Pretraga

Završio je ljetni rok državne mature: Poznato koliko će učenika zbog korone maturi pristupiti najesen

A- A+

NCVVO je upravo održao press konferenciju povodom zadnjeg dana ispita na ljetnom roku državne mature. Ispitima je na ovom roku pristupila 31.000 kandidata. Ravnateljica Centra Ivana Katavić kazala je da s ponosom mogu reći da su ispiti, unatoč izazovima potresa i epidemije koronavirusa, provedeni bez ijednog incidenta, a od svih najviše je ponosna na maturante.

Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Ispitima iz informatike i povijesti danas je službeno zatvoren ljetni rok državne mature. Ispitima je na ljetnom roku pristupila 31.000 maturanata. Osim u učionicama srednjih škola, gdje su ispite pisali maturanti,
maturi se pristupalo i u pet ispitnih centara – u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci i Slavonskom Brodu. U tim su centrima ispitima pristupali maturanti iz BiH i oni koji su prijašnjih godina završili školu.

Unatoč izazovima, sve proteklo u najboljem redu

Povodom zatvaranja ljetnog roka javnosti se obratila ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić. Unatoč brojnim izazovima s kojima se Centar suočio posljednjih nekoliko mjeseci, istaknula je Katavić, organizacija ispita državne mature prošla je u najboljem redu.

– Možemo s ponosom zaklučiti da je matura provedena uspješno i bez jednog incidenta. Osigurali smo alternativne prostore za pristupnike 11 škola u kojima se ispiti nisu mogli održati. Osim izazova epidemije koronavirusa, imali smo izazov vezan i za potres u Zagrebu. Imali smo izazove i za pristupnike koji dolaze iz BiH i oni su uredno pristupili ispitima, rekla je Ivana Katavić.

Za troje kandidata utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus pa će oni svoje ispite državne mature pisati na jesenski rok po jednakim uvjetima. Oni, podsjećamo, mogu upisati željene studije ako zadovolje minimalan prag bodova, a pojedini fakulteti mogu za njih i proširiti kvote.

– Za 19 pristupnika bila je određena mjera samoizolacije. U tom je dijelu sve provedeno uspješno. Osigurali smo, pod posebnim epidemiološkim mjerama pristupanje ispita za one u samoizolaciji. Osim toga, i za 20 nastavnika je izrečena mjera samoizolacije. No, brzom reakcijom Centra i škola postigli smo da se nesmetano održi matura, istaknula je Katavić.

Učenici koji su prepisivali esej sljedeći tjedan će pisati novi

Naš novinar Denis Gašćić postavio je pitanje o slučaju oko 20 maturanata jedne škole čiji su se eseji dosta podudarali. Njihovi su ispiti poništeni, a prema Pravilniku, kako je iistaknula Katavić, oni će ispite pisati već sljedećeg tjedna, još uvijek unutar ljetnog roka Državne mature. Ravnateljicu smo upitali i misli li da je razlog visoke podudarnosti to što su učenicima pomagali nastavnici iz ispitnog povjerenstva.

– NCVVO ne ulazi u to. Čim uočimo podudarnost, onda imamo mjere koje iskazujemo prema tim učenicima. Što je bio uzrok podudarnosti, mi u to ne ulazimo. Svi maturanti su upoznati ako do toga dođe, postoje dvije mjere, ili ponovno pišu na ljetnom roku ili im se poništavaju svi ispiti. Bilo bi najviše vrijedno da svi imaju odgovornost i nultu stopu tolerancije prema varanju na ispitiam državne mature, rekla je Katavić.

Osim učenika čiji su se eseji podudarali, ukupno je 7 učenika varalo na ispitima. Za njih sedmero, ispiti su poništeni, a maturi će moći pristupiti najesen.

‘Posebno sam ponosna na maturante, vjerujem da će rezultati biti uspješni’

Ravnateljica Centra istaknula je i kako je u cijeloj situaciji posebno ponosna upravo na maturante.

– Koliko je obrazovanje važno, uspješno su dokazali svi uključeni dionici odgovornim i solidarnim postupanjem tijekom pripreme i provedbe ovogodišnjih ispita državne mature. Iako smo bili suočeni s neočekivanom i prilično izazovnom situacijom vezanom za epidemiju COVID-19 te potresom koji je zadesio šire zagrebačko područje, zajedničkim trudom i radom dokazali smo da itekako postoji mogućnost brze prilagodbe izrazito kompleksnog obrazovnog sustava. Posebno sam ponosna na maturante, koji su već pristupom maturi položili ispit zrelosti, jer su unatoč svim otegotnim okolnostima preuzeli odgovornost za svoje obrazovanjei budućnost, istaknula je Katavić.

Novinaru su ravnateljicu pitali i kako će izgledati jesenski rok državne mature ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

– Imali smo i sada tešku situaciju s povećanjem broja oboljelih, ali smo uspješno sve proveli jer smo se svi, od Centra do nastavnika i maturanata, pridržavali mjera Zavoda za javno zdravstvo. Ako dođe do okolnosti u kojima se ne mogu provesti ispiti, onda ćemo razmišljati o novom scenariju, istaknula je.

Katavić je optimistična i što se tiče rezultata maturanata na ljetnom roku ispita državne mature jer su, kaže, svi bili motivirani za pisanje kako obveznih tako i izbornih predmeta.

– Zaista vjerujem da će biti sve uspješno. Vidjeli smo kroz razgovore s maturantima koliko su motivirani, svi su htjeli polagati sveobuhvatno maturu, i obvezne i izborne predmete, zaključila je Katavić.

Najavila je i racionalizaciju pisanja ispita državne mature u budućnosti, pogotovo vezano za situaciju kada postoji više škole u jednoj zgradi. Tendencija je da ubuduće učenici mogu zajedno pisati neke manje izborne predmete, a ne da postoji više različitih ispitnih povjerenstava za po svega nekoliko učenika po grupi.

Završio je ljetni rok državne mature: Poznato koliko će učenika zbog korone maturi pristupiti najesen
Share via
Copy link
Powered by Social Snap