Pretraga

Studenti Ekonomskog fakulteta šokirali profesora: Ne znaju što su parni, a što neparni brojevi

A- A+

Studentski sarajevskog Ekonomskog fakulteta imali su prvi kolokvij iz računovodstva. Profesor im je poslao mail s uputama i rasporedom. Skupina studenata s parnim brojem indeksa ispit je trebala pristupiti s ispitom na puni sat, a ona s neparnim brojem trideset minuta kasnije. A onda su navodno počeli pristizati brojni mailovi studenata u kojem profesora pitaju da im objasni kako da izračunaju parne i neparne brojeve.

Ekonomski fakultet u Sarajevu
Foto: Youtube screenshot; PR EFSA

Ponekad se dogodi da baš naletimo na neku bizarnu priču. Ovoga puta dolazi iz Sarajeva.

Ne znaju što su parni, a što neparni brojevi

Na sarajevskom Ekonomskom fakultetu studenti su jučer imali prvi kolokvij iz računovodstva. Pisali su ga online u različitim grupama, a profesor im je na mail poslao upute i raspored pristupanja ispitu. Jedna je grupa studenata, oni koji imaju paran broj indeksa, ispitu trebala pristupiti u 11 sati, a studenti s neparnim brojem indeksa u 11.30 sati.

Ono što profesoru nije bilo ni na kraj pameti je da tu jednostavnu uputu pojedini studenti Ekonomskog fakulteta neće razumjeti. No, upravo to se dogodilo. Kako je profesor istaknuo u idućem mailu koji je uputio studentima, iznenadio ga je broj upita zbunjenih studenata, piše Klix.ba.

“Nakon iznenađujuće velikog broja upita studenata (čak i Vijeća studenata) kako se izračunava paran i neparan broj, slijedi detaljno uputstvo. Broj je paran ako je djeljiv brojem 2 bez ostatka (odnosno završava cifrom 0, 2, 4, 6 ili 8). Broj ne neparan ako nakon dijeljenja brojem 2 ima ostatak (odnosno završava cifrom 1, 3, 5, 7 ili 9)”, stoji u daljnjem dopisu profesora.

Profesor stao u obranu studenata

Nije trebalo proći dugo da se prepiska studenata i profesora počne širiti društvenim mrežama i šokirati korisnike. Kako je sve završilo i u medijima, a neimenovane studente se, zbog njihovog neznanja o parnim i neparnim brojevima, počelo ismijavati, reagirali su neki profesori Ekonomskog fakulteta te stali u obranu studenata. Profesor Denis Berberović na društvenim je mrežama istaknuo da je većina njegovih studenata pametna i vrijedna te da s njima uživa raditi.

“Ima naravno izuzetaka, i takve nažalost pojedine moje kolege profesori koriste da bi diskreditirali cijelu studentsku populaciju kao krajnje neobrazovanu (da ne znaju parne i neparne brojeve). A sve to u cilju vrlo lukavog opravdanja vlastitih nastavničkih nedostataka, a koje smo nedavno mogli vidjeti u javnosti”, istaknuo je Berberović.

Dalje se osvrnuo na činjenicu da su se studenti nekoliko dana prije već javno pobunili zbog polaganja ispita iz računovodstva pa se pita radi li se o slučajnosti što se baš vezano za taj predmet studente pokušava prikazati neobrazovanima.

“Prije nekoliko dana se pojavio protest studenata EFSA zbog prolaznosti na predmetu Računovodstvo. I sada na istom tom predmetu tvrde da su naši studenti krajnje neobrazovani, čak toliko da ne znaju parne i neparne brojeve. Da li je ikome čudno što je isti predmet u pitanju? Baš bih volio da dobijem uvid u te emailove koji šalju upit u vezi parnih i neparnih brojeva. Baš kao što bih volio dobiti uvid u to kako je izračunata prolaznost od 54%. Dosta je više ispaštanja i studenata, ali i korektnih nastavnika čija reputacija, zajedno sa reputacijom Fakulteta, je ugrožena zbog bezobrazluka pojedinaca”, zaključio je profesor Berberović.

Studenti se već bunili zbog tog ispita

Kako smo spomenuli, studenti Ekonomskog već su se prije nekoliko dana pobunili protiv načina polaganja ispita iz računovodstva, a uprava faksa im je odgovorila priopćenjem.

“Naše opredjeljenje i dalje ostaje visoka kvaliteta naših diplomaca a ne snižavanje kriterija. To naši studenti poštuju kao jedno od temeljnih načela našeg rada. O njihovoj kvaliteti govori brzina zapošljavanja u struci što je statistika koju mi redovno pratimo. Ovim putem kategorično odbijamo tvrdnju da se interesi i prava studenata ignorišu te da studentima niko ne odgovara na njihove upite i zahtjeve”, navodi Ekonomski u priopćenju.

U priopćenju dalje ističu kako su članovi uprave Ekonomskog fakulteta u Sarajevu održali sastanak sa studentskim predstavnicima.

“Studentima su iznijete činjenice u vezi sa njihovim pitanjima i nedoumicama, a svjesni su da je Uprava u razgovoru sa predmetnim nastavnicima u prethodnom periodu poduzimala potrebne korake i aktivnosti. Želimo naglasiti da prolaznost studenata na ispitu može biti rezultat više faktora. Tu prije svega mislimo na (ne)spremnost studenata, (ne)organiziranje potrebnih odgovarajućih preduslova da se pristupi ispitu u novim/drugačijim okolnostima, i slično”, stoji u drugom dijelu priopćenja.

Cijelo priopćenje Ekonomskog fakulteta možete pročitati na sljedećoj poveznici.