Pretraga

Današnji kreativci – rođeni spremni ili tek dobri učenici?

A- A+

Razvoj novi tehnologija, nova zanimanja koja nastaju brzinom svjetlosti i cijeli set vještina koji je današnjim mladima potreban ako se žele okušati u nekoj od kreativnih industrija, pokazuju kako društvo 21. stoljeća nikad ne prestaje učiti te treba kontinuirano nadograđivati svoje vještine i znanja. A što je s kreativnošću i inovativnošću? Jesu li istoznačnice ili samo isprepleteni pojmovi te može li se i njih jednostavno naučiti? Jesu li kreativci efikasniji u poslu? Odgovore na ova pitanja znaju iskusni sudionici Weekend.15 i panela „Može li se inovativnost naučiti?“.

Ovaj se vikend u Rovinju održava jubilarni Weekend Media Festival | Foto: Weekend Media Festival

Weekend Media Festival već 15 godina nudi platformu za razmjenu suprotnih mišljenja i povezuje stručnjake iz kreativne, medijske i komunikacijske industrije. Međutim, kako se uopće postaje stručnjakom za kreativnost? Koliko kreativci moraju biti inovativni te kako se u moru samoprozvanih inovatora efikasno izdvojiti i uspjeti? Danas mnoga znanstvena istraživanja pokušavaju dokučiti je li kreativnost urođena ili stečena osobina, a neki smatraju kako se kreativni potencijal u nekoj mjeri može razvijati čitav život.

Doc. dr. sc. Damir Jugo, dekan Bernays University Colleagea, Korado Korlević, astronom, znanstvenik i osnivač zvjezdarnice u Višnjanu, dipl. ing. Hrvoje Josip Balen, osnivač i suvlasnik Algebre i EY Poduzetnik godine za 2020. te prof. dr. sc. Jana Žiljak Gršić, dekanica Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, u svojem su djelovanju u sektoru visokoškolskog obrazovanja svakodnevno okruženi mladima te ih usmjeravaju prema odabiru za njih idealnog zanimanja, utječući tako na njihov profesionalni razvoj.

WMF

24.09.2021., Rovinj – 14. Weekend Media festival.
Dvorana Produzeni Vikend. Panel Trebamo li se bojati umjetne inteligencije, govornici: Marko Lukicic, Korado Korlevic, Saso Dimitrievski, moderatorica Hajdi Cenan. Korado Korlevic.
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Stoga će ovi stručnjaci na Weekendu raspravljati o podrijetlu kreativnosti te će na temelju svojih konkretnih iskustva u radu s mladima objasniti sitne i teško uočljive razlike između dobrog inovatora i dobrog kreativca. Zahvaljujući svojim profesionalnim karijerama, sudionici panela o inovativnosti jako dobro znaju koji su procesi u umovima mladih ljudi zaslužni za pronalazak kreativnih rješenja i inovativnih zamisli, ali i kako potaknuti kreativna promišljanja i nove, briljantne ideje.

Brainstorming i potraga za novim idejama i praktičnim rješenjima uz naglasak na kreativnost i inovativnost, ujedno su i temelj studentskog obrazovanja na Bernaysu. Kao visoka škola koja nudi nikad aktualniji studij komunikacija te najinovativniji studij turizma u državi, Bernays studente priprema za njihova zanimanja budućnosti te ih redovito potiče na razmišljanje izvan okvira koje pomiče granice.

„Na Bernaysu profesori prema studentima zauzimaju mentorski pristup, zajedno s ambicioznim mladima smišljaju i propituju brojne ideje te predlažu najbolja kreativna rješenja praktičnih problema. Ovakva razina brainstorminga, mlade potiče da usvajaju nova znanja jednostavnije nego prije, a kreativnost i inovativnost se tako približuju sferi naučenih vještina. Ovakvo obrazovanje ključno je za proaktivan pristup poduzetništvu pa su studenti na Bernaysu često skloni samostalnim poduzetničkim uspjesima“, istaknuo je doc. dr. sc. Damir Jugo, dekan Bernaysa.

WMF

Doc. dr. sc. Damir Jugo, dekan Bernaysa | Foto: PR

Jedan od najpoznatijih hrvatskih aktualnih znanstvenika i astronoma Korado Korlević također je svojevrsni mentor mladim generacijama te prepoznaje važnost kreativnosti u edukaciji i obrazovanju mladih. Njegova zvjezdarnica u Višnjanu, ujedno astronomski institut i jedna od najproduktivnijih zvjezdarnica svijeta svih vremena, je dio Znanstveno edukacijskog centra koji provodi popularizacijske i edukacijske projekte namijenjene mladim znanstvenicima u nastajanju svih područja i uzrasta.

Korlević, Jugo, Balen i Gršić s mladim se talentiranim umovima susreću svakodnevno pa će na jubilarnom Weekendu iz akademsko edukativne perspektive pojasniti kako funkcionira kreativni um, kako ga osnažiti i koju ulogu u tome ima inovativnost. Nemoj propustiti ovu dinamičnu raspravu i iz prve ruke saznaj kako (p)ostati kreativni inovator. Stoga #SAMODOĐI, Weekend.15 te čeka u Rovinju od 22. do 25. rujna uz nezaboravna predavanja, aktualne panele i dobru zabavu!

WMF

Dipl. ing. Hrvoje Josip Balen, osnivač i suvlasnik Algebre i EY Poduzetnik godine za 2020 | Foto: PR

Više informacija o programu najveće regionalne komunikacijske konferencije možeš pronaći na www.weekend.hr.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap