Pretraga

Maturanti prigovaraju zbog biologije: Jesu li ovi odgovori na 53. pitanje trebali biti priznati?

A- A+

Biologije je ovge godine na državnoj maturi izazvala dosta polemike, budući da je bilo važnije razumjeti gradivo i ispravno zaključivati, nego reproducirati činjenice, što se mnogim pristupnicima nije svidjelo. Lavinu reakcija izazvalo je pitanje s pelikanima, a sada u tijeku prigovora na preliminarne rezultate mature javio se još jedan diskutabilan zadatak, točnije odgovor na njega.

Naime, jedna nezadovoljna maturantica javila nam se u inbox, nesretna jer njoj, ali i nekoliko njenih kolega nije priznat odgovor na 53.1. pitanje. Službeno se žalila, ali je dobila odbijenicu.

Izdvojeni članak

Počela državna matura: Na ispitu iz biologije bilo je važnije zaključivati, nego znati sve činjenice

Objašnjenje je glasilo:

‘Prigovor se 53.1. se odbija. Odgovor je neprecizan i nije jasno kojim je od navedenih organizama povezan opisan položaj tijela i kretanje po tlu.’

Pitanje je glasilo. Crvenom bojom na lubanji označen je otvor (foramen magnum) kroz koji izlazi leđna moždina. Jednom rečenicom objasnite kako položaj otvora Australopiteka utječe na položaj tijela i na kretanje po tlu.

‘Omogućuje im kretanje na 2 noge,

uspravan položaj’, stajalo je upravo ovako u dva retka, u testu maturantice.

Izdvojeni članak

Ovo pitanje s državne mature podiglo je lavinu reakcija: Možete li ga riješiti?

Uz već navedeni prigovor stajao je i ispravan odgovor koji glasi: Položaj otvora omogućuje uspravno tijelo i dvonožno kretanje.

Osim svoga, maturantica nam je poslala još dvije verzije odgovora koji nisu priznati njenim kolegama, a možete ih vidjeti ispod prvog paragrafa teksta.

Na dnu pak možete vidjeti jednu verziju, koja je priznata kao točan odgovor.

Kakvo je vaše mišljenje? Jesu li svi odgovori trebali biti priznati ili su u NCVVO-u u pravu što su navedene inačice označili netočnima?

Maturanti prigovaraju zbog biologije: Jesu li ovi odgovori na 53. pitanje trebali biti priznati?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap