Pretraga

Kristijan otkriva kako dobiti petice na maturi: S pripremama je krenuo već ljeto prije četvrtog srednje

Kristijan iz Srednje škole Vrbovec jedan je od najboljih ovogodišnjih maturanata te je za svoj uspjeh dobio i nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Na maturi je uz obvezne predmete pisao i Fiziku, a iz svih je ispita dobio peticu. Takav uspjeh nije očekivao, kazao nam je, jer je bio zabrinut da na eseju Hrvatskog neće imati dovoljno riječi, a na kraju je na tom dijelu ispita dobio sve bodove. Mučila ga je i inače maturantima teška Fizika.

najmaturant Kristijan

Kristijan je iz četiriju predmeta na maturi dobio peticu | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Kristijan Bilanović, donedavni maturant Srednje škole Vrbovec, među 20 je maturanata s najboljim prosjekom na maturi te je za taj rezultat i nagrađen od Ministarstva znanosti i obrazovanja. Na maturi je polagao Hrvatski, više razine Matematike i stranog jezika te Fiziku. Iz svih je predmeta dobio peticu.

– Nisam išao ni na kakve dodatne pripreme izvan okvira onih koje su se besplatno održavale u mojoj srednjoj školi. Zato sam se vrlo ugodno iznenadio vidjevši privremene rezultate ispita prema kojima sam iz svih predmeta dobio odličnu ocjenu. Nisam očekivao nagradu Ministarstva, otkrio nam je Kristijan.

Izdvojeni članak
Paula Sviben

Paula je bila prva na rang listi jednog od najvećih fakulteta: ‘Kvaliteta profesora treba više pažnje’

‘Za Fiziku sam smatrao da mi nije dovoljno dobro sjela’

Kristijan smatra da mu je pripremu za maturu olakšalo kontinuirano učenje te razna natjecanja, posebice državna natjecanja iz Hrvatskog i Matematike na kojima je sudjelovao. Ipak, zahvalu daje i profesorima u srednjoj školi koji su unatoč svim okolnostima dali sve od sebe.

– Nikada im nije bio problem ponoviti nešto ili odgovoriti na dodatno pitanje. Vjerujem da je upravo ta pristupačnost, dobra komunikacija s učenicima i spremnost na to da nam pripomognu u učenju bila presudna u ostvarivanju što boljih rezultata na maturi, kazao nam je Kristijan.

S Matematikom na maturi nije imao probleme jer ga je njegova profesorica Dubravka Borko u pripremi za natjecanja naučila kako bolje kritički i analitički razmišljati o zadacima. Za Engleski, rekao nam je Kristijan, profesorica ih je pripremala već od prvog razreda. Na maturi je najviše bio zabrinut za rezultate eseja iz Hrvatskoga te Fizike koja mu je bila najteži predmet na maturi.

– Za Fiziku sam smatrao da mi nije dovoljno dobro ‘sjela’, a trebala mi je za upis na fakultet dok sam se za esej najviše bojao toga da ili neću imati dovoljan broj riječi, što bi značio pad, ili da ću napraviti prevelik odmak od fokusa na središnje pitanje, naveo je Kristijan.

Izdvojeni članak
Dejan najbolje riješio prijemni medicine

Upoznajte Dejana, maturanta koji je najbolje riješio prijemni za Medicinski u Zagrebu i bio prvi na listi

‘Na početku školske godine konzultirao sam se s profesorom u vezi nejasnoća’

Esejska djela, izuzev Ujevićevih pjesama, pročitao je ljeto prije mature, a na kraju je na tom dijelu ispita ostvario stopostotni rezultat. Objasnio nam je i kako se pripremao za Fiziku, ispit koji je u prvom roku mature palo gotovo pola pristupnika.

– Ljeto prije mature zadao sam si zadatak pročitati sva četiri udžbenika za opću gimnaziju od prvog do četvrtog razreda i riješiti što veći broj zadataka. Svaki zadatak koji nisam znao riješiti ili ga nisam razumio do kraja zalijepio bih u Word dokument i napisao pitanje sa strane. Skupio sam oko dvadeset stranica takvih zadataka i pitanja te se na početku školske godine konzultirao s profesorom u vezi nejasnoća, pojasnio je Kristijan.

Svoje školovanje Kristijan nastavlja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

– To sam odlučio upisati zbog svojih afiniteta k informatici i matematici, zanima me računalno programiranje, što bih volio i raditi po završetku fakulteta, pojasnio je Kristijan.

Izdvojeni članak
bruna bakota

Bruna je iz šest ispita mature dobila peticu, na dva imala 100%: ‘Ne mislim da sam najpametniji maturant’

‘Smatram da bi svi maturanti trebali poznavati hrvatski jezik’

Kristijanu se program Škole za život sviđa jer naglasak stavlja na istraživanje i samostalno učenje, no misli da ga treba doraditi. Primjerice, on bi povećao kvalitetu digitalnih obrazovnih sadržaja koji dolaze uz udžbenike, učinio ih interaktivnijima i učenicima lakšim za koristiti. Pitali smo ga i kako komentira promjene na maturi Hrvatskoga od ove godine.

– Unificiranje mature iz Hrvatskog jezika vidim kao dobru odluku jer smatram da bi svi maturanti trebali poznavati hrvatski jezik, književnost i njihovu povijest na istoj baznoj razini za prolaz. S druge strane, spajanje razina mature iz Matematike i mature Engleskog ne čini mi se kao ispravan sljedeći korak u obrazovnom sustavu prvenstveno zato što bi ovakvo ujedinjavanje predmeta svim učenicima koji su se već opredijelili za pojedine fakultete nepotrebno otežalo određeni aspekt polaganja mature koji im na nekom fakultetu možda niti ne donosi bodove, zaključio je Kristijan.

Podsjetimo, sljedeće godine Hrvatski jezik ponovno će se na maturi pisati na jedinstvenoj razini. No, kako smo doznali, to s Matematikom neće biti slučaj. Ona će se i dalje pisati na dvije razine, a budućim maturantima opet će na raspolaganju biti probni ispiti.

Više o najboljim maturantima:

Na mnogima teškom ispitu Tea je imala samo jednu grešku: ‘Obrazovni sustav nije toliko loš koliko se svi žale’

Nagrađena maturantica Dina: ‘Voljela bih nakon studija raditi kao programerka i ostati u Hrvatskoj’

Ella je bila prva na rang listi najpoželjnijeg fakulteta u državi: ‘Pisanje skripti olakšavalo mi je učenje’

Lucija je potpuno ‘rasturila’ na maturi, a od jeseni sjeda u klupe FER-a: ‘Nastavnici imaju premale plaće’

Ana je jedna od 20 najboljih učenika na maturi: ‘Škola za život nije bila dobar pokušaj’

Paula je bila prva na rang listi jednog od najvećih fakulteta: ‘Kvaliteta profesora treba više pažnje’

Bruna je iz šest ispita mature dobila peticu, na dva imala 100%: ‘Ne mislim da sam najpametniji maturant’

Upoznajte Dejana, maturanta koji je najbolje riješio prijemni za Medicinski u Zagrebu i bio prvi na listi

Teo je iz četiriju ispita mature dobio peticu: Završio je dvije škole, a sada ide na zanimljiv studij u Nizozemsku

Dobitnik Nagrade Soljačić je maturant Andrej iz Zagreba: Otkrio nam je što će studirati

Maturantica Dorotea u kombinaciji je najbolje riješila Hrvatski i Povijest pa dobiva 5.000 eura

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.