Pretraga

Evo na kojim šalterima više ne morate stajati u redu

A- A+

Većina se ljudi grozi višesatnog čekanja u redovima na šalterima, koji oduzimaju puno vremena i živaca, a na kraju rezultiraju rješavanjem osnovne papirologije. Usluga e-Građani jedan je od projekata Vlade Republike Hrvatske koji je nastao kako bi se ubrzali upravo takvi procesi i kako bi se poboljšala komunikacija građana i javne uprave. Ove je godine u listopadu broj korisnika došao do 209 tisuća, a svaki se mjesec pojavljuju dvije nove elektroničke usluge.

pretinac.gov.hr

Od pokretanja projekta e-Građani, svakim danom korisnika je sve više, pa je u listopadu ove godine broj došao do 209 tisuća. Svaki se mjesec u sustavu pojavljuju dvije nove elektroničke usluge koje građanima omogućavaju elektronički pristup dokumentima. Sustavu se pristupa putem osobnog računa ili pametnog telefona.

Izdvojeni članak

Revolucija u obrazovanje ulazi na mala vrata: E- učenje je sve češća praksa

Jednostavan postupak registracije

Kako biste se riješili čekanja u redovima na šalterima, potrebno je ipak prvo otići do šaltera. Dolaskom u najbližu poslovnicu Fine zatražite zahtjev za aktivacijom e-građanin usluge, a na šalteru dobivate obrazac koji trebate ispuniti. Kada nadležna osoba unese podatke u sustav, dobivate aktivacijski kod, koji služi za prijavu putem e-maila ili aplikacije na pametnom telefonu. Sustavu može pristupiti svaki građanin Republike Hrvatske stariji od 15 godina.

Sustav je podijeljen na osam kategorija, Pravnu državu i sigurnost, Obitelj i život, Odgoj i obrazovanje, Slobodno vrijeme, Financije i porezi, Zdravlje, Rad, Poslovanje i Stanovanje i okoliš, u kojima se trenutno može koristiti 28 usluga. Tako primjerice elektroničkim putem možete potražiti svoj OIB ili prijaviti boravište, a možete koristi uslugu naručivanja ili otkazivanja pregleda ili pak zatražiti zahtjev za izdavanjem Europske kartice zdravstvenog osiguranja. E-građanin omogućava i slanje životopisa nezaposlenih osoba, koje mogu pregledavati poslodavci kada traže djelatnike.

U sustavu možete provjeriti i uslugu središnje prijave na diplomske studije, gdje studenti mogu prijaviti deset studijskih programa na visokim učilištima koji sudjeluju u projektu, a postupak prijave ne zahtijeva slanje dokumentacije, a postupak prijave je transparentniji.

pretinac.gov.hr

Izdvojeni članak

Studomat se povezuje s Facebookom i Twitterom: Sada će svi moći vidjeti kako ste riješili ispite

Ostale e-usluge u Hrvatskoj

Osim usluge e-Građani, u Hrvatskoj su dostupne i druge elektroničke usluge, koje su podijeljene u 12 kategorija, a trenutačno su dostupne 82 usluge. Tu možete potražiti informacije o sigurnosnoj situaciji u zemlji u koju želite otputovati ili provjeriti je li račun koji ste dobili prijavljen Poreznoj upravi. Osim navedenih usluga, možete provjeriti i kakvoću mora na plažama na kojima se želite kupati, pronaći najbližu ljekarnu ili provjeriti liste čekanja u zdravstvenim ustanovama.

Kategorija Odgoj i obrazovanje nudi devet usluga, među kojima su već neke poznate, poput usluge Postani student, e-Upisa u srednje škole ili Studomata, no ovdje se nalaze i druge zanimljive usluge. E-lektire je usluga koja sadržava cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca, uključujući i ona s popisa obavezne lektire u elektroničkom formatu, a Raspored sati je interaktivna aplikacija za učenike koji imaju online raspored sati i najavljene školske događaje za lakše zajedničko učenje i snalaženje u školi. Usluga eduKnjižara omogućava CARNETovim korisnicima kupovinu i preuzimanje obrazovnih knjiga u digitalnom obliku, a dostupan je i Nacionalni portal za učenje na daljinu Nikola Tesla, koji omogućava učenje pomoću računala i digitalnih obrazovnih sadržaja.

www.carnet.hr

Izdvojeni članak

Carnet otkriva kako se i zašto blokiraju pojedine internetske stranice u hrvatskim školama

e-Dnevnik za učenike i roditelje

e-Dnevnik za učenike je web aplikacija koja od drugog polugodišta 2012. godine omogućava učenicima pregled ocjena, izostanaka i bilježaka koje su upisali nastavnici u e-Dnevnik sustav. Osim desktop inačice, aplikacija je prilagođena i za mobilne uređaje kako bi učenicima omogućila lakšu dostupnost i preglednost dok su u školi.

e-Dnevnik za roditelje je web aplikacija kojoj mogu pristupiti roditelji učenika onih škola koje koriste e-Dnevnik sustav u tekućoj školskoj godini. Putem ove aplikacije roditelju je omogućen uvid u osobne podatke, ocjene, izostanke, bilješke, planirani raspored pisanih zadaća i ostale podatke o djetetu koje su predmetni nastavnici i razrednik unijeli u e-Dnevnik. U sustavu se, kako je navedeno na internetskim stranicama e-Dnevnika, iz pedagoških razloga ocjene prikazuju s vremenskim odmakom od 48 sati.

U Hrvatskoj prema popisu MZOS-a postoji 1298 osnovnih i srednjih škola, točnije 887 osnovnih i 411 srednjih škola, a tek 380 škola je u sustavu e-Dnevnika, što čini tek 29 posto od ukupnog broja škola.

Evo na kojim šalterima više ne morate stajati u redu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap