Pretraga

[KAZALIŠTE I MLADI] Državna matura: Jučer, danas, sutra

A- A+

Kad je prije deset godina započela provedba državne mature očekivanja ovakvog sustava ispitivanja su bila velika. Standardizirano ispitivanje svih učenika na kraju srednjoškolskog obrazovanja trebalo je izjednačiti priliku za upis fakulteta za sve, ukinuti prijemne ispite na fakultetima i podignuti standard znanja hrvatskih srednjoškolaca. Deset godina kasnije, otvara se prostor za brojne rasprave o poboljšanju sustava državne mature. U našem serijalu tribina Kazalište i mladi odlučili smo se posvetiti ovoj temi i otvoreno razgovarati sa svim uključenim stranama. Dođite na tribinu 29. travnja u ZKM i postavite svoje pitanje!

ZKM, 29. travnja u 18h

Državna matura standardizirani je način ispitivanja znanja srednjoškolaca na kraju srednje škole. Kada je uvedena, zamijenila je mature koje su škole pojedinačno provodile u završnim razredima srednjih škola, a trebala je olakšati i proces upisivanja na fakultete, zamijenivši prijemne ispite.

U praksi, državna matura postala je prava mora srednjoškolaca, za koju se moraju dodatno pripremati, a što često i dodatno plaćaju izvan škole. Prijemni ispiti na nekim fakultetima i dalje postoje zbog čega maturanti imaju dodatno opterećenje. Osim toga, nekoliko puta kroz godine smo svjedočili odgodi državne mature zbog narušavanja sigurnosti i jednakih uvjeta za sve.

Na tribini ćemo razgovarati o svemu navedenom i postaviti brojna druga pitanja. Kakvi su rezultati uspješnosti državne mature nakon 10 godina provođenja? Koliko se standard srednjih škola promijenio? Izlaze li učenici s kvalitetnijim i boljim znanjem iz srednjih škola?

Kako se ovdje radi o standardiziranim testovima na razini cijele Hrvatske, postoje li naznake uvođenja standardiziranih testova tijekom cijelog školovanja? Što je uopće donijelo takvo ispitivanje učenicima i profesorima u srednjim školama?

Pozivamo sve učenike, profesore, studente i zainteresirane koji imaju nešto za reći o maturi da nam se pridruže i kažu svoje mišljenje, postave pitanje ili predlože nešto novo. Među sugovornicima će biti i učenika i profesora te stručnjaka koji rade na državnoj maturi, tako da će rasprava sigurno biti bogata.

Tribina će se održati 29. travnja u 18h u Zagrebačkom kazalištu mladih u dvorani Polanec. Ulaz je besplatan.

Sudionici tribine su:

Andrea Jović, magistra Engleskog jezika i Hrvatskog jezika i književnosti

Dario Topić, maturant I. gimnazije Zagreb

Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a

Natalija Ćurković, viša stručna savjetnica u Istraživačko – razvojnom odjelu NCVVO-a

Boris Jokić, znanstvenik s Instituta za društvena istraživanja

Tribinu će moderirati Marko Matijević, glavni urednik portala srednja.hr

Facebook event tribine možete pronaći ovdje.

Tema prethodne tribine bila je “Mogu li učenici spasiti Zemlju”, a članak i video možete pogledati ovdje.

____________________________________________________________________

Svakog mjeseca održat će se jedna tribina u serijalu „Kazalište i mladi“ u kojem ćemo otvoriti neku od tema usko povezanih s mladima, o kojoj još nitko nije pričao na ovakav način. Želimo razgovarati, čuti različita mišljenja i doći do konstruktivnih rješenja. Pobrinut ćemo se da sudionici tribina budu dobro uključeni u teme o kojima ćemo razgovarati, a da rasprava nikada ne bude dosadna. Serijal tribina organiziramo u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih.