Pretraga

Važne izmjene na ispitu iz Matematike na državnoj maturi

A- A+

Obzirom da je utvrđeno da se na prethodnim državnim maturama korištenjem kutomjera moglo na prečac riješiti pojedine složenije zadatke, u NCVVO-u su odlučili oduzeti pravo korištenja tog pomagala na ispitima iz Matematike.

Od geometrijskih alata tako smijete imati jedno ravnalo ili jedan trokut te šestar i dva kalkulatora. Ne smijete imati drugo ravnalo ili trokut te kutomjer. Naime, snalažljivi pristupnici maturi, prethodnih su godina zadatke za koje se trebaju koristiti formule, rješavali iščitavajući kutove uz pomoć kutomjera preko slike. No, više to neće biti moguće.

Izdvojeni članak

[Matura ’17] Provjerite što vas očekuje iz ispita Matematike na maturi

Nadalje, od tehnikalija istaknimo da za pisanje morate imati plavu ili crnu kemijsku olovku, a možete koristiti i grafitnu olovku te gumicu. Olovku i gumicu možete upotrebljavati samo na listu za koncept i za crtanje grafa.

Kalkulatori

Na predmetima Matematika, Kemija i Fizika, možete upotrebljavati kalkulatre, ali ne bilo koje. Dozvoljeno je
upotrebljavati
džepno računalo tipa
Scientific

koje
treba
imati:

– eksponencijalnu funkciju (tipka
10
x
)

– logaritamsku funkciju (tipka
log
)

– trigonometrijske funkcije (tipke
sin
,
cos
,
tan
),

a
ne smije
imati mogućnost:

– bežičnog povezivanja s drugim uređajem

– uporabe
memorijske kartice

– simboličkoga
računanja
programiranja

– grafičkoga
prikaza
funkcije

– deriviranja i integriranja funkcije.

Kalkulatori by srednja.hr on Scribd

Izdvojeni članak

Nakon 7 godina uvedene promjene u gotovo sve predmete na državnoj maturi!

Na višoj razini oko 4 minute za svaki zadatak

Ispiti iz Matematike na državnoj maturi pisat će se 26. lipnja u 9 sati ujutro. Kada je riječ o višoj razini, ispit se piše 180 minuta. Uzmemo li u obzir da test ima 30 pitanja, s potpitanjima 46, ispada da za svaki zadatak imate oko 4 minute vremena.

Ono čime maturanti koji će na A razini pisati Matematiku svakako mogu biti zadovoljni je okolnost da samo u posljednja dva zadatka moraju napisati postupak izrade zadatka i rješenje. U ostalima će biti dovoljan rezultat.

Na B razini maturante i ostale pristupnike dakako očekuje nešto lakši posao te će tako za izradu 28 zadataka imati ukupno 150 minuta. Detaljnije o Matematici na obje razine pročitajte u našoj analizi ispitnog kataloga.

Napomenimo za kraj da su nakon sedam godina brojne promjene uvedene u gotovo sve predmete na maturi, a koje su konkretno u pitanju možete vidjeti na ovoj poveznici.

Važne izmjene na ispitu iz Matematike na državnoj maturi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap