Pretraga

Hrvatski maturanti: ‘Nama je lakše nego učenicima iz BiH’

A- A+

Uvođenjem državne mature, srednjoškolci iz susjedne Bosne i Hercegovine našli su se u nepovoljnom položaju. Oni maturanti koji odluče upisati fakultet u Hrvatskoj moraju polagati državnu, ali isto tako i regularnu maturu u školi koju su pohađali. Zbog toga su rastrgani na dvije strane, jer pišu maturalni rad, uče duplo gradivo, ali i putuju u najbliže mjesto u Hrvatsku kako bi zajedno s ostalim srednjškolcima ostvarili što bolji uspjeh te upisali željeni fakultet na zagrebačkom, splitskom ili nekom trećem sveučilištu.

Dok Hrvatski srednjoškolci u svojoj školi polažu samo državnu maturu te sastavljaju listu prioriteta, maturanti iz Bosne i Hercegovine koji žele upisati fakultet u Zagrebu, Splitu ili nekom trećem gradu, moraju polagati dvije mature. Uz državnu maturu, na čije polaganje moraju o vlastitiom trošku otputovati u najbliže mjesto u Hrvatskoj, u isto vrijeme pišu maturalni rad te polažu regularnu maturu u svojoj srednjoj školi. Provjerili smo kako maturanti iz Hrvatske, ali i oni iz BiH gledaju na činjenicu da imaju iste šanse za upis na željeni fakultet, ali opet nisu potpuno ravnopravni na maturi.

Maturanti iz BiH nisu ravnopravni hrvatskima na državnoj maturi

– Nije mi problem dolaziti u Split, no mislim da bi se u BiH trebao organizirati bar prijevoz za maturante koji polažu državnu maturu, ali snađemo se mi nekako. Nisam naišao ni na jednog maturanta iz Hrvatske koji se buni što imamo iste šanse za upis na fakultete, a mislim da ne bih ni trebao jer nismo toliko ravnopravni, izjavio je Josip Gelo, maturant iz Opće gimnazije u Livnu koji planira upisati Šumarski fakultet u Zagrebu. 

Nadodao je kako on i svi koji se odluče polagati državnu maturu moraju plaćati svoje ispite i putovati u Hrvatsku, dok maturanti iz Hrvatske ne plaćaju ispite i pišu ih u svojim srednjim školama.

Izdvojeni članak

Državna matura: Fizika unatoč predrasudama i nije bila bauk


Zašto polažu dvije mature

Hrvati u BiH koji se prijave na državnu maturu moraju polagati i regularnu, jer ako ne upadnu na hrvatska sveučilišta, moraju imati položenu maturu za fakultete u svojoj državi. U suprotnom se smatra da nisu završili srednju školu, stoga trpe duplo veće opterećenje u najstresnijem periodu svakog maturanta.

Nikad se na Hrvate iz BiH nije gledalo kao na strane studente

Učenici iz srednjih škola u Hrvatskoj tvrde kako državna matura ipak ide više njima na ruku, nego Hrvatima iz BiH. – Normalno da je nama lakše. Pod broj jedan, polažemo samo jednu maturu, dok oni rade dupli posao. Nama je sve besplatno i omogućeno polaganje u vlastitom gradu, štoviše u vlastitoj školi, rekla nam je Marija iz Gimnazije Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. 

Također je istaknula kako joj ne smeta što imaju iste šanse za upis na hrvatske fakultete jer je i prije državne mature bilo isto. Nikad se nije gledalo na Hrvate iz BiH kao na strane studente, pa tako ni sada kad je uvedena državna matura.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap