Pretraga

[VIDEO] Profesori na fakultetima trebaju raditi na tome da zainteresiraju studente za predavanje

A- A+

Studiranje prije kakvih 10, 20, 30 godina daleko je od načina studiranja danas. I studenti su samim time drugačiji. Imaju svo znanje svijeta u svojim džepovima, kako bi se kolokvijalno reklo, ‘svijet im je na dlanu’. To je znanto otežalo profesorski posao odnosno onaj dio posla gdje je potrebno održati zanimljivo predavanje te za to zainteresirati studente.

U našem podcast studiju ovog je tjedna gostovao Aljoša Šestanović, prodekan na Visokom učilištu EFFECTUS koji ondje predaje financijske predmete. On je ujedno i član žirija ovogodišnje Ideje godine te je govorio koliko su važne prezentacijske vještine kod učenika koji se prijavljuju na natjecanje, ali isto to vrijedi i za profesore na fakultetima.

– Ja bih rekao da su studenti danas više individualni. Studenti dolaze s različitim predznanjem, posebice danas kad su izloženi različitim tehnologijama, družee se na različite načine, više im je stvari na raspolaganju i to je sigurno nešto što stavlja izazov pred predavača. Jer više profesori pred sobom nemaju jednu homogenu skupinu studenata koji slušaju dva televizijska programa, sad imaju čitav spektar tehnologija i medija koji su im na raspolaganju i samim time je izazovnije zadržati pažnju studenata, objasnio je Šestanović.

Dodao je i kako kod studenata dobro prolaze profesori i predavači koji dosta prate pop kulturu te znaju ubaciti koju referencu na to usred predavanja.

– Uobičajeno je da su profesori koji na predavanju imaju umjerenu i konstruktivnu dozu humora omiljeniji među studentima. Uostalom, predavanja ne smiju biti dosadna. Osim toga što profesori, predavači trebaju jako dobro poznavati svoje područje znanja, oni istovremeno rade još jedan posao, a to je zainteresirati studente, animirati ih. To je ono što se u profesorskom pozivu treba razvijati, poručio je Šestanović.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap