6 najbitnijih činjenica koje morate znati o povlačenju izložbe o Anne Frank

Nastavlja se priča prekida izložbe o Anne Frank u Tehničkoj školi Šibenik, jer je ravnatelj Josip Belamarić smatrao da su ‘ustaše prikazane kao zločinci, a partizani kao cvijeće’. U postojećem obliku, izložba je do sada prošla 23 hrvatska grada i nikome nije zasmetala, a iz HERMES-a koji je suorganizator poručili su kako ne žele sudjelovati u ‘instrumentalizaciji povijesti od strane političara i drugih interesnih skupina.’ Ministar Barišić od ravnatelja je zatražio očitovanje, a o ovoj temi raspisali su se i svjetski mediji.

Foto: Facebook, HERMES

Tema koja je poprimila nevjerojatne razmjere u domaćim medijima, a o njoj pišu i neki svjetski ona je o prekidu izložbe ‘Anne Frank – povijest za sadašnjost’. Odlučili smo izdvojiti šest najvažnijih stvari koje morate znati o spornom događaju.

Podijelili se u razredu na naciste i Židove

Prikazana u 40 zemalja i 23 hrvatska grada

Izložba ‘Anne Frank – povijest za sadašnjost’, dio je međunarodnog projekta za obrazovanje mladih koja je bila prikazana u četrdesetak zemalja, a prošla je i 23 hrvatska grada. Prezentacija u Šibeniku nastala je suradnjom Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja i udruge ‘Kuća Anne Frank’ iz Amsterdama.
Ovisno o državi i gradu u kojem se prezentira, izložba se obogaćuje sadržajima lokalnog karaktera vezanih za temu, pisao je sibenik.in.

Ravnatelj: ‘Prema tim panoima ispada da su ustaše bili zločinci, a partizani cvijeće’

Šibenik i Tehničke škole bili su posljednje mjesto u Hrvatskoj na kojemu je bila postavljena, ali je naprasno prekinuta. Tamošnjem ravnatelju zasmetalo je dodatnih šest panoa, jer su na njima, kako kaže ‘ustaše bili predstavljeni kao zločinci, a partizani kao cvijeće’.

– Problem je bio u tome što su organizatori htjeli da se uz 30 panoa koji su prikazivali izložbu o Anni Frank, doda još šest panoa koji nisu bili dio europske izložbe, a koji su prikazivali ustaše i partizane. Prema tim panoima ispada da su ustaše bili zločinci koji su klali Srbe, Židove, izgladnjivali djecu, a partizani su bili cvijeće. Što je sa zločinima koji su počinili partizani? Zašto nisu prikazali kako su partizani ubijali Hrvate nakon Drugog svjetskog rata, što je s Bleiburgom i Golim otokom? , kazao je za sibenik.in ravnatelj škole Josip Belamarić .

Kako je Bohr spasio glave dvaju nobelovaca od njemačkih nacista

Organizatori: Ignorirati činjenicu da je i Hrvatska itekako bila dio tog rata je zatiranje povijesti’

Nakon što je zatražio da se po njemu spornih dodatnih šest panoa ukloni, udruga HERMES odlučila je prekinuti čitavu izložbu. Upravo ti hrvatski paneli, kako kažu, pričaju priče djece koja su tijekom Drugog svjetskog rata stradala u Jastrebarskom, ali i Zagrebu, Vukovaru i Sarajevu te drugim gradovima.

– Žalimo zbog situacije koja je nastala u Šibenskoj Tehničkoj školi u prvome redu jer nam je žao učenika koji su prošli obuku za vodiče, a na kraju nisu dobili priliku educirati svoje vršnjake. Bili smo spremni na kompromise oko ostanka izložbe, ali naše je rješenje odbijeno te je ravnatelj Belamarić ostao pri zahtjevu za uklanjanjem zadnjih šest panoa. Budući da je tema putujuće izložbe podizanje svijesti o Drugom svjetskom ratu i njegovu značenju za druge zemlje u Europi, izložbu smo povukli. Uklanjanjem zadnjih šest panoa ojačavamo ideju da je Drugi svjetski rat nešto što se događalo ‘tamo nekim’ Nijemcima i Židovima i da se taj rat tiče samo njih. Ignorirati činjenicu da je i Hrvatska itekako bila dio tog rata je zatiranje povijesti i na takav lažni kompromis nismo spremni, poručili su iz HERMES-a., dodavši kako ne žele sudjelovati u ‘instrumentalizaciji povijesti od strane političara i drugih interesnih skupina.’

Fotogaleriju spornih šest panoa možete vidjeti na portalu sibenskiportal.rtl.hr.

Hitler od zlostavljanog dječaka i lošeg učenika do najmonstruoznijeg diktatora

Zuroff traži smjenu ravnatelja

Smjenu ravnatelja zatražio je Efraim Zuroff, direktor za Istočnu Europu Centra Simon Wiesenthal. Pismo je uputio hrvatskome veleposlanstvu u Tel Avivu.

– Pretpostavljam da ste itekako svjesni ustaških zločina i da prepoznajete važnost učenja hrvatske djece o opasnostima nacionalističkog ekstremizma. Nadamo se da će ravnatelj Belamarić biti smijenjen sa svoje funkcije u najbržem mogućem roku. Ako ne bude smijenjen, to će biti pokazatelj da je nostalgija za ustašama legitimna u hrvatskom školskom sustavu, pisao je Zuroff, a prenosi N1.

Barišić zatražio očitovanje ravnatelja

Prethodni zahtjev, kazao je danas ministar obrazovanja Pavo Barišić, nije vidio. Ipak, po pitanju ovog slučaja zatražio je očitovanje ravnatelja.

– Zatražili smo očitovanje ravnatelja i dobili (priopćenje) udruge i na temelju toga ćemo im predložiti, u duhu pomirenja, da se smisao te izložbe pokuša održati jer je uspomena na Annu Franku prevrijedna. Smatramo da učenicima treba omogućiti da je vide, a osloboditi je tih svih konfliktnih sadržaja, kazao je danas Barišić novinarima, prenosi N1.

Tek kasnije popodne, Ministarstvo znanosti i obrazovanja se službeno očitovalo oko cijelog slučaja, a njihovo priopćenje možete pročitati ovdje.

Vijest dospjela u svjetske medije

Priča o uklanjanju izložbe iz šibenske Tehničke škole poprimila je tolike razmjere da je o njoj pisao i portal Yahoo.com. Osim već poviše navedenih činjenica, naglašavaju kako je premijer Andrej Plenković obećao odmicanje od ideološkog ekstremizma, te kako židovska zajednica u Hrvatskoj, optužujući vlast da zanemaruje Ustaške zločine, planira bojkotirati ceremoniju koja će se održati povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta.

Odgovori