Pretraga

Split dobiva novi diplomski studij iz područja održive i zelene gradnje

A- A+

Splitsko Sveučilište postalo je bogatije za još jedan sveučilišni diplomski studij. Riječ je o programu održive i zelene gradnje koja do sad nije bila dostupna nigdje u Hrvatskoj. Ovaj sveučilišni program produkt je projekta vrijednog gotovo tri milijuna kuna, od čega je 2,75 milijuna financirano iz bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda i hrvatskog državnog proračuna. 

Projektom čiji je nositelj Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu razvijeni su visokoobrazovni standard zanimanja (Voditelj projekata održive gradnje) i standard kvalifikacije (Magistar inženjer održive gradnje) te diplomski studijski program, u području održive i zelene gradnje s naglaskom na mediteransko područje, a sve sukladno Hrvatskom kvalifikacijskom okviru.  

Prvi studenti za dvije godine

Sa splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije zadovoljni su uspješno realiziranim projektom i što će njihovo Sveučilište prvo u Hrvatskoj pružiti takav program budućim studentima koje će na fakultet početi primati za dvije godine. 

– Vrijednost ovog projekta potvrđuje i iznimna podrška Sveučilišta i svih drugih institucija. Radimo sve da budemo spremni na tržište staviti nove stručnjake koji će provoditi program održive gradnje. Slični programi su već započeti diljem Europe, a ovim postignućem i mi sustižemo korak. Ovo je definitivno studij budućnosti, a svi svjetski trendovi to jasno pokazuju, poručio je Boris Trogrlić, dekan Fakulteta. 

Kako ističu voditelji i koordinatori projekta ističu kako je koncept održive gradnje već desetljećima prisutan, a u Dalmaciji on postoji oduvijek. Sada ga kažu, treba proširiti i modernizirati brinući pritom o okolišu. 

Izdvojeni članak

Na Sveučilište u Splitu otvoreni diplomski studiji primaljstva i medicinsko-laboratorijske dijagnostike

40 inozemnih stručnjaka radilo na projektu

Projekt punog imena ‘Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja i standarda kvalifikacija za područje održive i zelene gradnje uz razvoj novog sveučilišnog diplomskog programa održive i zelene gradnje s naglaskom na mediteransko područje’ trajao je 15 mjeseci. 

U tom je periodu oko 40 priznatih stručnjaka iz inozemstva, Hrvatske, ali i iz Splita, radilo s profesorima kako bi se program realizirao na najkvalitetniji način i u skladu s rastućim zahtjevima vezanima uz okoliš, gradnju ali i tržište rada.

– Ovo je veliki korak za nas na FGAG-u, za Split, ali i cijelu Dalmaciju. Krajnje je vrijeme da se počne misliti zeleno i stvarati održivo, a tako moramo učiti buduće stručnjake od početka studija. Tema održivog razvoja jedan je od imperativa današnjeg vremena i ponosni smo da naš fakultet u tome prednjači, zaključuju voditelji i koordinatori projekta Hrvoje Njirić i Ivo Andrić.