Pretraga

Čak 185 mladih znanstvenika zaposleno u Hrvatskoj!

A- A+

Poslije tri godine politike nezapošljavanja mladih znanstvenika, pronađena su sredstva u hrvatskom proračunu, koja su otvorila 185 novih radnih mjesta na institutima i visokim učilištima. Tako će barem na nekoliko godina, mladi znanstvenici iz različitih područja ostati u Lijepoj našoj te ovdje stvarati novu vrijednost.

Foto: srednja.hr

Za 185 mladih hrvatskih znanstvenika, 2015. godina počela je i više nego dobro. Naime nakon trogodišnje politike nezapošljavanja mladih stručnjaka, početkom mjeseca, spomenuti broj ih je dobio radno mjesto na institutima i visokim učilištima, izvještavaju u HTV-ovom Dnevniku. Ipak iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, napominju da su odvojena sredstva za zapošljavanje još 65 kandidata, ali niti su potrebu za djelatnicima prijavile ustanove, niti ih se prijavilo dovoljan broj potencijalnih znanstvenika.

Izdvojeni članak

Hrvatska znanstvenica među 40 najboljih mladih biologa svijeta

Imali su ponude iz inozemstva no odlučili su čekati priliku u Hrvatskoj

Među ustanovama koje su zaposlile mlade znanstvenike i tako ih barem četiri godine odagnali od pomisli o napuštanju Hrvatske je Institut Ruđer Bošković (IRB).

– Jako veliki dio moje generacije je otišao van. Ja sam isto imala ponudu da odem, no eto na kraju sam zahvaljujući izvrsnoj mentorici i projektu ostala ovdje, rekla je u HTV-ovom Dnevniku Nikolina Nekić, koja je radno mjesto našla na Zavod za fiziku materijala IRB-a.

Tijekom studija imala je prosjek ocjena čak 4,9 te bi prava šteta bila da je svojim znanjem oplemenjivala napredak koje druge zemlje.

I drugi novozaplosleni na IRB-u je imao ponude u inozemstvu, ali je čekao, a evo srećom i dočekao priliku u Hrvatskoj. U dvije godine od diplome, svakako se snalazio.

– Držao sam instrukcije, gotovo na svakodnevnoj bazi i može se ajmo reći pristojno zaraditi i na taj način, međutim to nije posao koji na kraju daje staž i tako dalje, rekao je Roman Kosanović, novozaposleni na Zavodu za eksperimentalnu fiziku IRB-a.

Izdvojeni članak

Otvoren prvi laboratorij aplikacija u Hrvatskoj

Dobila posao među 40 kandidata

Svojim znanjem u radu Instituta Ruđer Bošković, pridonosit će još jedna mlada znanstvenica, koja je u jakoj konkurenciji uspjela doći do zaposlenja.

– Za ovo radno mjesto je bilo 40 kandidata, primao se samo jedan, pojasnila je Jelena Dragojević, mlada znanstvenica i nova zaposlenica Laboratorija za molekularnu ekotoksikologiju IRB-a.

Skromno je napomenula je da će od prve plaće počastiti prijatelje, mentora te platiti režije za stan.

No u ovoj lijepoj priči o velikom broju zaposlenih ostali su ipak neki repovi.

– Zapravo se moglo 250 kandidata odabrati, a odabralo ih se 182. Mislim da se negdje 197 ljudi prijavilo, dakle nismo imali ni dovoljno prijava, a bila su osigurana sredstva, pojasnila je Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra znanosti obrazovanja i sporta.

Dakle sada i kada su pronađena sredstva za radna mjesta mladih znanstvenika, instituti i visoke škole su ih propustile zaposliti.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap