilišta, dobilo je čak 20 milijuna američkih dolara donacije za pokretanje Instituta za ljubaznost. Nakon što prouče kako ljubaznost zaista funkcionira i kako je razviti, pokrenut će i studij za izučavanje ove cijenjene vještine.

Foto: pixabay

Imate prijatelja hejtera, koji je uvijek bezobrazan? E pa, možda bi mu odlazak na UCLA pomogao da postane ljubazniji.

Sveučilište Kaliforniji u Los Angelesu (UCLA) dobilo je 20 milijuna dolara za pokretanje Instituta za ljubaznost. Prvi je to svjetski institut koji će proučavati ovu ljudsku osobinu ili vještinu, a na njemu će raditi profesori UCLA-a iz raznih područja: biologiju, psihologiju, ekonomiju, kulturu i sociologiju.

Znanost protiv napetosti

Izdvojeni članak

Gospodo stariji, nikad vam se neću ustati u tramvaju: Imam više nego dobar razlog da sjedim

– Institut Bedari za ljubaznost na UCLA-i želi biti protuteža aktualnom političkom kontekstu u svijetu koji obiluje nasiljem i napetostima – istaknuo je Darnell Hunt, dekan Fakulteta društvenih znanosti.

Matthew Harris, jedan od utemeljitelja Instituta, kaže da će se baviti istraživanjima realnih situacija, poput pitanja zašto se netko drugima diže u tramvaju ili vlaku te zašto netko dobrovoljno daje svoje vrijeme da bi pomogao drugima. Također, žele otkriti kako se ljubaznost širi te utječe li ona na naš mozak.

Nakon što naprave istraživanja, pokrenut će i studij ljubaznosti.

‘Trebat će nam vremena…’

– Važno svojstvo naše vrste je činjenica da smo možda najuvjerljivija životinja na planeti. Dakle, ni u jednoj drugoj vrsti ne možete pronaći suradnju tolikog broja nepovezanih jedinki ili čak toleranciju velikog broja nepovezanih jedinki – istaknuo je antropolog Daniel Fessler, kojeg su sa Sveučilišta molili da se pridruži timu novoosnovanog instituta.

Harris pak zaključuje kako će “trebati mnogo istraživanja da bismo shvatili zbog čega ljubaznost može biti tako rijetka u modernom svijetu”.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap