Pretraga

Biste li prošli test za švicarsko državljanstvo? Odgovorite na pitanja i doznajte

A- A+

Brojni europski mediji su posljednjih dana popratili priču o 25-godišnjoj Fundi Yilmaz, koja je po roditeljima Turkinja, ali je rođena i čitav život proživjela u Švicarskoj. Naime, ova mlada djevojka, koja se bavi tehničkim crtanjem, zatražila je zahtjev za švicarskim državljanstvom, kako bi mogla participirati u političkom životu ove zemlje.

foto: Pixabay.com

No, unatoč tome što ispunjava niz preduvjeta, poput toga da je rođena u Švicarskoj te perfektno govori lokalnim njemačkim dijalektom te je stalno zaposlena, Funda nije uspjela dobiti državljanstvo.

Razlog je test za dobivanje državljanstva, u kojem se propituje poznavanje zemlje i običaja, ali pokazat će se i malo više od toga. Funda Yilmaz je prošla pismeni test, ali je zapela na usmenom te nije uspjela postati Švicarkom, pod objašnjenjem da se nije dovoljno integrirala.

Izdvojeni članak

Doznajte sve vezano uz mogućnosti studiranja i stažiranja u Švicarskoj

Kao i kod mnogih drugih pitanja i situacija i u slučaju Funde Yilmaz javnost se podijelila. Činjenica je da ona nije uspješno odgovorila na niz pitanja u setu od njih 70, nastojeći sve opravdati svojim osobnim životom, poslom te poznavanjem ‘švicarskih planina’, piše The Local. No, činjenica je na testiranju kod lokalnih vijećnika, dobila nekoliko uistinu neumjesnih pitanja, koji se tiču isključivo njenog privatnog života.

Da se za državljanstvo nije dovoljno roditi na određenom teritoriju i tamo živjeti običnim životom, možete vidjeti na i na ovoj poveznici, na kojoj se nalazi test za dobivanje hrvatskog državljanstva. Uvjereni smo da će rijetki od vas bez greške odgovoriti na sva pitanja.

No, vratimo se na Švicarsku i Fundu Yilmaz. Ona je priložila neka pitanja, koja je imala na testu za  državljanstvo. Prije izlistavanja pitanja, treba samo ponoviti da je Švicarska konfederalna zemlja, s četiri službena jezika pa ovaj test iz njemačkog dijela, ne mora biti istovjetan onome u talijanskome upravnom području.

Izdvojeni članak

Najbolje se roditi u Švicarskoj, a Hrvatska tek na 46. mjestu

Fundu su između ostaloga pitali:

Znaš li brojeve švicarskih hitnih službi?

Je li bila na proslavi 1. kolovoza (švicarskog dana državnosti)?

Znaš li kako tvoje osiguranje od nezgode funkcionira?

Navedi neke lokalne rekreativne ili sportske klubove?

Što biste učinili da se nađete u situaciji da trebate pružiti hitnu medicinsku pomoć?

Koji se javni događaji odvijaju u tvome gradiću?

Kako bi opisala tipičnog Švicarca?

Znaš li ijedan tipični švicarski sport? (ovdje je Funda odgovorila skijanje, a ispostavilo se da su točni odgovori primjerice hornussen i schwingen!)

Znaš li ijednog slavnog švicarskog sportaša? (to je bar lako)

Koji se muzeji nude u tvome širem lokalnom području?

Ideš li na godišnji u Švicarsku? (je li ovo stvarno bitno za dobivanje državljanstva?)

Koliko govornih područja ima Švicarska?

Koja su imena kina koje se nalaze u tvome gradu?

Što znaš o Alpama?

Gdje se nalazi Matterhorn?