Pretraga

Podebljajte si budžet: Deset savjeta studentima za uspješnu štednju

A- A+

Studentski dani podrazumijevaju nekolicinu osobitosti, među kojima je većini zajednička manjak novca, za mnogobrojne aktivnosti za koje fakultetlije imaju elana. Nedostatak financija, koliko je negativna okolnost, ponekad je korisna jer vas može natjerati da se primite knjige. Međutim, ako ste od onih koji sav džeparac spiskaju u sedam dana, pa ostatak mjeseca živite od zraka i posudbi, pročitajte ovih deset savjeta koje će vam pomoći u uštedama i boljoj raspodjeli financijskih sredstava.

Foto: srednja.hr

Kao i druge grupacije ljudi, tako i studenti također imaju neke zajedničke karakteristike, kao što su puno interesa i manjak novca koji ih može pratiti. Neki taj procjep rješavaju na način da dane bez predavanja popunjavaju povremenim poslovima. Druga je mogućnost pravilno gospodarenje novcem. Ako se niste prepoznali ni u jednoj u skupina, portal Hack College donosi deset savjeta studentima, za uštede u svom najčešće skromnom budžetu.

Izdvojeni članak

Studentski budžet: Kako uštedjeti na namirnicama

Nosi koliko si spreman potrošiti

Kada idete na izlazak, nije važno što ste upravo dobili cijeli mjesečni džeparac, ponesite samo onoliko novca koliko ste procijenili da smijete potrošiti. Koja čašica viška, pomuti razum, pa se može dogoditi da zbog jedne lude večeri, upropastite 15 narednih večeri i dana.

Uštedi na kavi i cigaretama

Mi imamo visoko razvijenu kulturu dugotrajnih i višenavratnih ispijanja kava. To nije nikakav problem dok ne počnete dnevno piti dvije – tri šalice, a ako ste uz to pušač, naizgled zanemarivi troškovi se mogu nagomilati. Bilo da ste u studentskom domu ili stanu, svakako si nabavite kuhalo, pa da bar svaku drugu, treću šalicu možete pripraviti sami. Nitko vas ne sprječava da pozovete i kolege da vam se pridruže.

Planiraj

Planer, ništa naročito složen također vam može biti od koristi. Ako znate da je danas 11. u mjesecu, a namjeravate 24. ići na koncert koji će vam isisati 300 ili 400 kuna iz budžeta, strpite se vikend prije, kako vam ne bi propalo zadovoljstvo koje ste priželjkivali više godina.

Siti u kupovinu

Stručnjaci uglavnom savjetuju da ne idete u veću kupovinu prehrane, kada ste gladni. Na Hack Collegeu smatraju da je bolje ići gladan i onda iskoristiti razne degustacije koje se često nude u većim trgovačkim centrima.

Jeftiniji hobiji i tjelovježba

Unatoč tomu što se većina zabave i drugih aktivnosti plaća, ipak možete pronaći neke zanimljive stvari za ispunjavanje vremena, koje su besplatne ili ne koštaju puno. Trčanje, šetnja, biciklizam, pomoći će vam da ostanete fit, ali i da razbistrite misli u danima kada ste puno sati zadubljeni u knjigu. S druge strane, ako ste tip za odlazak u teretanu nekoliko puta tjedno, onda iznos od 200-njak kuna za mjesečnu članarinu i nije strašan. Raspitajte se ovisno o interesima gdje se održavaju radionice, predavanja i drugi sadržaji namijenjeni studentima.

Koristite popuste

Raspitajte se o popustima koji se studentima nude. Kazališta, kina, knjižnice, pa čak i restorani te dućani s garderobom nude različite popuste. Nemojte ih zanemariti, jer na ovaj način možete voditi zanimljiviji društveni život, uz za studente nemale uštede.

Honorarni posao

Na određenim fakultetima je gušći raspored predavanja, na drugima nešto rjeđi. Međutim, ako ste primijetili da unatoč novčanoj disciplini, iz mjeseca u mjesec imate vidljivu rupu u budžetu, honorarni posao mogao bih vas itekako spasiti. Veliki broj poslodavaca, vidi studente kao poželjnu radnu snagu, budući da za njih ne moraju plaćati različite dodatne dadžbine. Osim što ćete si povremenim radom ispuniti vrijeme i novčanik, vjerojatno ćete upoznati barem nekoliko zanimljivih ljudi te stvoriti korisne kontakte.

Izdvojeni članak

Studenti zahvaljujući menzama uštede čak do 50 kuna po obroku

Reciklirajte

Proračun možete napuniti i recikliranjem obnovljivih materijala, odnosno primjerice vraćanjem praznih boca. Ako ste od osoba koje često priređuje kućne tulume, poslije kojih ostaje mnoštvo praznih boca, pola sata rada da ih skupite i odnesete u obližnji trgovački centar, zbilja nije puno truda.

Ne koristite kartice

Svoje kreditne kartice zamrznite. Ne doslovno stavljanjem kartice u zamrzivač, međutim planirate li si kupiti nešto veliko, razmislite više puta, a usput se posavjetujte s roditeljima i kolegama za koje ste primijetili da dobro gospodare novcem.

Učlanite se u udruge i klubove

Članstvom u određenim studentskim udrugama i klubovima, možete besplatno doći do nekih pogodnosti koje biste inače morali platiti. Dakako i na ovaj način, upoznajete ljude koji dijele slične interese s vama i s kojima možda započnete dugotrajno prijateljstvo ili čak poslovnu suradnju.

Copy link
Powered by Social Snap