Pretraga

Maturantu dva rješenja sporna na ispitu iz Geografije: Pita se hoće li mu se priznati alternativni odgovori

A- A+

Prije dva dana oko 350 pristupnika polagalo je ispit iz Geografije, za koji su jutros pristigla i rješenja. Maturant iz Gimnazije Sesvete nam se javio nakon toga, jer kako kaže ima dvije dileme u tim rješenjima.

Radi se 73. i 77. zadatku.

U 73.  su ponuđena rješenja merzlota (mjerzlota) što je točno, no u knjigama nekih izdavača u poglavlju o Rusiji, maturant nam kaže da se nudi i treći naziv za merzlotu, a to je permafrost. No, ono nije navedeno kao jedno od mogućih ispravnih odgovora u rješenjima iz Geografije.

U 77. maturant ima sličnu dilemu. Koje je ime tradicionalne regije u kojoj se nalazi Krbavsko polje? Kao točan odgovor je stavljena Lika, što je naravno ispravno, no u udžbenicima autora Dragutina Feletara i Ružice Vuk, među tradicionalne ili povijesne regije (dvije riječi istog značenja), stavljena je i Krbava. Pritom je važno napomenuti da tradicionalne regije nemaju strogo definirane granice koje se poklapaju s upravnim regijama.

O dilemama sesvetskog maturanta smo odmah obavijestili i NCVVO pa ćemo njihovo očitovanje objaviti čim ga dobijemo.

Sva rješenja ispita iz Geografije možete pronaći na ovoj poveznici.

 ____________________________________________________
Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap