Pretraga

Zagrebački studenti ispisali povijest: Prvaci su Svjetskog sveučilišnog debatnog prvenstva

A- A+

Tin Puljić sa Fakulteta političkih znanosti i Lovro Šprem s Ekonomskog fakulteta postali su prvaci svijeta, što ih čini prvim prvacima u povijesti kojima engleski nije materinji jezik te su bili individualno proglašeni kao prvi i drugi debatanti svijeta

Lovro Šprem i Tin Puljić

Lovro Šprem i Tin Puljić, studenti koji su postali Svjetski prvaci u debati, prvi kojima je to pošlo za rukom na jeziku koji nije materinji
Foto: Facebook profil; Tin Puljić

Na Svjetskom sveučilišnom debatnom prvenstvu održanom online od 6. do 14. srpnja studenti zagrebačkog sveučilišta ponovno su ostvarili povijesni uspjeh. Tin Puljić sa Fakulteta političkih znanosti i Lovro Šprem s Ekonomskog fakulteta postali su prvaci svijeta, što ih čini prvim prvacima u povijesti kojima engleski nije materinji jezik te su bili individualno proglašeni kao prvi i drugi debatanti svijeta. Uz to, mlađe generacije Zagrebačkih debatanata su isto ostvarile zavidne uspjehe. U kategoriji engleski kao drugi jezik (ESL), Lara Dragojević i Petar Žnidar plasirali su se u polufinale, a Olja Bošnjak i Petar Zec u finale, ukazujući na svijetlu budućnost za zagrebačku debatu.

Ispisivanje povijesti hrvatske debate

Ovaj uspjeh nije prvi koji su Tin i Lovro postigli predstavljajući Zagreb i Hrvatsku – u 2019. godini bili su viceprvaci svijeta na svjetskom prvenstvu u Cape Townu, a kasnije te godine na europskom prvenstvu u Ateni postali su prvaci u kategoriji engleski kao drugi jezik i viceprvaci Europe u open kategoriji. Proteklih su dana zaokružili svoje uspjehe – na natjecanju na kojemu je sudjelovalo preko 400 timova iz čitavog svijeta, pobjeđivali su protivnike sa prestižnih institucija poput Harvarda, Standforda, Oxforda i Cambridgea i došli na korak od svjetskog naslova. Za uspjeh im je bilo potrebno vrlo široko znanje o nizu tema iz različitih područja.

Naši su studenti, među ostalom, raspravljali o geopolitičkim odnosima Južne i Sjeverne Koreje, poslovnim modelima Amazona i Ubera, strategijama policije za sprječavanje organiziranog kriminala, pravilima koja bi trebala postojati na društvenim medijima te mnogim drugim kompleksnim pitanjima. Duboke i zahtjevne teme rasprave, uz samo 15 minuta pripreme za svaku temu i nasumično dodijeljenu stranu s kojom se debatanti ne slažu nužno na osobnoj razini čine debatu intelektualno iznimno zahtjevnom disciplinom. Tim više zadivljuje uspjeh naših studenata koji su imali i dodatnu barijeru – onu jezičnu.

Tin i Lovro ponosni su na svoj uspjeh, ali i na uspjeh mlađih debatanata kojima su bili mentori. Najviše od svega nadaju se da bi uspjeh svih zagrebačkih debatanata mogao utrti put daljnjem razvoju sveučilišne debate u Hrvatskoj te njenoj većoj pozornosti i financiranju kako bi ona postala dostupna svima koji se njome žele baviti te kako ovakvi rezultati bi se mogli ponoviti i u budućnosti. Zagrebački studentski debatni forum krovna je organizacija za studentsku debatu u Gradu Zagrebu a uz međunarodne uspjehe može se pohvaliti i domaćinstvom Europskog sveučilišnog debatnog prventsva 2022 u Zagrebu.

Trnovit put do uspjeha

– Nastup na debatnim turnirima, pogotovo na europskim i svjetskim prvenstvima, ne iziskuje samo mnogo truda i vremena, već nažalost i mnogo novca. Ovo prvenstvo se izvanredno održalo online, ali inače naš odlazak ovisi o financiranju od strane sponzora, naših fakulteta te naše udruge Zagrebački studentski debatni forum pa se nadamo da će donatori nastaviti pomagati razvoju debate u Zagrebu te da će im se u tome pridružiti i relevantne institucije kao Grad Zagreb, Sveučilište u Zagrebu i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Pokazali smo da možemo mnogo pruži li nam se ruka i nadamo se da će buduće generacije imati istu priliku. To je pogotovo nužno jer nemamo ni približno toliko razvijen debatni program kao mnoge druge institucije, pogotovo onih iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Australije te je zbog toga značajno teže probiti se, objašnjava Tin i zahvaljuje svima koji su podržali i omogućili to natjecanje i plasman.

Petar Zec, student preddiplomskog studija na Fakultetu političkih znanosti naglašava da su uspjeh njega i njegove partnerice velikim dijelom zasluga zajednice.

– Naši rezultati ne bi bili mogući bez mentorstva Tina i Lovre, puno je lakše natjecati se i napredovati uz njihovo vodstvo i savjete. Pred nekoliko godina, finale svijeta se činilo kao nedostižni rezultat, ali s dovoljno rada i truda sve je moguće. Idućih godina planiramo još dodatno proširiti početničke i napredne tečajeve pa ovom prilikom pozivam sve studente da se obrate našoj udruzi, Zagrebački studentski debatni forum, ukoliko se žele pridružiti, iskusiti nešto novo i poboljšati svoje govorničke vještine, zaključuje Petar.

Copy link
Powered by Social Snap