Pretraga

Počela državna matura za preko 35 tisuća kandidata

A- A+

Ispitom iz Likovne umjetnosti jutros u devet sati je započela državna matura. Od preko 32 tisuće učenika ispitima će pristupiti nešto manje od 30 tisuća učenika koji su ostvarili pravo pristupanja ispitima državne mature. Još jedan ispit očekuje se danas u 14 sati i to iz informatike, a nakon toga se svaki dan pišu ispiti narednih deset dana.

Ljetni rok državne mature započeo je jutros ispitom iz likovne umjetnosti. Sve učenike koji su prijavili i informatiku kao izborni predmet danas u 14 sati očekuje ispit iz informatike. Od ukupno 32 678 učenika četvrtih razreda u srednjim školama u državi koji su prijavli ispite mature, njih 29 818 je ostvarilo pravo polaganja državne mature.

Izdvojeni članak

Još nije kasno: Ubrzane pripreme za državnu maturu

Ispite će pisati nešto više od 12 tisuća gimnazijalaca, dok je preko 17 tisuća učenika iz strukovnih škola koji također polažu državnu maturu. Svim kandidatima koji su prije nekoliko dana završili četvrti razred konkurira i 5500 vanjskih kandidata. 

Radi se o učenicima koji su izvan redovnog sustava obrazovanja u Republici Hrvatskoj, a polažu ispite ili se samo natječu za upis na fakultet sa svojim dosadašnjim ocjenama iz mature.
Svi učenici pišu ispite državne mature u svojima školama, dok vanjski kandidati polažu maturu ispitnim centrima u Osijeku, Rijeci, Slavonskome Brodu, Splitu i Zagrebu.

Raspored pisanja svih ispita možete potražiti ovdje

Ukoliko niste sigurni u sve što ste naučili, svoje znanje možete provjeriti u kvizovima mature koji se nalaze na ovoj poveznici.

Podsjećamo, na svaki ispit je potrebno doći barem 30 minuta prije početka ispita. Bitno je sa sobom ponijeti identifikacijski dokument s fotografijom, naprimjer osobnu iskaznicu ili putovnicu. Ono što također možete imati je dozvoljeni pribor za pisanje ispita.

Najvažnije o ispitima mature možete pročitati ovdje.

Svim maturantima koji ove godine polažu državnu maturu Srednja.hr želi puno uspjeha!

Počela državna matura za preko 35 tisuća kandidata
Share via
Copy link
Powered by Social Snap